De sleur van de dag worden verbindingen in het brein

De sleur van de dag worden verbindingen in het brein

Brein routine

Geen enkele dag is hetzelfde. Ook niet elke week, maand of jaar. Toch voelen velen onder ons dat dit vaak wel het geval is. Alles wordt steeds herhaald. Je wekker rinkelt elke ochtend om 06:30, boodschappen, de hond uit, mails en koffie maken. Het enige wat niet herhaald wordt, is het aantal dagen dat je hier op aarde bent. Ja, die zin mag je nog een keer lezen.

Natuurlijk, routine is fijn om alle ballen hoog te houden voor zover mogelijk, maar hierdoor kan je ook in een sleur terecht komen.

We blijven dus in deze routine hangen. Kort gezegd omdat wij mensen gewoontedieren zijn. Onze dagelijkse routines stellen we niet graag bij. Denk eens aan je route naar het werk. Je weet heus wel dat er meerdere routes zijn, maar je neemt geen andere route. Kortom: die routine doorbreken we liever niet.

Wegen blokkeren in je brein

Waarom hebben wij mensen dan routines en gewoontes?
Nou, zo is ons brein geprogrammeerd. De ene natuurlijk wel meer dan de ander. Maar we hebben niet genoeg energie om de hele dag over alles na te denken. Door handelingen te automatiseren hoeven we er niet meer over na te denken en kost het geen energie.

Wetenschap heeft ons geleerd dat aanleren veel makkelijker is dan afleren.
Leer je je brein iets nieuws aan? Zoals tandenpoetsen voor het slapen of de dag beginnen met koffie, dan worden er verbindingen gelegd in het brein. Deze gewoontes gaan steeds meer op de automatische piloot. Je doet de boodschappen bij dezelfde supermarkt en drinkt het liefst elke dag dezelfde koffie.
En wil je stoppen met een dagelijkse handeling, dat een gewoonte is geworden? Dan geeft het brein aan dit heel moeilijk te vinden. De verbindingen zijn namelijk steeds groter geworden en deze wegen moeten geblokkeerd worden, dat is nog best lastig.

Brein routine

Het oude vertrouwde

Dus een routine en gewoontes zijn best handig, maar kunnen er ook voor zorgen dat je het werkelijke ritme van het leven kwijtraakt. En vast blijft houden aan al die vertrouwde verbindingen in je brein, die graag zo willen blijven. Ze wil je beschermen. Het veranderen van een gewoonte betekent veel energie kwijt zijn. En van nature en een aantal 100 jaar geleden, kon je inderdaad beter deze energie opsparen.

Al je dromen en doelen in het leven zijn best spannend. Een boek schrijven, een reis maken of een puppy in huis nemen, is nu niet bepaald energiebesparend voor je brein en bevat al helemaal niet een verbinding. Dus wat er gebeurt er?

We gaan wachten op het juiste moment. En wanneer is dit moment? Vaak is dat morgen. En die morgen erna. En die morgen dáárna. Maar geluk zit niet in morgen, maar in nu. Je stelt de belangrijke dingen in het leven uit, doordat die fijne routine in je leven, een dagelijkse sleur is geworden.

Het brein kan je trainen

En nu komt het goede nieuws. De hersenen zijn een spiermassa! En spieren kan je trainen. Je kan verbindingen maken waardoor jij de drang ervaart om nieuwe dingen te ontdekken, om moed te hebben om de eerste stap te zetten in je al jaren-wachtende droom. Je brein uitstekend in nieuwe dingen leren. Bedenk een nieuwe manier van doen en kijken naar het leven. Herinner je brein aan de gewoonte die je jezelf wil aanleren. Hang post-its op door het hele huis, vertel iemand om je eraan te herinneren en ben bewust van het feit dat het een leerproces is. Met de dag word je beter en dat geeft jou de energie die je nodig hebt!

 

Tip: Heb je ons gratis e-book met 10 tips om het leven van je dromen te leiden al gelezen?

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK