De wereld buiten de comfortzone

Buiten de comfortzone, dat is waar de magie plaatsvindt. Maar wat voor imago heeft ‘buiten de comfortzone’ eigenlijk?

Onlangs hebben mijn vriend Mark en ik een huis gekocht. Voor je beeldvorming: ik ben 25 jaar, ben net afgestudeerd en heb altijd thuis gewoond. Op kamers gaan tijdens mijn studie was niks voor mij. Tot diep in de nacht zuipen, harde muziek, vieze wc’s en takenlijstjes die nooit worden gedaan door medebewoners… Nee, die spookverhalen had ik genoeg gehoord van vriendinnen. Laat mij maar lekker thuis wonen gedurende mijn studie.

Vleugels uitslaan

Maar dan ineens ben je afgestudeerd (hoera!), heb je een baan (drie hoeraatjes!) en wordt het tijd om de vleugels uit te slaan. Mark en ik zijn al zo’n drie jaar op zoek naar een huis. In eerste instantie wilden we huren, maar die lijsten zijn zo ellendig lang, dat dit geen optie meer was. Ter info: we staan nog steeds ingeschreven en de wachtlijst duurt sowieso nog een jaar, met het oog op een fatsoenlijke eengezinswoning.

Het huis buiten de comfortzone

En dan komt het droomhuis voorbij. Geloof me, ik ben nog nooit zo verliefd geweest op een bult stenen. Het is het gevoel van thuis, maar tegelijkertijd is het ook doodeng. Want dit huis staat aan de andere kant van de stad, in een wijk die ik niet ken, in een buurt die ik niet ken en – en dit is niet heel goed voor mijn psyche – een totáál andere route naar m’n werk (is trouwens best gezond). Het gevoel van angst bekruipt me: wat nou als het niet goed gaat? Wat nou als we er wonen en we krijgen lekkage, er gaan dingen kapot of ik voel me er helemaal niet thuis? Of stel dat we helemaal niet met de buren overweg kunnen? Tja… dat is buiten de comfortzone. Een magische plek, maar soms ook best griezelig.

Trek het huis ín je comfortzone

Een huis kopen is al een behoorlijke sport op zich. Als je ooit een huis hebt gekocht, zul je dat vast herkennen. De gesprekken, de telefoontjes, de oneindige handtekeningen, de verzekeringen en de papierwinkel wervelen als een gekleurde orkaan door m’n hoofd. Nu is het nog even spannend, maar binnenkort heb ik gewoon een tweede thuis. En dan wordt het nieuwe huis ook mijn comfortzone, waar ik me veilig voel. Dan wordt de buurt mijn comfortzone, en iedereen die er woont. Het kost tijd, maar ik ben bereid mijn waardevolle tijd eraan te besteden.

Buiten de comfortzone

De comfortzone uitbreiden

We zijn al gauw geneigd om lekker lang en veilig in onze comfortzone te blijven. Er moet vaak iets gebeuren van buitenaf (opdrachten van anderen, uitdagingen, groepsdruk) om ons eruit te krijgen. Daar is niets mis mee natuurlijk. Je zult alleen zien dat buiten de comfortzone óók een hele mooie wereld vol kansen op je wacht. En zie je dit dan als een kans of een bedreiging? Kansen zijn pakketjes die door de lucht vliegen, totdat ze gepakt worden. Als jij ze niet pakt, doet een ander dat dus. Dat geldt voor veel dingen die buiten de comfortzone plaatsvinden. Dus pak je kansen, neem af en toe een kijkje buiten je comfortzone en kruip er eens uit.

En ze hebben gelijk, hoor. Buiten de comfortzone is inderdaad waar de magie plaatsvindt.

Want wat nou als het lukt? 🙂

Wil jij het leven van je dromen leiden? Download hier gratis de 10 tips! 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK