Nationale Dag tegen het Pesten (op scholen)

Pesten op scholen, wat kun je er tegen doen?

Pesten blijft – hoe hard scholen ook proberen – een enorm probleem. Helemaal sinds de komst van smartphones, is het pesten minder goed te zien door scholen. Er worden stiekem foto’s en filmpjes gemaakt en deze worden zonder pardon op het internet gegooid. Dreigementen via Snapchat, WhatsApp, Instagram en Facebook zijn het nieuwe pesten geworden. Toch heeft Onderwijs in Cijfers onderzocht dat er nog altijd een daling plaatsvindt in zowel het primair (speciaal) onderwijs als in het middelbaar onderwijs.

Big Five for Life in het onderwijs

Big Five for Life speelt ook een belangrijke rol in het onderwijs als het gaat om de leerlingen en hun persoonlijke ontwikkeling. Door laagdrempelige oefeningen ontdekken ze antwoorden op vragen als:

 • ‘Waarom doe ik wat ik doe?’
 • ‘Wat houdt mij tegen?’
 • ‘Hoe kijkt mijn omgeving naar mij?’
 • ‘Hoe neem ik initiatief?’
 • ‘Welke vijf dingen wil ik zien, doen en beleven?’
 • ‘Ik heb ambities’
 • ‘Ik kan doelen stellen’
 • ‘Ik ben succesvol’
 • ‘Ik kan presenteren’
 • ‘Ik doe ertoe!
 • ‘Hier ben ik ben goed in’

Bij ‘Big Five For Life™ in het onderwijs’ wordt in het gehele traject de omgeving van de leerling betrokken. De omgeving bestaat uit:

 • Klasgenoten
 • Vrienden
 • Peergroup
 • Ouders
 • Leerkrachten
 • Andere voor de leerling belangrijke mensen.

Iedereen in de omgeving van de leerling raakt door de ‘Big Five For Life™ in het onderwijs’methode betrokken bij het ‘zijn’ van de desbetreffende leerling. Doordat alle leerlingen hetzelfde proces doorlopen ontstaat er begrip voor elkaar en blijkt dat iedereen onderdeel uitmaakt van het gezamelijke netwerk.

De ‘Big Five For Life™ in het onderwijs’methode zet je tegelijkertijd in voor het opstellen van klassedoelen en hoe die doelen als groep te behalen.

Met de ‘Big Five For Life™ in het onderwijs’methode gaat over ‘zingeving van dingen die belangrijk zijn voor de individuele leerling en als onderdeel van een groep. Er ontstaat begrip voor elkaars doen en laten.

Het resultaat: Een grote stap in het waarderen, stimuleren en leren van en met elkaar!

De ‘Big Five For Life™ in het onderwijs’ methode wordt ook ingezet voor:

 • Leerkracht/docent
 • Mentor/lob’er/SLB’er
 • Teamontwikkeling

www.bigfiveforlifeonderwijs.nl

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK