11 tips voor jouw sollicitatiegesprek

Goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging, kan het soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden om jezelf positief neer te zetten tijdens een sollicitatiegesprek. Daarom zijn gratis tips van onze loopbaancoach altijd welkom.

sollicitatiegesprek

3 tips voor je Curriculum Vitae

Een CV is vrijwel één van de eerste stukken waarnaar wordt gekeken zodra jouw sollicitatiebrief binnenkomt. Het is dus van belang dat de lezer in vrijwel één oogopslag ziet met wie hij of zij te maken heeft en wat je zelf te bieden hebt.

 • Lay-out: kies een passende lay-out die aansluit bij de functie waar je voor solliciteert. Via www.lifebrander.nl of www.cv-voorbeeld.nl vind je voorbeelden hiervan.
 • Overzichtelijk: een CV moet duidelijk zijn. Niet meer dan twee pagina’s en wees kort en bondig; benoem alleen wat relevant is voor jouw functie.
 • Foto: voeg een professionele foto van jezelf toe. Op deze manier hebben de potentiële werkgevers letterlijk ‘een gezicht’ bij de sollicitatiebrief.

 

3 tips voor de sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is een aanvulling op je CV. Het is dus belangrijk dat het aansluit en gemakkelijk leesbaar is.

 • Lay-out: ook hierbij geldt; laat zien dat jij aansluit bij het bedrijf. Wanneer je de huisstijl (kleur en lettertype) van het bedrijf verwerkt in jouw sollicitatiebrief, heeft dit een positief effect op de lezer.
 • Wat je brengt: vertel je wat je te bieden hebt en waar jouw krachten liggen, maar ook wat jouw motivatie is. Waarom heb jij voor dit bedrijf gekozen en niet voor hun concurrent?
 • Afsluiting: sluit af met een zin waaruit blijkt dat je hoopt op een sollicitatiegesprek, maar blijf bescheiden.

 

5 tips voor het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is het moment waarin jij centraal staat. Wees je dus bewust van je (non) verbale communicatie, je uitstraling en belangstellende houding.

 • Tijd: op tijd komen is nooit verkeerd, te vroeg komen daarentegen wel. Kies voor ongeveer 10 minuten voor het sollicitatiegesprek begint. Zo kun je jezelf nog even rustig te tijd gunnen.
 • Verzorging: hoewel het logisch klinkt, worden hier vaker fouten in gemaakt dan je verwacht. Zorg voor schone nagels, nette kleding en schoenen en zorg dat je haar er verzorgd uitziet. Verdiep je hierbij ook in de cultuur van het bedrijf: draagt men formele kleding of toch meer casual?
 • Negatieve emoties: houd negatieve gevoelens voor jezelf. Spreek dan ook nooit negatief over oud-collega’s, dit wordt je niet in dank afgenomen.
 • Luister en stel vragen: luister goed naar wat er gezegd wordt, maak desnoods tussendoor aantekeningen. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en wilt onthouden wat er gezegd is. Aan het eind van het sollicitatiegesprek vragen stellen is ook een manier om je interesse te tonen. Een vraag kan zijn: ‘welke doelstellingen zijn geformuleerd voor deze organisatie?’
 • Wees vriendelijk tegen jezelf: wanneer een gesprek niet zo is gegaan zoals je zelf misschien had gehoopt, hoeft dit niet jouw schuld te zijn. Een sollicitatiegesprek is nu eenmaal een complexe situatie, je staat hoe dan ook onder een bepaalde druk. Hier leer je altijd van.

sollicitatiegesprek

Ook interessant:

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK