Hard(t) aan het werk

Hard(t) aan het werk

Hart werken
Eindelijk tijd om mijn stapels tijdschriften, die al een tijdje liggen te verstoven, te lezen. Heerlijk.
Maar gedurende de dagen gaan die tijdschriften me tegenstaan. Ik kan er geen één openslaan of het gaat over dat we het te druk hebben, ons werk ons te zwaar belast of over burn-out.
Allerlei oplossingen worden aangedragen, en dit zijn vooral meditatie oefeningen.
De een vertelt dat minimaal twee keer per dag een half uur mediteren nodig is, de ander vertelt dat iedere minuut meditatie helpt.
Maar wat ik niet lees is, is dat we niet harD moeten werken maar juist met ons harT aan het werk.

Natuurlijk balans

Wanneer je met je hart werkt dan heb je het niet over hard werken. Met je hart aan het werk vraagt wel iets van je, maar alles wat je met plezier en passie doet, voelt niet als hard werken. Burn-out komt in mijn beleving ook niet door te hard werken. Maar komt door de persoon zelf. Please gedrag, geen nee kunnen zeggen en niet met je hart aan het werk.
Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet: eigen schuld dikke bult? Nee, want ik weet ook wel dat het erin sluipt, dat dit niet expres gebeurt en dat je je verre van gelukkig voelt in zo’n situatie. Maar ik ben wel overtuigt dat een burn-out niet nodig is, wanneer je met je hart werkt. Want dan doe je dat wat bij jou past, waar je gelukkig van wordt. En ik ben overtuigt dat er dan een natuurlijke balans is in inspanning, ontspanning, werk en gezin.

Passie en plezier

Helpt meditatie jou daarbij, prima, maar er is niets mis mee, als jij geen meditatie nodig hebt.  Misschien is het avondeten bereiden wel jouw meditatie? De hond uitlaten, de krant lezen?
Maar het belangrijkst is dat je doet wat je graag doet, en dat betekent meestal dat het een bijdrage levert aan jouw leven, aan de mensen om je heen, maar ook aan een groter geheel, de wereld om je heen.

We hoeven dan zeker niet groots te denken!
In mijn tijd als maatschappelijkwerkster bij een schoonmaakbedrijf zag ik dames met grote passie en plezier schoonmaken, met hun hele ziel en zaligheid waren ze hiermee bezig. Zelden heb ik mensen gezien met zoveel plezier in hun werk. En ja, ook daar waren mensen bij voor wie dat niet gold. Geld verdienen was daar de reden. En natuurlijk is dat ook een motief. Maar toch zou ik iedereen willen vragen eens te kijken waar je echt blij van wordt, ook in je werk. Lukt het niet om het daar te realiseren, realiseer het dan naast je werk. Maar zorg dat je doet wat niet alleen energie kost maar ook oplevert!

 

Ook interessant:

Met passie en plezier naar je werk

 

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK