De kans dat je een smartphone hebt, en deze blog erop leest, is heel groot. Als je deze niet hebt, is dat misschien alleen maar fijner. Want sinds de komst van de smartphone, hebben wij als mensen een fenomeen genaamd Fear of Missing Out (FOMO) gecreëerd. Het betekent dat je alles wilt weten, en zelfs angstig wordt als je ‘achterloopt’ met informatie. Je zou niet meer mee kunnen praten met anderen, bent niet op de hoogte van de laatste nieuwtjes, roddels en feestjes en je hebt het gevoel dat je ergens niet meer bijhoort als je het niet weet. Een bizar gegeven, hè?
Echte vrienden
Zoals gezegd, is Fear of Missing Out hoofdzakelijk begonnen met de komst van smartphones en dus social media. Continu online zijn, informatie opzuigen, zien hoe je ‘vrienden’ leuke dingen doen, je mening ergens over geven, kijken hoe anderen daar weer op reageren, ga zo maar door. We berekenen alles in cijfers. De populariteit van een persoon of merk wordt vertaald in cijfers: het aantal volgers, likes of vrienden. En van die vrienden moeten we ook alles weten.
Ik weet bijvoorbeeld dat een oud klasgenootje van de basisschool inmiddels drie kinderen heeft en dat laatst haar oma in het ziekenhuis lag. Waarom zou ik het willen weten? Zou ze het me ook vertellen als ik haar in de stad was tegengekomen? Want eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo goed bevriend met haar dat we afspreken. We volgen elkaar. We weten veel van elkaar, maar kennen we elkaar eigenlijk wel?
Sneu zeg
Laatst was ik met een vriendin aan het lunchen. Het was super gezellig en ik had bewust mijn telefoon in mijn tas gelaten. Het is namelijk knap asociaal om met je hoofd in een telefoon te zitten, terwijl je gezelschap haar broodje carpaccio zit weg te werken. Nee, dat ging me te ver. En toch… toen moest ze naar het toilet en ik zat alleen. “Sneu zeg”, voelde ik. Alsof de mensen om me heen me veroordeelden. De grootste flauwekul natuurlijk, maar ik gaf eraan toe. Ik pakte m’n telefoon en begon te scrollen. Alleen maar omdat ik niet wilde dat mensen me sneu zouden vinden. Wie houdt wie voor de gek?
Wat te doen tegen Fear of Missing Out?
Fear of Missing Out gaat overigens niet alleen over online. Ook missen personen met FOMO liever geen feestjes, gaan ze graag uit en halen alles uit het leven wat eruit te halen valt. Dit als gevolg dat ze vaak na verloop van tijd doodmoe zijn. Hoe erg is het dan om af en toe wat te missen en wat kun je doen tegen Fear of Missing Out?
-
Gun jezelf me-time:
Het is heus niet erg om eens een feestje te missen of je telefoon even uit te doen. Lees eens een goed boek, ga lekker lang douchen of maak een puzzel. Als het nieuws dat je ‘mist’ dusdanig erg is, zijn er ongetwijfeld mensen die jou kunnen bereiken. Familie en echte vrienden weten tenslotte waar je woont, toch?
-
Offline:
Het is echt niet moeilijk, even lekker offline zijn. Spreek bijvoorbeeld eens in reallife af met die ene persoon die je al veel te lang niet hebt gesproken. Gezellig koffie drinken, hartstikke leuk! En om de Fear of Missing Out helemaal de kop in te drukken: laat die telefoon lekker thuis. Kijk eens om je heen. Je ziet vast allerlei mensen die als ‘zombies’ met hun hoofd naar voren gebogen hun tijdlijn doorscrollen, snapchats maken en de Instagram-feed doorspitten. Maar jij niet, jij geniet van je kopje koffie, je goede gezelschap en af en toe kijk je naar buiten.
-
Word je bewust:
Ben jij je na deze blog bewust van jouw Fear of Missing Out? Dan heb je al een hele stap gezet. Twijfel je of je het hebt? Check dan even je gebruiksduur op je telefoon. Bij iPhone heet dit ‘schermtijd’ en bij een Android telefoon kun je de app ‘Quality Time’ installeren. Deze geven je inzicht in hoe intensief jij je telefoon gebruikt en aan welke apps.
Kortom, Fear of Missing Out is een bestaand fenomeen dat steeds meer de overhand krijgt. Maar zolang je het niet toelaat, zul je er geen last van hebben. Want zeg nou zelf: hoe erg is het om iets te missen, omdat je iets doet wat jíj leuk vindt?