De oorzaak van FOMO | Big Five for Life

Weet je nog dat ik je laatst vertelde over FOMO? Het fenomeen is een acroniem voor Fear of Missing Out. Letterlijk de angst om bepaalde informatie of gebeurtenissen te missen. Nu hebben we intern en extern onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van FOMO. Wat leidt ertoe dat je een vervelend gevoel krijgt wanneer je ‘achterloopt’?

De oorzaak van FOMO ligt hoofdzakelijk bij het maken van keuzes, de juiste focus erop leggen. Ook wel ‘keuzestress’ genoemd. We willen het liefst alles in ons opzuigen en weten van onmacht niet waar we dan moeten kijken. Of letterlijk ‘zijn’. Want dit geldt namelijk niet alleen voor de informatie op onze smartphones, maar ook bij welke evenementen we wel en niet kunnen zijn.

Keuzestress en FOMO

Dat we keuzestress krijgen, is niet heel gek. We worden vandaag de dag overspoeld met informatie vanuit alle hoeken van de wereld. Onze hersenen moeten dit allemaal verwerken, zonder dat het zichzelf op pauze kan zetten. Mensen met FOMO zijn aan het eind van de dag daarom ook vaak doodmoe van alle prikkels en het continue onvoltooide gevoel. Immers, als je bij het een bent, kun je niet bij het ander zijn.

Focus is het sleutelwoord

Hoe krijg je dan een voldaan gevoel aan het eind van de dag, zonder dat je alle prikkels uitschakelt? Want eerlijk is eerlijk, het is niet voor ons allemaal mogelijk om de smartphone definitief de das om te doen. Toch speelt deze minicomputer wel degelijk een belangrijke rol en kan hij de de oorzaak zijn van en de oplossing zijn voor FOMO. Focus is het sleutelwoord. Mensen met FOMO hebben naast keuzestress, gebrek aan focus. Want wat vind je belangrijk? Welke informatie wil je wel in je opnemen? Welke absoluut niet? Waar leef je zelf voor? Dit klinkt misschien wat zwaar, maar iedere avond moe thuiskomen is zwaarder. Mensen zonder focus vinden het lastig om te kiezen en daardoor kiezen ze niet. Dat resulteert in dat ze mooie museummomenten mislopen.

Oorzaak van fomo en focus

Op reis naar een FOMO-loze wereld

In onze trainingen van Life Safari ontdekken mensen hun Big Five. Dit is je vast bekend. Hun Big Five staat voor de vijf dingen die zij het liefst doen, zien en beleven. Maar voordat het zover is, zullen ze focus moeten krijgen. Wij helpen ze erbij door middel van begrijpelijke oefeningen. Soms zijn er deelnemers die totaal geen focus hebben en hierdoor leiden aan FOMO. Ze willen namelijk ieder mogelijk moment vastpakken, zich vastklampen aan situaties en niets missen. Maar uiteindelijk raken ze dan juist zichzelf kwijt. Tijdens de training schrijven ze bijvoorbeeld niets op, omdat ze bang zijn informatie te missen dat verteld wordt. Door de Life Safari krijgen ze hun focus weer terug en zien ze in hoe ze ‘andere storende factoren’ de das om kunnen doen.

Ben je benieuwd naar wat de Life Safari voor jou kan betekenen? Lees dit artikel gerust even door en mocht je vragen hebben, dan zijn wij er voor je. De oorzaak van FOMO is vervelend en we helpen je er graag mee. Tenslotte is dit jouw leven en leef jij het zoals jij het wilt.

Twijfel je of de Life Safari iets voor je is? Neem deze checklist dan even voor jezelf door.

Herken je jezelf hierin?

  • Mis je focus in je leven en wil je zeker weten waar je naar toe wilt?
  • Ben jij degene die zich meestal aanpast, wil je het graag goed doen?
  • Vind je het lastig om weer grip te krijgen op je leven?
  • Gaat het leven in een sleur voorbij en wil je meer genieten?
  • Help je altijd anderen, maar heb je geen tijd voor jezelf?
  • Denk je “is dit het nu” en wil je meer uit je leven en werk halen?

Onthoud goed dat je niet de enige bent. Je verdient de focus in jouw leven.

PS. John Strelecky deelde ook zijn visie over FOMO. Check ‘m hier. 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK