Stress: we kennen het (bijna) allemaal. Sommigen vinden dat het standaard bij het leven hoort, maar dat is natuurlijk niet zo. Stress is namelijk een bescherming van je lichaam door adrenaline aan te maken omdat het zich bedreigd voelt. Dus in principe leef je in een soort angst. En nee, angst hoort niet standaard bij het leven.
Wat kun je doen om minder stress te krijgen? Ik verzamelde vijf makkelijke manieren om te ontstressen op een snelle en eenvoudige manier zonder tijd te verliezen.
1. Ontstressen door meer tijd
Wij Nederlanders zijn stresskippen. Onze bus- en treintijden rijden precies hetzelfde (en als dit niet zo is, komt de kip in ons los!), we eten om zes uur, we maken tijdsafspraken en we houden ons krampachtig vast aan het klokje wat om de pols zit. Dat is logisch, het geeft ons hou-vast en structuur. Toch kan diezelfde structuur stress geven. Je wekker gaat en direct ga je in de hoogste versnelling: douchen, aankleden, klaarmaken voor het werk en hup, de auto in. Relax. Gun jezelf meer tijd. Je zult minder stress ervaren als je de wekker een kwartiertje eerder zet. “Ja maar dan slaap ik een kwartier minder!”. Dan ga je de avond ervoor een kwartier eerder op bed. Zo eenvoudig is het. Probeer te ontstressen door jezelf meer tijd te gunnen.
2. Speel weer in je eigen speeltuin
Heb je de bestseller Return to the Why Café gelezen? Daarin leer je hoe je weer in je eigen speeltuin kunt spelen. Nu hoor ik je denken: “Speeltuin? Een speeltuin is bedoeld voor kinderen!” Klopt, hoewel schommelen leuk blijft, hoe oud (of jong) je ook bent. Nee, je eigen speeltuin is een metafoor voor de dingen die jou aan het lachen maken en even de wereld doen vergeten. Dus word jij ontzettend blij als je jezelf kunt verliezen in bloemschikken, puzzelen of een theaterstuk bezoeken? Plan dan voor jezelf dit soort momenten in. We noemen deze momenten ook wel Museummomenten.
3. Ontstress in de frisse lucht
De blog over hoe effectief een goede wandeling voor je is heeft veel mensen geïnspireerd om het stof van de schoenen te blazen en weer eens optimaal te genieten van de buitenlucht. Vooral in de bossen vind je veel zuurstof en dat werkt fantastisch voor je ontspanning.
Je…
- maakt je hoofd leeg
- kijkt naar andere dingen
- wordt creatiever en daardoor kun je oplossingen bedenken voor datgene waar je stress van hebt
4. Consuminderen
Ken je het woord consumeren? Nou, daar is dit precies het tegenovergestelde van. Consuminderen heeft echter niet alleen betrekking op je voeding, maar ook op andere dingen:
- Je minder zorgen maken: waar je geen invloed op hebt, kun je niet veranderen. Als je het wel kunt veranderen, doe je dat. Probeer je te bedenken: hoe erg is het écht?
- Minder sociale contacten op je nek houden: je kunt de wereld niet op je schouders dragen. Probeer het ook niet. Natuurlijk wil je een goede vriend(in) zijn voor anderen, een luisterend oor en de steun en toeverlaat die iemand nodig heeft. Maar je bent ook nog een mens met een eigen leven waarin genoeg gebeurt. Je sociale contacten op een lager pitje zetten is heus niet erg. En je mag het ze altijd eerlijk vertellen, wat de reden is.
- Je voeding: oké, komt ie: wist je dat suikers echt een enorme boost kunnen geven in je energiepeil, om je vervolgens weer helemaal in een dip te gooien? Dit kan het stresshormoon bij je aanwakkeren. Dit hoeft natuurlijk niet zo, maar de een is daar gevoeliger voor dan de ander.
- Minder je telefoon gebruiken. We moeten tegenwoordig altijd bereikbaar zijn: op het werk, thuis, tijdens het sporten, wanneer we op visite zijn of ergens uiteten zijn. De reden daarvan is FOMO. Veel van ons lijden aan FOMO. Jij ook?
5. Soms gaat alles mis en daar kun je niks aan doen
Ken je de Wet van Murphy? Alles gaat tegelijk mis, terwijl je daarvoor nog een feilloze week hebt gehad. Hoe kan dat?! Eerlijk? Dat weten we niet. Het gebeurt gewoon. En nee, daar heb je lang niet altijd invloed op. Natuurlijk is het balen. Verander wat je niet accepteren kunt en accepteer wat je niet veranderen kunt. Het is soms oké als alles even in de soep loopt. Waarom, zul je denken. Omdat we daarvan groeien, we worden creatiever in het bedenken van oplossingen en het verbreedt onze denkwijze. Kortom: wanneer je je gestrest voelt in een situatie waarin alles misgaat en waar je geen invloed (meer) op hebt, trek er dan gewoon je leermoment uit. Kijk. Dat voelt een stuk lekkerder, hè?