De allermooiste fouten

OEpskesjpg

De allermooiste fouten

Heb jij daar ook weleens last van? Zaken vooruitschuiven? Simpelweg omdat je bang bent dingen verkeerd in te schatten en fouten te maken?

Maar wat nu als fouten maken, de snelste weg naar succes is?

Wij mensen hebben fouten nodig in ons leven. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Wat zou je anders leren als je het altijd perfect zou doen? Einstein heeft ooit gezegd: “wie nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd”.

Fouten maken wordt al vanaf mensenheugenis ‘bestraft’. Zowel op school, als op het werk, als thuis. Nadelig hieraan is, is dat wij als volwassen mensen hierdoor geremd zijn in onze creativiteit. Juist op het moment dat we dat zo hard nodig hebben. Op je werk kunnen fouten vervelende consequenties hebben. Zeker wanneer je om je heen ziet dat mensen afgestraft worden door fouten. Piekeren over de consequenties is dan ook meer dan logisch.

Toch is het beter om ervoor te zorgen dat deze angst niet de overhand krijgt.

Sta jezelf dus toe om fouten te maken en te leren van je fouten. Het zal je een hoop rust en nieuwe inzichten geven. Je hoeft voor niemand perfect te zijn, anderen zijn dat namelijk ook niet.

Om je een duwtje in de goede richting te geven, hebben we hier drie tips voor je hoe je het beste met je fouten om kunt gaan:

Neem je verantwoordelijkheid

Is het niet gegaan zoals jij wilde? Anderen de schuld hiervan geven zal jou geen goed gevoel geven uiteindelijk, maar anderen al helemaal niet. Hoe eerder jij je verantwoordelijkheid neemt, hoe eerder een oplossing kan worden gevonden en des te kleiner zijn eventuele consequenties.

Leg de vinger op de zere plek

Weten hoe het komt dat het mis is gegaan, is de sleutel die de deur tot het leerproces opent. Op deze manier vermijd je eventuele gelijksoortige fouten in de toekomst. Onderzoek voor jezelf waar het ‘misging’. Welke actie is gedaan waardoor ging het fout ?

Bied je verontschuldiging aan (wanneer dit nodig is)

Het is misschien wel het meest moeilijke zinnetje wat uitgesproken kan worden. ‘Het spijt me’. Maar wanneer je oprecht bent en laat zien dat je spijt hebt van je actie, zullen mensen je verontschuldiging vaak waarderen en dat geeft jou weer de ruimte om jezelf te verbeteren.

Het is niet erg als je iets niet weet, het kan soms erger zijn iets zeker te weten en daar je gelijk op te baseren. Blijf open minded. Een ding is zeker, als we fouten maken, dan leren we. Meer leren is kennis. En kennis is macht.

Geniet van je fouten.

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK