7 dingen die we van honden kunnen leren zonder dat het ons moeite kost

Wist je dat we heel veel dingen van honden kunnen leren? Dingen die wij in het dagelijks leven misschien ‘vergeten’ zijn of gewoon niet meer doen. Lees je mee?

1. Superblij zijn als je geliefde weer thuiskomt

Een belangrijk iets wat we van onze viervoeters kunnen leren, is de dankbaarheid dat iedereen weer veilig thuiskomt. Want hoe vaak zie je dat als iemand thuiskomt, we alleen even groeten, vragen naar hun dag en daarna weer verdergaan met waar we mee bezig waren? Zonde! Want het is niet vanzelfsprekend dat iemand weer thuiskomt. Wees blij als diegene er weer is, laat merken hoeveel je van diegene houdt. Nee, je hoeft hem of haar niet te bespringen en te likken 😉

2. De waarde van een wandeling voelen

Wandelen is supergezond voor je. Het is niet alleen een duurzame vetverbrander, je maakt ook nog eens je hoofd leeg, wordt creatiever, onthoudt meer én je hebt – als je samen wandelt – meer gespreksstof. Honden vinden het fantastisch om te wandelen, ze nemen de omgeving goed in zich op en lopen kwispelend naast je. Daar kunnen we zeker nog wat van leren!

3. Durf te vergeven

Wij mensen zijn over het algemeen best koppig. We geven niet vaak toe dat we fout zaten of vergeven niet zo snel iemand. Honden zijn heel vergevingsgezind. Dat maakt hen de trouwe vriend waarop je als mens kunt bouwen. Ook mensen kunnen die trouwe vriend zijn, als we elkaar iets sneller zouden vergeven. Natuurlijk als het gaat om ‘kleine’ dingetjes. Uitzonderingen daar gelaten.

4. Een vaste routine aanhouden

Ik heb zo’n oma die zegt: Rust, Reinheid en Regelmaat. Daar wilde ik me nooit aan vasthouden. Maar het is wel waar: regelmaat en routine zijn belangrijk voor je mindset. Je wordt rustiger in je hoofd en hoeft niet continu te denken: maar wat moet ik nu doen? Want je weet in grote lijnen wat je wilt doen. Eten en bewegen op (ongeveer) dezelfde tijden, bijvoorbeeld.

5. Blijf spelen – hoe oud je ook bent

Honden vinden spelen zo ontzettend fijn! Je gooit een bal, ze grijpen hem en brengen hem trouw terug om weer van voor af aan te beginnen. Blijf spelen in je speeltuin. Ken je het verhaal van de speeltuin nog niet? Lees dan deze blog even.

6. Trek je terug als je dat nodig hebt

Honden zijn fantastisch in aangeven wat ze nodig hebben. Daar kunnen we veel van leren, helemaal als het gaat om grenzen aangeven. Honden lopen vaak (let op: vaak, lang niet altijd!) uit zichzelf naar de bench of mand om een slaapje te doen. Dat hebben ze simpelweg nodig om de prikkels te verwerken. Wij mensen hebben ongeveer 8 uren slaap nodig, maar we gunnen het onszelf niet. Slaap voldoende, daardoor neem je meer in je op, word je scherper en blijf je helder nadenken. Bovendien geef je jezelf de ruimte om jouw prikkels te verwerken.

7. Lees lichaamstaal

We fixeren ons nog teveel op wat iemand zegt, in plaats van wat iemand bedoelt. Snap je wat ik bedoel? 😉 Honden lezen elkaars lichaamstaal: hoe staat de staart? Hoe staan de ogen? Wat is de stand van de oren? Wij mensen luisteren vaak alleen naar de woorden en misschien nemen we een stuk intonatie mee, maar that’s it. Wist je bijvoorbeeld dat als iemand iets zegt, hij het met 97% van zijn lichaamstaal probeert te vertellen? Slechts 3% zijn de woorden. Als iedereen dat nu wist, waren er misschien minder communicatiemisverstanden.

8. BONUS: Luister naar je intuïtie

Vanuit je hart dingen doen, je gevoel, je intuïtie. Hoe je het ook maar wilt noemen. Het is ontzettend belangrijk dat je naar je gevoel blijft luisteren, zodat jij de dingen doet die jij wilt blijven doen. Honden (maar ook andere deelnemers aan het dierenrijk) luisteren scherp naar hun intuïtie. Zegt iets in hun dat ze ergens niet naartoe moeten gaan, of juist wel? Dan handelen ze daarnaar. Daar kunnen wij als mensen veel van leren.

dingen die we van honden kunnen leren

 

Nog niet uitgeleerd? En benieuwd hoe wij jouw leven in 5 weken een positieve draai kunnen geven? Ontdek dan de Experiencie en ga voor minder stress, inzichten, zelfkennis en meer focus!

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK