De onderliggende drijfveer van jouw ideale baan

De ideale baan: hoe fantastisch klinkt dat? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Al je wensen op papier en dan ook nog de baan vinden die daarbij past. Die past bij jouw leven, je levensstijl, met fijne collega’s en leuke taken waar jij energie van krijgt. Toch bestaat deze baan! Zonder twijfel. We spraken met Diana, loopbaan professional die mensen met deze vragen helpt.

“Tijdens loopbaanbegeleidingstraject had ik een leuke mannelijke cliënt. Zo iemand waarvan je denkt: ‘die is succesvol. Die heeft het voor elkaar.’ Toch zat hij bij mij in de stoel. Schijn bedriegt kennelijk.”

Teken een boom

“Hij voelde zich niet succesvol en zocht jawel, naar de ideale baan. De vraag was of ik hem daar aan kon helpen. Ik vond dat een uitdaging, niet om hem de ideale baan aan te dragen, maar om hem zelf te laten ontdekken wat dan die ideale baan is. Hij was wat sceptisch ten opzichte van mijn aanpak. Ik werk namelijk graag met creatieve vormen om iemand te laten ontdekken wat zijn diepere drijfveren of juist diepere belemmeringen zijn. Hij wilde eerst door mij overtuigd worden. Daar werd ik dan weer wat sceptisch van, een ander overtuigen van mijn aanpak, de arrogantie in mij is dan vaak: graag of niet. Maar iets weerhield me, en ik liet hem een boomtekening maken die ik vervolgens met hem analyseerde. Hij was om, want wat die boom over zijn leven vertelde voelde voor hem als een punt van herkenning en een positieve start van het traject”

Welke elementen bevat jouw ideale baan?

“Samen met hem ging ik kijken naar de ideale baan. Rationeel wist hij wel zaken te benoemen: niet te ver reizen, goed salaris, afwisseling, niet te veel uren, maar ook niet te weinig en niet te veel stress.
Ik vroeg hem: als jouw baan dat bevat, dan is dat je ideale baan? Er volgt een Ja. Word je daar dan gelukkig van? Weer volgde er een Ja. Toen viel er een stilte. Nee, dat maakt het niet de ideale baan…”

Gelukkig in het leven, gelukkig in je werk

“Dus gingen we samen op zoek: waar word jij gelukkig van? Toen bleek dat er andere dingen zijn, dan hij eerst noemde. Het ging meer over: iets willen betekenen, iets willen bijdragen. De eerder genoemde zaken bleken maar randvoorwaarden te zijn. Die wel weer meegenomen moesten worden. Maar we gingen ook kijken: waardoor laat je je belemmeren. En zoals vaker, bleken daar een paar kindertrauma’s aan ten grondslag te liggen. Geen grote drama’s, maar wel ingeslepen zaken, die omgezet mochten worden; goed bedoelde uitspraken van ouders: “ga jij maar studeren, je bent toch niet handig”, is er zo een. Op die manier gingen we opzoek naar de ideale baan.”

Balans

“Uiteindelijk hebben we daar zelfs een definitie voor gemaakt: De ideale baan voldoet aan je normen en waarden. Het klopt op micro, meso en macroniveau. Ofwel is goed voor jezelf, je directe omgeving en het groter geheel. En die ideale baan maak jezelf, door te zorgen dat het aan de definitie voldoet. Maar de ideale baan is ook schipperen, om hem in een ideaal jasje te gieten. Het is een wisselwerking en zoeken naar de balans tussen eisen, wensen en mogelijkheden. En dat wat minder ideaal is, te omarmen en te onderzoeken of het echt zo minder ideaal is. Als de balans weg is, is de ideale baan ook foetsie! En balans houden; is altijd aan het werk blijven, vooral met jezelf.”

De man uit deze blog heeft een prachtig inspirerend en doelgericht traject doorlopen. Hij vond de ideale baan die bij hem paste. Ben jij ook op zoek naar jouw ideale baan? In het teken van De Week van Loopbaan (16 t/m 20 september 2019) houden onze loopbaancoaches gratis adviesgesprekken. Dit kan zowel live als via Skype of telefonisch.

Vraag nu hier jouw gratis adviesgesprek aan, onze loopbaancoaches zitten namelijk al bijna vol!

Vul hier je gegevens in voor een vrijblijvend gesprek met onze loopbaancoach.
Het gesprek kan live, telefonisch of via Skype plaatsvinden. In dat geval vul je ‘skype’ in bij de opmerkingen.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK