Als niets zeker is, is alles mogelijk

Het is zo surrealistisch. Toen ik 2 weken geleden vertrok naar Spanje had ik, en ik denk niemand van ons, in de gaten in wat voor wereld wij twee weken later zouden wonen. Zo snel kan het gaan, lieve mensen. In totale lockdown gezet. Onze vrijheid kwijtgeraakt. En daarnaast de serieuze angst naarmate er steeds meer en meer op slot ging in Spanje, om niet snel meer thuis te  kunnen komen…

Niet bij onze dierbaren te zijn en mogelijk voor langere tijd in Spanje te moeten blijven. Wat als wij daar ziek zou worden? Wat als je dierbaren ziek zouden worden 2500 km verderop en je kon niet weg komen?  Veel gebeld met verzekeraar, alarmcentrale en het ministerie van buitenlandse zaken. Maar het bleef spannend tot de laatste minuut of we wel terug konden vliegen. Ondertussen politiehelikopters die elk uur over vlogen, politie op straat. Alleen naar buiten mogen als je naar de winkel moest. En áls je door de politie werd aangehouden, moest je kunnen aantonen dat dit in een rechte lijn was tussen je huis en de winkel.

Illegaal met een pak spaghetti

Op de terugweg had je bij aanhouding een kassabon nodig om aan te tonen dat je naar de winkel was geweest. Dus dat je het niet in je hoofd haalde om met een pak spaghetti uit je eigen keukenkast “illegaal” aan de wandel te gaan. Boete bij overtreding: 3000 euro. Ik heb zelfs een filmpje gezien van iemand die van zijn fiets werd getrokken door een politieman: hij sloeg op de man in, omdat hij het allemaal niet zo snel begreep. Een complete warzone.

“Morgen is alles anders”

Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en ze vertelden mij vroeger vaak ‘maak je niet druk, morgen kan de wereld er heel anders bij liggen’. En inderdaad, morgen kan de wereld er heel anders bij liggen.

Maar wat in de lieve vrede kunnen we hier voor positiefs uithalen? Ik denk zelf dat we een fantastisch handvat hebben gekregen deze weken. We zijn nu van de generatie die kan zeggen: “Het kan zo maar anders zijn in de wereld “. Die ervaring hebben we nu. Hierbij verbleken al onze vorige angsten. Angsten voor te weinig geld, te weinig tijd, te weinig zekerheden. Al die angsten die ons weghielden bij onze doelen en dromen. Ook in onze trainingen zijn we daar keer op keer mee bezig.

Dingen die we vaak bij de start of onderweg naar onze doelen toe, bedenken en die ons angst aanjagen. Zoveel angst dat we daardoor vaak tot stilstand komen en stoppen met het onderweg zijn naar en het beleven en behalen van onze doelen. En daarmee komt ook het gevoel dat je leven stil staat.

Ik had laatst een man in mijn training. Ik noem hem voor het gemak even Kees. In zijn jongere jaren had hij al veel fantastisch avonturen  beleefd op het gebied van reizen. En daarnaast had hij in zijn enthousiasme ook heel veel mensen mee op reis genomen en geïnspireerd. Basic reizen, genieten van de natuur over al ter wereld. Kees vertelde vol vuur over zijn prachtige avonturen. Maar nu zoveel jaren later wist hij het niet meer, beleefde hij geen avonturen meer. Terwijl hij wel wist dat het zijn leven zou verrijken en zijn verlangen nog steeds even groot was. Kees werd tegengehouden door zorgen wat er allemaal kon gebeuren en wat er allemaal mis kon gaan. Door al die gedachtes bleef alles hetzelfde en was morgen hetzelfde als vandaag. Door dit alles had Kees het gevoel dat zijn leven stil stond en erger nog, jaren en jaren had stil gestaan.

Corona-ervaring

“Het is niet het behalen van het doel maar de reis er na toe die je laat groeien in het leven”. De stappen die je maakt of de stap die je terug laat vallen. Het slagen in je doel of de ervaring die je opdoet bij het niet slagen. Groeien dus. Niet groeien is stilstaan en dat is wat er gebeurd was al die jaren bij Kees. Nu is inzicht in het probleem de helft van de oplossing en dat kreeg hij in de training.

Maar laten we deze Corona-ervaring ook zeker meenemen in ons leven en relativerend terugkijken als we in de angst schieten, en laten we niet te veel met morgen bezig zijn maar in het NU leven en genieten van elke dag ook in deze bijzondere tijden.

Mooie museummomenten maken en keuzes maken die ons dienen. Onze dromen en doelen najagen zodat we kunnen groeien.

Omdat we niets kunnen voorspellen, omdat niets zeker is. En omdat niets zeker is, is alles mogelijk.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK