Een bos bloemen: tijdens of na iemands leven?

Geef jij een bos bloemen tijdens of na iemands leven?

Bloemen leven

Onlangs is een bekende van mij overleden. Jong, veel te jong. Hij had in principe nog het dubbele kunnen leven. Maar ja, daar sta je vaak niet bij stil. Eigenlijk nooit. Het is binnen een week razendsnel gegaan. Het ene moment was hij directeur bij een groot bedrijf en het andere moment… vul maar in. Hij was niet ziek, sterker nog: hij had nergens last van, hij stond midden in het leven, rookte niet, dronk amper en toch… Onvoorstelbaar.

Over een aantal dagen is de uitvaart. Er worden ongetwijfeld mooie woorden gesproken, er wordt verteld wat voor fantastische vader hij was, een fijne echtgenoot en hoe erg hij gemist gaat worden. Er zullen bepaalde grappen van hem verteld worden, hoe hij mensen kon laten lachen, wat voor fijne collega hij was. De bloemen, ook die zullen niet ontbreken.

Misschien zou hij het wel leuk vinden als iemand spontaan een bos bloemen voor de deur zette, gewoon om te laten weten dat hij gewaardeerd wordt…

Groter gemis

Ik geloof er heilig in dat iemand na zijn dood niet helemaal weg is. Dat het afgelopen is. Misschien wil ik dat ook niet geloven, omdat het gemis dan alleen maar groter wordt. Maar de vraag die aan me blijft knagen is… als we zoveel om iemand geven, zoals we zeggen aan het eind van iemands leven, waarom uiten we onze gevoelens over iemand pas zo laat… Te laat. Begrijp me niet verkeerd, over de doden niets dan goeds, maar de persoon in kwestie heeft er niet zoveel meer aan.

Misschien had hij het wel leuk gevonden complimenten te krijgen over zijn functioneren op het werk, of misschien zou hij het wel leuk vinden als iemand eens spontaan een bos bloemen voor de deur zette. Gewoon als verrassing en om te laten weten dat hij gewaardeerd wordt.

 

Maar nu hoeft dat niet meer. Over een aantal dagen is de uitvaart en ik maak me er net zo schuldig aan als ieder ander. Zelfs in mijn zeer nabije omgeving geef ik niet vaak genoeg aan hoeveel iemand voor me betekent en hoe blij ik ben dat diegene simpelweg bestáát. Na zo’n bericht sta je wel weer met beide benen op de grond. En besef je ineens dat een bos bloemen of een leuk compliment een kleine moeite is, maar een des te groter gebaar…

 

Ook interessant:

Even het gas los. zodat je kunt zien waar je je bevindt

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK