Familie Zapp al 17 jaar op wereldreis.

 

Al zeventien jaar reist de Argentijnse familie Zapp rond de wereld. Toen ze ooit vertrokken, hadden ze iets meer dan 3.000 euro op zak en waren ze helemaal niet van plan om zo lang weg te gaan. Toch hebben ze inmiddels meer dan 83 landen bezocht en verkennen ze momenteel Nederland.

“We hadden dit nooit verwacht toen we weggingen”, vertelt Herman Zapp. Hij vertrok in 2000 samen met z’n vrouw uit Argentinië, inmiddels reizen ze met hun vier kinderen in een auto uit 1928 de wereld over. Het oorspronkelijke plan was om naar Alaska te rijden, maar nu hebben ze al meer dan 300.000 kilometer achter de rug.

Veel hulp gekregen

“Mensen vragen ons vaak hoe we het volhouden om zo lang op reis te zijn”, vertelt Herman. “Maar het is helemaal niet moeilijk. We gaan gewoon van de ene plek naar de andere plek, en zoeken overal aardige mensen op die ons willen helpen. Als ik nu terugkijk, hebben we inderdaad een behoorlijke reis gemaakt, maar dat was nooit het plan.”

Herman en zij vrouw Candelaria kunnen hun reis betalen dankzij een boek dat ze over hun reis geschreven hebben. “Dat boek verkopen we overal waar we komen. Dan verdienen we wat geld, en dat gebruiken we dan om weer naar de volgende stad te reizen.” De familie wordt ook veel geholpen. “We kunnen vaak bij een gezin thuis slapen, en toen we vanuit Engeland met de boot naar Nederland gingen heeft Stena Line onze auto gratis meegenomen.”

Het hoogtepunt van de reis was voor Herman en Candelaria dan ook niet de Chinese Muur, een prachtig natuurgebied of een indrukwekkende stad, het waren de mensen. “We vertrokken ooit met het idee dat mensen juist een gevaar voor ons zouden vormen tijdens de reis, dat we goed moesten oppassen.”

“Maar de mensen die we hebben ontmoet hebben onze reis juist zo speciaal gemaakt. Overal werden we in huis genomen, door mensen van over de hele wereld en met iedere huidskleur. We hebben daardoor zo veel culturen van binnenuit leren kennen.”

De wereld als school

Herman vindt het dan ook geen gemis dat zijn kinderen niet naar een reguliere school zijn gegaan. “De wereld is hun school. Ze hebben over het oude Egypte geleerd terwijl we erdoorheen reden, ze hebben een raket bij de NASA op zien stijgen, ze hebben in onderzeeërs gezeten. Ze spreken allemaal meerdere talen, en hebben ondertussen op afstand ook nog het normale onderwijs doorlopen.”

“Het zal juist wel gek voor ze zijn om terug te gaan naar Argentinië”, zegt hij. Over ongeveer een jaar willen Herman en Candelaria de boot pakken om terug te gaan naar huis. “We willen eerst nog meer van Europa zien. We gaan in ieder geval nog naar België, Marokko en de Canarische Eilanden. Daar zetten we de auto op de boot en gaan we naar Brazilië.”

Herman heeft nog een goede tip voor iedereen die ook ooit z’n droomreis wil maken: “Doe het gewoon. Misschien voel je je niet alsof je er klaar voor bent, maar de wereld is klaar voor jouw dromen. Ga gewoon en geniet ervan!”

 

 

 

Bron: RTL Nieuws

Foto’s: Herman Zapp

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK
X
X
X