Je hoofd leegmaken: hoe doe je dat?

Hoofd leegmaken

​Hoe maak je je hoofd leeg in een wereld waarin alle informatie op je af wordt gevuurd? 

Je hoofd leegmaken is heel belangrijk voor je gezondheid. Misschien sport je wel, eet je gezond en probeer je af en toe wat kilootjes te verliezen? Dan ben je voor je lichaam heel gezond bezig. Maar hoe zorgzaam ben je voor je geest? Heb jij soms het gevoel dat het je allemaal overloopt en dat je de stress voelt in je nek en schouders? Dan is het tijd om je geest een boost te geven!

Meditatie

Mediteren kan je zo ontzettend goed helpen om je hoofd leeg te maken. Dat is onvoorstelbaar. Bij meditatie denken veel mensen aan in kleermakerszit op een kleedje zitten met Buddha-beelden om zich heen. Sommigen denken zelfs dat je een soort yoga-goeroe moet zijn om te kunnen mediteren. Maar niets is minder waar. Als je kunt ademhalen, kun je ook mediteren. ​​We horen het vaak genoeg. Je bent al aan het mediteren als je lekker op de bank zit. Doe kaarsjes aan, zet zacht de rustige muziek aan en sluit je ogen. Wees jezelf bewust van je ​​​​lichaam. Adem in en adem uit. Haal lang en diep adem. Concentreer je op je ademhaling. Is-ie vloeiend of schokt je ademhaling? Voel je lichaam.

Voel je kruin, voel je hoofdhuid, je oren en ga zo steeds verder naar beneden. Wanneer je bij je kleine teen bent uitgekomen ga je weer naar boven. Doe dit zo’n tien minuten. Denk hierbij aan je houding. Als je veel aan je hoofd hebt, is de kans groot dat er een hoge spanningsgraad tussen je schouderbladen en in je nek zit. Ontspan je schouders en doe dit bewust. Zodra je merkt dat je je schouders weer aanspant, ontspan je ze meteen weer. 
Extra tip: geurkaarsjes kunnen ontzettend ontspannend werken, helemaal wanneer je focust op het in- en uitademen.

Fijne motoriek

Maak je hoofd leeg door ​​​​​fijne motoriek toe te passen. Puzzelen, Mandala’s tekenen of schilderen kan ontzettend goed werken om je hoofd leeg te maken. Doordat je je focust op andere dingen, heeft het hoofd ‘geen tijd’ om aan andere dingen te denken. Je hoofd leegmaken gebeurt niet zomaar. Het heeft tijd nodig. Denk niet na vijf minuten: mijn hoofd zal nu wel leeg zijn, dan kan ik nu mooi even boodschappen doen. 

Zo werkt het niet. Geef het de tijd. Tijd is in dit geval een ontzettend waardevol element. Wanneer je bezig bent met de puzzel, mandala of het schilderij, maak je het plaatje compleet door rustige muziek op te zetten. Je kiest een fijne stoel uit om op te zitten, of een lekker kussen in de rug. En belangrijk: zet je telefoon even op vliegtuigstand. Wees maar even niet bereikbaar. Dat mag best. Je mag best eens voor jezelf kiezen en in het hier en nu leven. Concentreer je volledig op je puzzel. Zorg voor voldoende licht, zodat je lichaam niet moe wordt van het turen. Zet een heerlijke kop thee en zet je gedachten even uit.

Verwacht je een spannend telefoontje of vind je het gewoon prettig om bereikbaar te blijven? Leg dan je telefoon in een kast met het geluid uit. Je zult zien dat je niet iedere tien minuten op je telefoon wilt kijken, maar dat je hem wel hoort trillen als je gebeld wordt.

Vind een hobby

Dat klinkt misschien een beetje zoals je ouders dat misschien ooit tegen je hebben gezegd, wanneer je je verveelde. Maar een hobby is ontzettend waardevol. Een hobby is namelijk iets waar jij je tijd aan kan verliezen, zonder dat het als verliezen voelt. Vind je het eerlijk om buiten te zijn? Maak je hoofd dan leeg in de natuur. Stap de voordeur uit en wandel een lekker stuk. Is muziek maken jouw passie? Kruip dan achter je drumstel of gitaar en maak lekker muziek. Je maakt je hoofd leeg, omdat je bezig bent met iets dat jou een goed gevoel geeft. Het geeft je energie, je denkt alleen maar aan je passie en je voelt je waarschijnlijk vervuld op het moment dat je bezig bent met jouw hobby.

Zie het als een soort uitlaatklep. De negatieve energie maakt plaats voor de positieve energie en zo maak jij je hoofd leeg, op jouw eigen manier.

Denk je dat je niet genoeg tijd hebt om je hoofd leeg te maken? Kijk dan eens hier bij de Experience. Deze online training doe je thuis of waar jij maar wilt. Je zult ontdekken dat je heus wat gaatjes hebt in je agenda, zodat jij je hoofd leeg kunt maken. Je leert tijdens de Experience niet alleen over tijdsindeling, maar ook over waarden, museummomentjes en nog veel meer. Meld je gauw aan!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK