Is falen en faalangst wel zo erg als we denken?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: na deze blog weet je niet hoe je foutloos door het leven gaat. Sterker nog: grote kans dat je na deze blog juist je fouten omarmt, liefhebt en hier en daar wat vaker een fout maakt. Lees snel verder!

faalangst

Laten we even teruggaan in de tijd. Ga terug naar toen je een jaar of 8 was. Je kunt op deze leeftijd net een paar jaar lezen en schrijven en voor het eerst maak je kennis met wat ‘fouten’ zijn. Een rode streep door foute antwoorden of een kruis dwars door je werk.

En het gekke is… we zijn het nog normaal gaan vinden ook. We zijn eraan gewend geraakt dat er met een grove rode pen door je werk wordt gekrast. En doordat we dat al op jonge leeftijd aangepraat krijgen, vinden we het normaal om continu te kijken naar wat fout is gegaan en faalangst te ervaren, in plaats van te kijken naar wat goed is gegaan.

In het ergste geval kan dit doorslaan in faalangst. En om dat te voorkomen, lees je deze blog.

Moet ik dingen anders doen?

Vorige maand werd ik 29 jaar en stond ik even stil bij mijn 30ste levensjaar. Wat had ik bereikt? Zijn er nog dingen die ik wil bereiken? Ben ik blij met hoe ik mijn leven nu leef? Hoe ik mijn tijd besteed? Of had ik dingen totaal anders willen doen?

En toen kwam een soort faal-gevoel over me heen. Want inderdaad: ik heb samen met mijn vriend een huis gekocht, heb een vaste baan en doe soms volwassen dingen, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik me realiseer dat alle volwassenen om me heen ‘ook maar gewoon iets doen’. Niemand weet hoe het moet, er is geen handleiding voor het ‘volwassen leven’, dus technisch gezien kun je ook niet zozeer iets fout doen.

Sommigen zien het als een fout als je niet voor je 30ste getrouwd bent of al drie kinderen hebt. Anderen zien het juist als een fout om eerder te trouwen of kinderen te krijgen. En stel je voor dat je meerdere keren trouwt.

Vaak komt daar faalangst vandaan: het beeld dat wij hebben, is dat een ander zo over ons denkt. Maar dat hoeft helemaal niet! Probeer daarom voortaan dit in gedachten te houden: het lukt of je leert.

En stel jezelf de vraag: wat is het ergste wat kan gebeuren?

Gun jezelf een leven zonder faalangst. Dat begint bij jezelf. Zorg ervoor dat jij niet degene bent die rode strepen door je eigen werk zet.

You got this!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK