Met mijn Big Five lachend door het leven

Tijdens een tweedaagse workshop ontdek ik wat ik nou echt wil in het leven. De “Big Five for Life” is een methode waarbij ik mijn 5 grote levenswensen ga vervullen. Dat kan van alles zijn; emigreren, een dierenpension beginnen of bijvoorbeeld een boek schrijven, het gaat erom dat het MIJN wensen zijn. Ik laat mij meevoeren in een bijzonder proces waarbij ik in twee dagen laagje voor laagje afgepeld word als een ui. Ik leer te leven vanuit mijn hart, zoals het hoort.”

Op safari in Friesland

In twee dagen ga ik samen met 4 onbekende mede ‘reizigers’ onze “Big Five For Life” ontdekken. Nu klinkt dit allemaal heel avontuurlijk en ik zie ons ook al voor mij in een jeep met kaki bodywarmers en een verrekijker om mijn nek maar nu moet toch even eerlijk zijn. De “safari” is gewoon in Friesland en in plaats van een savanne met leeuwen en neushoorns hebben wij reigers en bosmarmotten, óók gezellig!

“Luister naar je hart want dat klopt “

De “Big Five For Life” theorie is in de basis heel eenvoudig; je bedenkt 5 dingen die je gezien, gedaan of geleerd wilt hebben in je leven. 5 dingen die je heel graag wilt vanuit je hart. Ik heb zelf altijd een “gebrek” aan iets. Vooral een gebrek als geld, tijd en durf. Daardoor komen dromen het op de lange baan, “dat doe ik ooit nog wel”, maar wanneer is ooit, en hoe lang duurt ooit nog??
Wat vind ik zó belangrijk dat ik buiten mijn comfort zone durf te stappen? En hoe ga ik die eerste stappen dan zetten? Ik had er toch wel een beetje hulp bij nodig.

De cursus dagen vullen zich met leuke opdrachten, pakkende filmpjes, open gesprekken en gezamenlijke oefeningen. Sommige opdrachten lijken zo simpel dat ze nergens naar toe lijken te gaan maar achter elke vraag zit een dieper antwoord vanuit het hart. Helaas schreeuwt mijn hart (nog) niet luid, maar mijn hoofd daarin tegen wel. Ik kom erachter dat ik volledig uit mijn hoofd leef en ik luister naar verwachtingen van mijzelf en van de maatschappij.

“Tijdens de workshop vertel ik mijn mede cursisten meer dan mijn familie of vrienden weten”

Het is bijzonder hoe snel deze groep “vreemde” mensen elkaar leert kennen. Er is een grote kans dat ik mijn 4 mede ‘reizigers’ nooit meer zal treffen en toch vertel ik dingen die zelfs goede vriendinnen niet weten. Niet omdat het een geheim is maar meer omdat de gesprekken in het dagelijks leven meestal niet zo diep gaan. De opdrachten pellen mij af als een ui, laagje voor laagje, totdat ik bij mijn kern ben. We lachen veel en soms rolt er een traan, op dat moment weet ik dat ik in mijn hart ben aangekomen waar de echte antwoorden liggen.

“Zodra je je focus ergens op zet wordt het krachtiger”

“Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan?” ‘Ha! makkelijk’ denk ik bij deze opdracht. Mijn radartjes beginnen rustig de week af te lopen; ik heb gewerkt, huishouden, visite, boodschappen, avondje Netflix, er komt niks-nada ..auto naar de garage, boodschappen, sporten.’Shit! Waarom weet ik het antwoord niet op deze simpele vraag?’

Ik heb mijn leven ingericht met terrasjes met brokkel kaas, vakanties en kortgeleden zelfs een wereldreis. Maar een gewone werkweek zo midden in het jaar wals ik met grote passen voorbij. Zonde! Zonde omdat deze week net zoveel van mij is als elke andere week en zonde omdat óók deze week zijn eigen mooie momenten heeft. ..Ik zie ze gewoonweg niet.

Tijdens de workshop zijn we niet alleen maar bezig met de 5 hoofddoelen. Juist de kleine dingen in het leven, het dagelijks genieten en herkennen van mooie moment en ze vasthouden is een groot onderdeel van wat ik vandaag leer..

“Museummomenten zijn de herinneringen die je later in je eigen museum terug wilt zien als je dood bent”

Nou nou, dat klink wel heel zwaar hoor ik je denken; ‘als je dood bent.’ Maar zo simpel is het, we gaan allemaal dood. Stel je voor dat er dan een museum van jouw leven wordt gemaakt. Om te laten zien wie jij was, waar je voor stond en hoe je geleefd hebt. Niemand wil zijn/haar museum vol hebben met gestreste banen, werkgevers die je het bloed onder de nagels weg halen of verkeerde relaties. Ik niet in elk geval! Vandaag leer ik mijn “museum” te vullen met waardevolle momenten maar nog belangrijker; de kleine herinneringen. En ze ook echt vast te houden.

Met mijn big five lachend door het leven

Na 2 dagen is de workshop afgerond. Was ik eerst nog bang een “verkeerde” Big Five op te schrijven (gevalletje controle loslaten) en bang om mijn hart niet te kunnen horen spreken, nu is hij af.  Hij is van mij, hij komt uit mijn áller binnenste en ik weet dat alles mogelijk is.
Ik vind het jammer dat de workshop voorbij is, nog nooit eerder ben ik zo intensief (en lang) met mijzelf bezig geweest. Tijdens deze twee dagen zonder enige afleiding en met de juiste vraagstellingen ben ik dieper gegaan dan ik in mijn eentje ooit zou kunnen.

“Vormt de toekomst jou, of vorm jij jouw toekomst?”

Keuzes maken is na de workshop makkelijker dan ooit, als ik ook maar 1 stapje dichter bij mijn doel kan komen doe ik het. Kleine stapjes en grote stapjes, als ik niks doe zal er ook niks gaan gebeuren. Hoe gaaf is het dat ik elke dag bezig kan (en ben) met het invullen van de rest van mijn leven. Mijn leven waarin ik straks alles gezien, geleerd en gedaan heb wat ík vanuit mijn hart wil. Mijn big Five heb ik afgedrukt en ingelijst. Hij hangt vol trots en duidelijk in het zicht in de keuken. Ik heb zin in de rest van mijn leven!

Anneke Smit

 

Wil jij ook je reden van bestaan en je Big Five ontdekken? Check de pagina van onze coaches, vind jouw coach in jouw buurt en neem contact op!

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK