“Ik voelde me schuldig… naar mezelf toe”

Een schuldgevoel tegenover jezelf, wat kun je daaraan doen?

Om heel eerlijk te zijn, wil ik deze blog niet schrijven. Met de billen bloot gaan is namelijk nooit leuk. Sterker nog: het is doodeng.

Maar mijn mantra is tevens: Doe elke dag iets wat je eng vindt. So, here I am.

Het is zaterdag eind van de middag. De avond begint te vallen, de blaadjes dansen vrolijk door de straat en de bomen worden heen en weer geduwd door de rukwinden. Het lonkt niet om de deur uit te gaan. Laat staan boodschappen te doen. Mark en ik kijken elkaar aan. “Maccie vanavond?” Ik zie dat hij twijfelt, maar hij geeft toe. Heerlijk. Ik had er echt zin in. Even makkelijk eten. Niet te moeilijk. Morgenochtend ga ik toch weer sporten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben niet het type dat het ‘braaf’ bij één burger houdt. Nee. Ik bestel een menu met daaromheen nog los fingerfood. Op dat moment kan er oprecht van genieten.

En dan is het zondagochtend.

Over een uurtje begint mijn crossfitles en ik zit nog met buikpijn op het toilet. Wát heb ik in Godsnaam gisteren in m’n lijf gedrukt? Shit. Ik voel me schuldig tegenover mezelf. Even twijfel ik of ik wel naar crossfit moet gaan. Maar die gedachte ben ik snel de baas. Ik moét. Ik heb me aangemeld. Ze verwachten me.

Eenmaal aangekomen gaan we Sally up, Sally down doen. Voor degenen die dat niet kennen: je voelt ineens waar je bilspieren zitten. Maar het gaat goed. Ik zit er lekker in. En ik weet waarvoor ik het doe. Dan komt de volgende oefening: 1000 keer touwtje springen. Ook dat gaat vrij lekker maar ik raak tussendoor de tel kwijt. En dan kijk ik onzeker naar de rest. Het gros was al klaar dus ik stopte ook. Maar of ik die duizend ooit gehaald heb? Ik trek mezelf in twijfel. Alweer. Wéér dat schuldgevoel.

Maandagochtend. Ik realiseer me dat dit niet werkt. Mezelf door de drek slepen en straffen. Want eerlijk: dat schuldgevoel is al straf genoeg. Kortom: van Sijbe heb ik een springtouw te leen gekregen. Ik zal hoe dan ook die duizend sprongen af maken. Linksom of rechtsom. Ik doe dit voor mezelf. Niet voor al die anderen. Niet voor m’n coach. Puur voor mezelf. En ja, dat vind ik soms een beetje eng. Maar daarom zeg ik ook: doe elke dag iets wat je eng vindt. En lukt het je niet alleen? Vraag dan iemand om hulp. Want er is altijd wel iémand met een springtouw.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK