Loopbaancoaching voor luizenmoeders

                                                   Luizenmoeders.                                        

Een heerlijke serie. Heel Nederland smulde van de scènes waarin moeder Hannah dealt met schoolpleinregels, de moeder-maffia en Winterklaas. Een half uur vol met herkenbare gênante situaties, dat is genieten. Want stuklopen op een hoog verwachtingspatroon, daar kunnen veel van ons over meepraten.

Voor mijn eigen meest gênante basisschoolervaring was geen moeder-maffia nodig. Snel nog iets afronden op kantoor en daardoor te laat op het schoolplein arriveren om mijn dochter op te pikken. Met het schaamrood op de kaken heb ik haar opgehaald bij de BSO achter de school. Oh ja, ze was deze dag ook nog jarig. Een flinke preek van juf Ank was op zijn plaats geweest.

Iedereen zal erkennen dat de werk- en familieagenda niet altijd makkelijk combineren. Dit zorgt vooral bij jonge ouders (gewijzigd leefritme, slaaptekort) nog wel eens voor problemen. Een extra gezinslid maakt het toch al aanzienlijke pakket aan verplichtingen nog groter. Hoe combineer je dit met een baan zonder dat het ten koste gaat van jezelf?

In mijn vorige blog maakte ik mij sterk voor carrière heroverweging in de levensfase 28-35 jaar. Niet toevallig de leeftijd van veel luizenmoeders. Juist na gezinsuitbreiding doe je er goed aan om na te gaan of werkomstandigheden en privé situatie nog aansluiten. Je hebt even afstand van werk en kan zo bepalen wat je echt wilt. Wat is goed voor je gezin? En is je werkgever bereid om hierin mee te denken?

Een goede balans vinden, is nog niet zo makkelijk. Daarom hieronder enkele tips voor alle ‘luizenmoeders’ (en vaders) die zich herkennen in de worsteling tussen carrière en gezin.

Tips voor jonge ouders

#1 Zet jezelf op nummer 1
Huh? Iedereen weet toch dat je kind vanaf geboorte op de 1e plaats komt? En dat je zelf ongeveer op plek 8 staat. Fout. Natuurlijk staat alles in het teken van je spruit. Maar je bent de beste vader/moeder als je zelf lekker in je vel zit. Welk voorbeeld geef je als je vaak moe, onrustig of geïrriteerd bent? Kies (ook) voor jezelf. Blijf vooral je hobby’s uitoefenen en pak momenten om je weer op te laden (bv. na thuiskomt nog even 15 min. in de auto blijven zitten). Je hoeft je niet schuldig te voelen. Het betaalt zich uit als je weer samen bent.

#2 Zet je carrière tijdelijk ‘on hold’
Uit onderzoek van o.a. de Australische palliatieve verpleegkundige Bonnie Ware (Boek ‘The top five Regrets of the Dying’) blijkt dat mensen op hun sterfbed vooral spijt hebben dat ze niet meer tijd hebben doorgebracht met hun dierbare(n). Kinderen groeien snel op. Juist omdat je het als jonge ouder in deze fase zo druk hebt, kan je hier niet altijd van genieten. Als je dit wel wilt, waarom zou je je carrière dan niet tijdelijk op een lager pitje zetten? Ga bewust genieten en koester deze momenten. Wanneer je jongste op de basisschool zit, plak je er weer een paar uur aan vast.

#3 Wat is jouw balans?
Streef naar een goede werk/privé balans. Tuurlijk. Maar wat is dat dan? Dit is voor iedere persoon weer anders. En kan ook weer veranderen met de tijd. Al eens bewust nagedacht over hoe je werk en gezin over langere periode kan blijven combineren? Hieronder 4 (uiterste) strategieen benoemd door prof. Suzanne de Janasz. Welke hanteer jij? Of maak je een combinatie?

1 Jongleren: alle ballen in de lucht blijven houden (risico’s: slaapgebrek, irritaties thuis, burn-out).
2. Afwisselen: focus op je carrière en perioden van niet-werken – sabbatical – om nieuwe energie op te doen (risico: financiële plaatje, bijscholing nodig, flexibiliteit vereist)
3. Simplificeren: geen snelle carrière, meer rust, aandacht voor de familie en waardering van de kleine dingen in het leven (risico: voldoende wilskracht, herdefiniëring succes en eentonigheid).
4. Uitbesteden: toewijding aan je carrière. Uitbesteden van huishouden, koken, boodschappen doen, kinderopvang, tuinonderhoud, bijles (risico: thuis afstandelijk, zaken durven uit handen te geven).

#4 Kwaliteit-tijd met het gezin
Vooral als je veel werkt, doe je er goed aan om je tijd thuis goed te besteden. Maak tijd vrij voor gezamenlijke activiteiten. Plan een vaste middag of avond waarop je iets leuks doet met het gezin. Door hier een vast ritueel van te maken, kan het hele gezin hier rekening mee houden en naar uitkijken. Dit kan binnenshuis (als je de hele week op pad bent). Woensdag patat eten, vrijdag filmavond en zondag uitslapen. Volgens psychologie magazine krijgt je kind hierdoor ook nog een ‘stevige identiteit’. Win-win situatie.

#5 Overweeg een andere baan
Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig wordt. En om dat te realiseren, zijn we soms zo hard aan het werk dat we er ongelukkig van worden. Lekker voorbeeld geef je dan. Met het ouderschap kijken veel mensen opeens anders naar hun werksituatie. Een goede ontwikkeling. Gun jezelf wat je je kind gunt. Ga na welke onderdelen van je baan jou gelukkig maken en trek deze activiteiten meer naar je toe. Werkgever niet akkoord? Kijk uit naar een andere baan. Zoek een werkgever die zich bekommert om jouw werkgeluk en geef daarmee thuis het goede voorbeeld.

#6 Kijk niet teveel naar anderen
Geen mens is hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen sterke punten, uitdagingen en achtergrond. Dit speelt mee als er keuzes worden gemaakt voor de werk / privé balans. Een collega kiest er bewust voor om geen kinderen te krijgen, je beste vriendin ambieert juist een groot gezin. De buurman wordt huisvader, je zus neemt een abonnement op het kinderdagverblijf. Iedereen maakt hierin zijn/haar eigen afwegingen. Kijk bij het opmaken van de juiste balans tussen werk / gezin vooral naar je eigen situatie en stop met het oordelen over de keuzes van iemand anders.

#7 Streef niet naar perfectie
Je hoeft niet altijd de hoogste beoordeling te hebben op kantoor en ook nog de mooiste traktatie voor je kind te maken. Durf los te laten. Je houdt zo aandacht over voor de belangrijkste zaken. Zeg netjes ‘nee’ tegen een werkklus die niet binnen jouw takenpakket valt, sla niet door in de social media hype en geef je kinderen de ruimte. ‘Geef kinderen verantwoordelijkheid, laat ze gaan en laat ze fouten maken. Je kind hoeft niet gelijk alles goed te doen. Van fouten maken leren ze het meest. En dat geldt ook nog steeds voor jou’, aldus Tom Hodgkinson in zijn boek ‘luie ouders hebben gelijk’.

#8 Bespreek het met je partner
Een keuze voor een bepaalde werk / privé balans gaat in afstemming met je partner. ‘Let op’, zegt prof. S. de Janasz, ‘dat is niet een eenmalige evaluatie die je met je partner doet. Als het goed is, maak je meerdere malen de balans op. Ga ik nu een paar jaar harder werken? Of jij? Wanneer is er ruimte voor kinderen?’ Zowel je privé- als werk leven zijn continue aan verandering onderhevig. Je doet er goed aan om de werk/prive balans terug te laten keren op de agenda.

#9 Blijf in contact met het kind in jezelf
Naast je eigen kinderen leeft er ook nog ergens een kind in jou. Jouw kinderlijke zelf, die iets geks wil doen, buiten wil zijn, klimmen, lachen, stoeien zonder verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat ook dit kind aandacht blijft krijgen. Het zal je helpen om je energieniveau hoog te houden, zaken te relativeren en te ontspannen. Mocht je ver van je innerlijke kind staan, kijk dan eens goed naar je eigen kinderen. Ze kunnen je meer leren dan je voor mogelijk houdt.

Ook op gebied van werk/privé balans doe je er goed aan om bewuste en overwogen keuzes te maken.

Graag sluit ik af met een citaat van juf Ank: ‘zou de booschap aangekomen zijn bij de ouders?’ #minderzwaaiengraag

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK