Met passie en plezier naar je werk

Met passie en plezier naar je werk, is cruciaal. In het kader van Week van de Loopbaan, vragen we professionals over hun kijk op hun werk en hoe zij dat combineren met hun passie en plezier. Wij spraken Diana Kors, loopbaancoach.

“Ik denk dat iedereen ze wel kent: van die collega’s die het alleen maar hebben over wanneer het weer weekend is, hoelang het nog duurt voor ze vakantie hebben. Sterker nog:  ze weten precies hoeveel jaren, maanden of zelfs dagen het nog duurt tot hun pensioen. Ik weet niet of het een Nederlands kwaaltje is om de vrije tijd als iets heiligs te zien. Soms doen we alsof werken vies is en per definitie niet leuk.”

Zingeving in je werk

“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik erg van vakantie houd. Even afstand nemen, andere dingen doen, nieuwe omgeving ontdekken, heerlijk. Maar ik vind het zeker net zo belangrijk dat je met passie en plezier naar je werk gaat. Niet alleen omdat je daar zoveel tijd door brengt, maar vooral omdat het invulling in je leven geeft. Zingeving!”

Begin met kleine aanpassingen

“Wanneer je niet met passie en plezier naar je werk gaat, dan moet je stappen zetten. Dat ben je verplicht aan jezelf, maar ook aan je omgeving. Ik heb het dan natuurlijk niet over als je eens een mindere week hebt. En ik heb het ook niet over het roer compleet omgooien. Dat kan wel, maar vaak zit het in kleine aanpassingen, in je werk, in je leven. Misschien ben je in je werk gerold, omdat het zo liep. Misschien heb je verkeerd voorgesorteerd en heb je bijvoorbeeld een studierichting gekozen die toch niet brengt wat je ooit dacht. Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Kan ook zijn dat je je werk niet hoeft te veranderen, maar je vrije tijd, hoe je daarmee omgaat. Wat je echt van binnen wilt.”

Met tegenzin, gezonde moed of veel passie?

“Ik heb ooit als bedrijfsmaatschappelijkwerkster bij een groot schoonmaak bedrijf gewerkt en daar kwam ik echt de uitersten tegen. Mensen die met tegenzin naar hun werk gingen. Niet eens om geld te verdienen, maar omdat ze moesten vanuit de uitkeringsinstantie. Grote tegenzin. Een en al chagrijnig gedoe. Geen enkel sprankje passie en plezier in het werk. Er waren mensen die in de zelfde omstandigheden in dat werk rolden, niet omdat het zelf wilden, maar ze maakten wel het beste ervan. En dan de categorie die met ongelooflijk veel plezier en passie het schoonmaakwerk deden. Ik heb tot toen toe nooit geweten dat er mensen bestonden die zo graag schoonmaakten.

Het was een genot om naar ze te luisteren, hun verhalen te horen, en neem maar aan dat ze mooie verhalen hadden. Echt, die deden hun werk met passie en plezier. Ik gun iedereen die beleving, dat je op vrijdag denkt: oeps is het al weekend, en dat je na je vakantie niet weet hoe snel je aan de slag mag. Heb je dat gevoel niet, en al langere tijd niet: tijd om werk van je passie, werk en je leven te maken.”

 

Ook interessant:

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK