Hard(t) aan het werk

Ik ben op vakantie en heb stapels tijdschriften bij die ik nog eens wilde lezen. Heerlijk. En gedurende dagen gaan die tijdschriften me tegenstaan. Ik kan er geen openslaan of het gaat erover dat we het te druk hebben, ons werk ons te zwaar belast en allerlei oplossingen worden aangedragen, vooral meditatie oefeningen. De een vertelt dat minimaal twee keer per dag een half uur nodig is, de ander vertelt dat iedere minuut meditatie helpt. En allerlei oefeningen worden aangeboden. Ook gaan er regelmatig artikelen over burn-out. Wat ik niet lees is dat we niet hard moeten werken maar wel met ons hart aan het werk.

Wanneer je met je hart werkt dan heb je het niet over hard werken. Want natuurlijk, met je hart aan het werk vraagt wel iets van je, maar dat wat je met passie en plezier doet voelt niet als hard werken. Burn-out komt in mijn beleving niet door te hard werken. Maar komt door de persoon zelf. Please gedrag, geen nee kunnen zeggen en niet met je hart aan het werk. Oei, zeg ik nu: eigen schuld dikke bult? Nee, dat is niet wat ik bedoel, want ik weet ook wel dat het erin sluipt, dat niet expres gebeurt, dat je je verre van gelukkig voelt in die situatie. Maar ik ben wel overtuigt dat een burn-out niet nodig is, wanneer je met je hart werkt. Want dan doe je dat wat bij jou past, waar je gelukkig van wordt. En ik ben overtuigt dat er dan een natuurlijke balans is in inspanning, ontspanning, werk, gezin.
Helpt meditatie jou daarbij, prima, maar er is niets mis mee, als jij geen meditatie nodig hebt.  Misschien is het avondeten bereiden wel jouw meditatie? De hond uitlaten, de krant lezen?
Maar wel belangrijk dat je doet wat je graag doet, en dat betekent meestal dat het een bijdrage levert aan jouw leven, aan de mensen om je heen, maar ook aan een groter geheel, de wereld om je heen.  Moeten we dan groots denken, aan invloedrijke banen als politici, popsterren ?  Nee zeker niet. In mijn tijd als maatschappelijkwerkster bij een schoonmaakbedrijf zag ik dames met grote passie en plezier schoonmaken, met hun hele ziel en zaligheid waren ze daarmee bezig. Zelden heb ik mensen gezien met zoveel plezier in hun werk. En ja ook daar waren erbij voor wie dat niet gold. Geld verdienen was daar de reden. En natuurlijk is dat ook een motief. Maar toch zou ik iedereen willen vragen eens te kijken waar je echt blij van wordt, ook in je werk. Lukt het niet om het daar te realiseren, realiseer het dan naast je werk. Maar zorg dat je dat doet wat niet alleen energie kost maar ook oplevert!

 

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK
X
X
X