Nee zeggen: belangrijk voor jezelf

Nee zeggen. Eerlijk, hoevaak zeg je bewust nee tegen iemand omdat jij vindt dat jij er toe doet?

Nee zeggen voelt vaak als een afwijzing tegenover de ander. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, want anderzijds zeggen we ook: wees eerlijk tegen elkaar. Je kunt daarom een assertiviteitscursus volgen, maar je kunt het ook eerst proberen met deze tips.

Grenzen aangeven

Vaak zeg je continu ‘ja’ tegen mensen om ze te vriend te houden, zelfs al zijn dit geen vrienden. Dat vertelt William Ury, auteur van het boek ‘The Power of a Positive No’.  Nee zeggen is echter iets wat je kunt leren. Maar hoe doe je dat als je altijd al ‘ja’ hebt gezegd tegen de mensen om je heen? En waarom is het zo belangrijk om het te doen? Je geeft hiermee je grenzen aan. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de mensen die om je heen staan. Door grenzen aan te geven voorkom je irritaties, spanningen of erger.

Oefen om nee te zeggen

Je kunt het oefenen, of een stapje terugnemen als dat nodig is. Wanneer iemand je overvalt met een vraag (waar je dus in eerste instantie ‘ja’ op zou zeggen), geef dan aan dat je even tijd nodig hebt om erover na te denken. Je komt er later wel op terug.

Kijk ook vooral naar de reacties van mensen. De angst is dat mensen kortaf, bozig of teleurgesteld reageren wanneer je nee zegt of je antwoord even uitstelt. Maar stel je voor dat dit niet zo is. Stel je eens voor dat ze gewoon zeggen: “Oh dat is prima, geef het maar aan wanneer je meer weet.” Klinkt en voelt al een stuk vrijer, toch?

Nee zeggen

‘Ik ben belangrijk!’

Misschien klinkt het egocentrisch, maar jij leeft jouw eigen leven. Doe wat jou gelukkig maakt en als dat betekent dat je af en toe ‘nee’ moet zeggen tegen je omgeving, dan is dat maar zo. Eerlijkheid is belangrijk en zodra mensen weten wat ze aan je hebben, zullen ze minder snel geneigd zijn om over jouw grenzen te wandelen.

Door vaker nee te zeggen zul je je uiteindelijk opgeluchter voelen. Jij hoeft niet te doen wat je liever niet wilt doen en de ander heeft geen torenhoge verwachtingen van je. Een win-win situatie!

 

Leef jij het leven van je dromen? Nee? Dan is dit gratis e-book iets voor jou!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK