Artikel door John Strelecky: Leid en leef je leven volgens je Big Five for Life

Artikel door John Strelecky:

Leid en leef je leven volgens je Big Five for Life

Interview met John Strelecky over zijn boek “The Big Five for Life”

Vertaling door: Big Five for Life

bedrijven big five for life

In zijn boek ‘The Big Five for Life’ laat John Strelecky zien hoe we werk en vrije tijd harmonieus kunnen combineren en wat een goede leider maakt. “Op een bepaald moment in ons leven wordt ons allemaal gevraagd om een ​​leidende rol op zich te nemen. Ook al gaat dit alleen om het leiden van onszelf.
Kortom, je moet geïnspireerd worden door iemand om elke dag je bed uit te komen. En die iemand ben jij zelf.” Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van Thomas Derale. Hij is een man die door de mensen om hem heen wordt beschouwd als de grootste leider ter wereld. Op 45-jarige leeftijd hoort hij dat hij zou sterven. Maar zelfs in het zicht van zijn eigen dood inspireert hij iedereen om om hem heen te leven.
De principes in dit boek hebben miljoenen mensen over de hele wereld positief beïnvloed. Ook jij kunt antwoorden vinden op “Wat zijn mijn Big Five for Life?” (vijf grootste hartenwensen) en deze afstemmen op jouw rol als manager.

Meneer Strelecky, Thomas Derale representeert de voorbeeldige leider in het boek Big Five for Life. Wat zijn de kenmerken van een goede leider en heb je zo’n leider in het echt ontmoet?

“Goede leiders hebben een duidelijk begrip van wie ze zijn en waar ze naartoe gaan. Ze creëren omgevingen waarin de mensen om hen heen kunnen gedijen.
Ze begrijpen ook de fundamenten van het bedrijfsleven en gebruiken hun strategieën om ervoor te zorgen dat hun organisatie economisch succesvol wordt. Niemand heeft er baat bij als geweldige bedrijfsculturen en fantastische werkomgevingen worden gecombineerd met een financieel model dat gedoemd is te mislukken. Uiteindelijk zijn goede managers degenen die mensen op de lange termijn goed behandelen – zowel werknemers als klanten. Dat is het cruciale verschil tussen goede en slechte leiders.
En dat betekent niet dat alles altijd op rolletjes loopt. Iedereen die streeft naar een positieve leiderschapsstijl zal dingen proberen die niet werken, althans niet meteen. Maar dat is oke. Het belangrijkste is om eerlijk te zijn over de situatie om erachter te komen wat er mis is gegaan. Dan moet je je koers wijzigen en ervoor zorgen dat dezelfde fouten in de toekomst worden vermeden.
Ik heb het genoegen gehad om veel grote leiders in mijn leven te ontmoeten. Het verhaal van één van deze leidinggevenden heb ik uitgebreid verteld in “Shaping Life with the Big Five for Life”, het vervolg op “Big Five for Life”. Hij runt een bedrijf genaamd D.L.G.L. uit Montreal, Canada en doet al meer dan dertig jaar geweldig werk voor zijn mensen en klanten.”

Één van je kernboodschappen is dat je de “reden van je bestaan” moet vinden. Hoe weet ik dat ik deze heb gevonden?

“Ik zou niet zeggen dat het gevonden moet worden. Ik zou zeggen dat het voor veel mensen een mogelijkheid is en dat deze mogelijkheid veel geweldige kansen in het leven voor ons opent als we het doel van ons bestaan ​​kennen en op het punt staan ​​het te vervullen. Wat betreft de vraag: Hoe weet ik dat ik hem heb gevonden – dat hangt af van de persoon in kwestie. Sommige mensen proberen veel verschillende dingen, en één van die dingen inspireert hen op een andere manier. Andere mensen daarentegen lijken al in hun jong volwassen jaren te weten wat hun taak in het leven is, waarvoor ze zijn geboren. Hoe vroeger we ons realiseren dat we een zinvol leven leiden, hoe waarschijnlijker het is dat we het doel van ons bestaan ​​zullen ontdekken en leven.
Want als je kennis hebt van je levenswerk en je begint je te omringen met mensen die deze levensbeschouwing delen, uitleven en zich zo volledig ontwikkelen, dan lijken de alternatieven veel minder interessant.”

Er zijn verschillende seminars over de “Big Five”. Gebruikt de werkende wereld van vandaag jouw “formules” ook voor een gelukkiger leven, of zijn het vooral particulieren?

“We hebben in de loop der jaren veel verbazingwekkende verhalen gehoord toen zowel individuen als leidinggevenden de Big Five for Life-seminars gingen bijwonen. Het begint altijd met iemands levensbelangen. Vervolgens vertakt het zich naar wat je professioneel doet of wat je als manager wilt creëren. Het is altijd een eer om mensen te begeleiden op hun eigen pad, of het nu een privépersoon is in hun persoonlijke leven of een CEO die aan zijn bedrijf denkt.”

Laten we een concrete verwijzing nemen naar de veranderende wereld van werk: hoe combineer je het doel van je bestaan ​​met dat van het bedrijf? Lukt het in ieder geval en wat moet ik doen? het werkt niet?

“Om de verbinding tot stand te brengen, heb je  twee gegevens nodig. Het eerste stukje informatie is het doel van het bestaan ​​van het bedrijf. De tweede is het doel van iemands bestaan. Als het bedrijf of de persoon geen duidelijke “RVB” (reden van bestaan) heeft, dan is het echt moeilijk om verbinding te maken. Als particulieren hebben we controle over het al dan niet kennen van onze RVB. We kunnen dit bewustzijn van onszelf en ons eigen leven krijgen. Ook zijn we vrij in het kiezen van onze werkplek. Als we sterk geloven in duurzaamheid en de bescherming van het milieu, dan is werken in een bedrijf dat tonnen plastic afval in zee dumpt slecht. Als we op zoek zijn naar een nieuwe baan en tijdens het gesprek de reden van bestaan van het bedrijf niet kunnen achterhalen en de werknemers het ook niet kunnen verwoorden, dan is dit misschien niet de juiste plek om te werken. Dat klinkt misschien simpel, maar als je Italiaans wilt eten, waarom zou je dan naar een fastfood hamburgerrestaurant gaan? Hetzelfde geldt voor onze RVB. Als we weten wat we willen, dan moeten we een passende keuze maken.”

Hoe zorg ik er als wervingsverantwoordelijke voor dat een potentiële nieuwe medewerker past in mijn bedrijfscultuur?

“Veel bedrijven gebruiken de “Big Five for Life” inmiddels als basis voor gesprekken met potentiële kandidaten. Dit gesprek vertelt het bedrijf veel over de sollicitant en de sollicitant veel over het bedrijf.
Transparante eerlijkheid is een geweldige methode. Wat echt belangrijk is, is de sollicitant vragen om eerlijk  te zijn over hun behoeften en wensen over hun leven, carrière en werkomgeving. Dan moet het bedrijf echt eerlijk zijn van zijn kant. Wanneer je mensen in dienst neemt die niet bij je organisatie passen, is dat zonde voor zowel de organisatie als de mensen. Het is een slechte investering die vermeden kan worden als iedereen vanaf het begin eerlijk is.”

De transformatie van de wereld van werk gaat gepaard met nieuwe vormen van samenwerking. Teams werken steeds wendbaarder en hiërarchisch samen. Hoe kan goed leiderschap hier slagen?

“Dezelfde principes zijn van toepassing: wanneer werknemers op verschillende locaties, in verschillende tijdzones en culturen werken, is een duidelijk gedefinieerd doel bijzonder belangrijk. In traditionele bedrijven is het risico groot dat medewerkers van verschillende afdelingen allemaal in verschillende richtingen gaan roeien. In de nieuwe wereld van werken is dit risico nog groter.
Het is daarom belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat iedereen in dezelfde richting kijkt, weet waar het over gaat en welke weg te nemen om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken.
Als dit lukt, leiden andere factoren, zoals hiërarchisch werken, betere toegang tot informatie en middelen en ook meer flexibiliteit, tot sneller succes en vooruitgang.
De risico’s zijn natuurlijk groter als het verkeerd wordt gedaan, maar er zijn veel voordelen aan het correct doen.”

In de epiloog van het boek “Big Five for Life” zegt je “Fearlessness leidt tot succes”. Waar ligt de grens tussen gezonde moed en gevaarlijke arrogantie?

“Dit is ook een vraag waar het antwoord sterk van de persoon afhangt. Iedereen heeft een andere risicotolerantie, en het hangt natuurlijk ook af van hun capaciteiten.
Ik hou van surfen, maar ik zou de 10 meter hoge golven aan de noordkust van Hawaï niet vertrouwen. Maar professionele surfers doen het gewoon, omdat ze er dol op zijn en hun vaardigheden zo goed zijn dat de risico’s voor hen laag zijn. Men moet zich er echter van bewust zijn dat in het begin elke deskundige niets wist over zijn latere competentiegebied. Iedereen kan een expert worden. Het vergt moed, actiebereidheid, inspanning en geduld, maar het is mogelijk!”

John Strelecky

Wil jij een mega positieve draai aan je leven geven? Alles leren over persoonlijk leiderschap? Dan is de online cursus de Experience écht iets voor jou! In 5 inspirerende weken ontdek jij hoe je gelukkiger wordt, tijd inplant voor jezelf en onthul je jouw unieke waarden en anti-waarden. Klik hier voor alle informatie over de Experience en start direct met de beste versie van jezelf!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK