Maakt geld gelukkig? Wij hebben het antwoord!

Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

Laten we het eens hebben over dingen die invloed hebben op ons geluk. Of misschien beter gezegd: dingen waarvan we denken dat ze invloed hebben, maar misschien toch niet helemaal zoals je denkt. Veel mensen benoemen ‘geld’ als een grote beïnvloedende factor voor hun geluk. Je bent niet de enige. Want gok eens hoeveel dollar er in 2015 besteed werd aan U.S Lottery door alle Amerikanen bij elkaar? Nee, serieus. Denk even na, en gok een getal voordat je verder leest.

Wereldwijd

Het totaal is $70.000.000.000.000. En gewoon om even te vergelijken wat dit betekent: dit is samen meer dan mensen spenderen aan boeken, muziek, bioscooptickets, sportwedstrijden en videogames. Hoe kan dat? Het is niet dat het kopen van een lot verschrikkelijk leuk is om te doen. Het zit ‘m in de hoop. Mensen hopen op geld en het liefst veel geld.

Maar daarmee verliezen ze juist het beoogde doel uit het oog. Immers, het gevoel van tevredenheid krijgt niet een enorme boost na het kopen van een lot uit de loterij. Gaat jouw tevredenheid bijvoorbeeld ook daadwerkelijk omhoog als je meer geld hebt? Psycholoog Ed Diener heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn erg verassend. Hij bekijkt wat de relatie is tussen inkomen en tevredenheid van de mensen, en wat er gebeurd als dit inkomen omhoog gaat. Worden mensen dan gelukkiger? Er is inderdaad wel een relatie tussen deze twee factoren. Echter, als je kijkt naar verschillende landen wereldwijd is er een verschil. Als je in een arm land leeft, waarin jouw leefomstandigheden onder mate zijn, klopt het dat je gelukkiger wordt op het moment dat je meer inkomen ontvangt.

$75.000

Onlangs is hierop nog verder onderzoek gedaan. Danny Kahneman en Angus Deaton, die beiden psycholoog en econoom zijn, hebben gekeken of er ook bij een bepaald inkomen het geluk niet meer stijgt. Is er een bedrag waarin je groei in tevredenheid stopt?

Wat in het vorig onderzoek duidelijk werd, is dat het belangrijk is dat mensen zich kunnen voorzien in hun basisbehoeften. Maar is er een daadwerkelijk bedrag waarop we onze vinger kunnen leggen? Het blijkt dat dit getal er echt is. Onder Amerikanen is $75.000.- per jaar voldoende, waarop tevredenheid niet meer groeit in relatie tot inkomen.

Het leven van tevredenheid

Interessant hierbij is dat dit niet het enige lopende onderzoek was. Er is ook gevraagd naar hoe zij hun leven zouden evalueren. Dus wat voor cijfer geef jij je leven als je een buitenstaander was? Wat is jouw perspectief? Het grappige hier is, dat het leven van tevredenheid na een inkomen van $75.000.- niet omhoog gaat, maar we denken wel dat we gelukkiger zijn als ons inkomen hoger dan dit bedrag komt. Dat is gek. We denken dat we tevredener en gelukkiger zijn, terwijl we dat in de werkelijkheid helemaal niet zijn.
Je denkt dat je een geweldig leven hebt op het moment dat je $200.000.- per jaar zou verdienen, maar volgens onderzoek is dit dus helemaal niet zo.

Op de vraag of geld je gelukkig maakt, kun je misschien een voorzichtig antwoord geven. Als je in Amerika woont en $10.000.- per jaar verdient, word je zeker gelukkiger met een salarisverhoging. Maar voor de meesten van ons maakt het niet een groot verschil. Niet zo’n verschil als we altijd dachten.

De dingen die je doét van het geld, is echter een ander verhaal. Want die kunnen je echt gelukkig maken. Geld an sich niet. Blijf dus de dingen doen die jou gelukkig maken. En weet je even niet meer wat jou op dit moment gelukkig maakt? Doe dan onze gloednieuwe online training: de Experience. Je start direct en dan kom je erachter dat geld… toch wel gelukkig kan maken zolang je dicht bij jezelf blijft 😉

 

Ook interessant:

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK