De wereld rond met een klein budget

Reizen is iets wat we vaak voorbij zien en horen komen als het gaat om het vormen van je eigen Big Five for Life. Reizen kost geld….toch? Het is maar net hoe je dit benadert. Er zijn enorm veel creatieve manieren om goedkoper of zelfs helemaal gratis te reizen. Wij geven jou graag een stukje inspiratie, tips en tricks!

1. Maak reizen je prioriteit

Waar geef jij je geld aan uit? De kosten voor boodschappen, energielasten, abonnementen voor telefoon/tv zijn relatief kleine kostenposten, maar door dit eens goed onder de loep te nemen, zaken te schrappen en over te stappen bespaar je al snel een vliegticket naar een leuke Europese stad!

2. Gebruik de juiste websites

Zorg dat je de juiste websites weet te vinden.

  • Secret Flying: dit wordt je nieuwe favoriete website die het uitzoekwerk voor je doet
  • The Flight Deal: en dat geld ook voor deze website die je wanderlust nog verder gaat aanwakkeren
  • Flynous: nog zo’n handige site die meer gericht is op vertrek vanuit Europa
  • Google Flights: handig omdat je meldingen kunt krijgen van wanneer prijzen stijgen of zakken

3. Deeleconomie: gebruik het

De deeleconomie is een van de grote trends van de afgelopen jaren en daar kun je als reiziger volop gebruik van maken. Denk aan Airbnb om te overnachten en Uber om te van A naar B te verplaatsen. Zo is er ook nog Blablacar waarmee je vertrouwd kunt liften (tegen een kleine vergoeding) en op WithLocals.com kun je excursies met een lokale gids boeken of uit eten gaan bij iemand thuis. Door van deze deeleconomie gebruik te maken bespaar je niet alleen op kosten voor overnachtingen, vervoer en eten, maar maak je ook nog eens kennis met locals die je waarschijnlijk de leukste plekken van hun stad kunnen laten zien (die je niet in reisgidsen vindt). Dubbel voordeel dus en niet twijfelen, maar gewoon doen.

4. Reis in het laagseizoen

Als je het kan vermijden, ga dan niet met de Kerst naar Australië, of vliegtickets Spanje boeken als de schoolvakanties beginnen. Reis je in het laagseizoen dan vind je vast en zeker aantrekkelijkere aanbiedingen. Op veel plekken in Europa is het in september nog steeds mooi weer, maar als de kinderen weer naar school gaan zijn vluchten goedkoper en de bestemmingen veel minder druk.

5. Vlieg indirect

Als geld belangrijker voor je is dan tijd, overweeg dan een vlucht waarbij je moet overstappen. Met Skyscanner kun je zoeken op indirecte routes (en uiteraard ook directe), die vaak veel voordeliger zijn.

6. Woningruil

Als je op vakantie wilt gaan, maar de doorsnee hotelketens en dure, karakterloze hotelkamers zat bent, waarom denk je dan niet eens aan woningruil? Het kost je vrijwel niets, zoals het woord ‘ruil’ al suggereert, en je kunt een nieuw land bezoeken terwijl je geniet van alle gemakken van thuis.

7. Reis als vrijwilliger

In een tijd waar velen meer dan ooit enige maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen is het helpen van de mensen in de wereld die dat het meest nodig hebben, zowel een bron van inspiratie als een kans om de wereld te zien, waarvoor je vaak in tijd betaalt krijgt in plaats van geld. Er liggen zoveel kansen voor het oprapen, van uitstapjes die een paar weken duren tot trips van twee jaar of meer, dat iedereen wel nieuwe plekken kan ontdekken en een bijdrage kan leveren aan het bouwen aan een betere toekomst. Voor meer advies over waar je moet beginnen, lees ons artikel: Tips voor vrijwilligersvakanties.

Ga les geven!

Wil jij langere tijd op één plek verblijven en ook nog wat geld verdienen? Als je surfinstructeur, skileraar of duikinstructeur wordt, kun je ook nog wat geld verdienen op de mooiste plaatsen ter wereld. Je kunt ook kiezen voor andere werkzaamheden: geef Engelse les, sportles, muziekles of in iets waar je goed in bent.

Ga op (werk)uitwisseling

Verhuur je huis wanneer je zelf op reis bent

Wil jij langere tijd op één plek verblijven en ook nog wat geld verdienen? Als je surfinstructeur, skileraar of duikinstructeur wordt, kun je ook nog wat geld verdienen op de mooiste plaatsen ter wereld. Je kunt ook kiezen voor andere werkzaamheden: geef Engelse les, sportles, muziekles of in iets waar je goed in bent.

Ga op (werk)uitwisseling

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK