Tips voor ontspanning: het oranje lampje dat aangeeft: bijtanken a.u.b.

Een oranje lampje in je dashboard: ‘Bijtanken a.u.b.’.
Waarom luisteren we wel naar dát rode lampje, maar niet naar het oranje lampje in ons lijf dat vraagt om ontspanning?

De vakantieperiode staat voor de deur – of is eigenlijk al in volle gang – en je hoort mensen om je heen praten over dat ze weer eens lekker kunnen bijtanken. Opladen. Rustig aan doen. Bijkomen. Ontspanning. Heel lang heb ik gedacht dat dat normaal was.

In de ‘normale weken’ werk je keihard, in de weekenden laad je op. Vooral die eindsprint richting je vakantie is het even flink knallen en daarna kun je weer bijtanken. Totdat ik erachter kwam dat dit helemaal niet zo normaal is.

Want eerlijk is eerlijk: wat gebeurt er als je je auto niet meer bijtankt? Toevallig weet ik dat een tank die aangeeft helemaal leeg te zijn, nog enkele tientallen kilometers meekan. Maar dan rijdt-ie ook echt op z’n tandvlees – als hij dat zou hebben. Na die kilometers zou hij steeds trager rijden. Uiteindelijk valt hij zelfs uit en dan is het klaar. Datzelfde geldt overigens voor je telefoon. Hij geeft bij ongeveer 20% aan dat hij weer opgeladen moet worden. Velen van ons geven daar braaf gehoor aan. Waarom wachten we dan zolang met onszelf op te laden?

Ziek in de vakantie

De kans dat je dit herkent is heel groot: je hebt een drukke periode gehad en mag eindelijk weer ontspannen. En juist dán word je ziek. Hoe dan? Eigenlijk heel simpel. Je bent al over je eigen grenzen heen gegaan door die drukke periode. Begrijp me niet verkeerd: uitdaging in je leven hoort erbij en ik ben de laatste die zal zeggen dat je vanachter de geraniums maar toe moet kijken hoe de wereld rond blijft draaien. Maar zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Dat je ziek wordt in je vakantie is een teken van je lichaam dat je te ver bent gegaan. Dat je niet hebt geluisterd naar die lampjes die knipperden. Je auto valt stil.

Tips om sneller de ontspanning in te lassen

  1. Check eens je agenda: hoe vol zit deze met onnodige dingen? En hoe vol zit je agenda met ontspanning? Weinig mensen plannen echte ontspanning voor zichzelf, waardoor de balans soms zoekraakt.
  2. Maak voor jezelf een lijstje met dingen die jou ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een avondje film of serie kijken. Een lange wandeling maken. Even verdwijnen in een lekker boek. Of: helemaal niks doen. Want daar is niets mis mee, hè? Even de boel de boel laten. Even een keer geen stofzuiger door het huis halen. Gewoon even lekker niksen. Wist je trouwens dat daar de meest creatieve ideeën door ontstaan? Probeer het maar eens 😉
  3. Ga bewuster met je tijd om. Eén van de redenen waarom mensen stress ervaren is omdat ze hun agenda propvol met activiteiten zetten. Er kan eigenlijk niks meer bij, maar tóch vindt iemand nog een gaatje in zijn agenda om te vullen. Doe dit niet. Ga bewuster met je tijd om, zodat je ontspanning op peil blijft.
  4. Rust in je ruimtes. Creëer ook gemakkelijk rust in de ruimtes waar je veel verblijft. Denk hierbij aan je (thuiswerk)kantoor of de slaapkamer. Ontspannen werken is belangrijk en dat wil alleen als je omgeving geen enorme chaos is van los slingerende briefjes, oude post-its of mappen die overal en nergens liggen.
  5. Zorg goed voor je auto… Uh… jezelf. De laatste en belangrijkste tip: zorg goed voor je zelf. Luister naar je lichaam. Vaak weten we dondersgoed wanneer we onze eigen grenzen overschrijden, dus handel daar dan ook naar. Slaap voldoende, eet gezond, drink genoeg water (wellicht wat minder koffie?) en beweeg regelmatig. Je zorgt ook goed voor je auto door hem een volle tank te geven. Gun jezelf dat ook.

 

Ook interessant: een jaar lang coaching, een volledig verzorgd jaarprogramma voor iedereen die klaar is met onrust, stress en het blègh-gevoel. Voor iedereen die in dit leven weer wil LEVEN! —-> LifeTime – het vijfsterren jaarprogramma voor persoonlijke groei. 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK