Kritiek van anderen: hoe ga je ermee om? Handig lijstje!

Onlangs ben ik begonnen met afvallen. Ik heb een hekel aan dat woord, eerlijk waar, maar het moet. Ik moet namelijk dertig kilo afvallen, waarvan ik inmiddels zes kwijt ben, dus ik ben goed bezig! Maar soms moet ik daar dingen voor laten… bijvoorbeeld drank. En mensen vinden daar iets van.

Kritiek krijgen op nieuwe dingen die je wilt doen, kan je onzeker maken. Dat had ik ook. Toen ik uiteten ging en ik het bij een frisje hield, viel dat mensen op. “Maar… drink je helemaal niet meer of alleen nu even niet?” Ik wist het antwoord niet, want mijn lichaam vraagt niet om alcohol. “Maar, je bent nu toch met ons? We kunnen toch wel even proosten?” “En vind je het ook vervelend als wij wel drinken?” De ene na de andere vraag werd op me afgevuurd. “Op zich best ongezellig, toch? Als je niet meer drinkt?”

En daar zat ik. Starend naar mijn glaasje fris met een rietje. Was dat echt zo? Was ik ongezellig als ik niet meer dronk? En kon ik dan echt geen uitzondering maken voor mijn vrienden? Ho. Wacht. Daar viel het kwartje: voor mijn vrienden?! Waarom zou ik voor hén een uitzondering maken? Ik ben toch degene die een doel heeft? Die dertig kilo hijgt nog steeds in m’n nek. Ik moest een manier vinden om met deze vorm van kritiek om te gaan. Thuis heb ik er over nagedacht en kwam met het volgende lijstje:

1. Is de kritiek terecht?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: nee. Maar er zitten altijd meerdere kanten aan een verhaal. Mensen zijn geprogrammeerd op een bepaald systeem. Wanneer één van die schakels (ik dus) afwijkt van het systeem, raakt de groep in de war. Dat dit zo erg was, had ik ook niet voorzien, hoor. Dus is het eerder onbegrip dan kritiek hebben. Het komt er alleen soms een beetje beroerd uit.

2. Is de kritiek persoonlijk?

Eerlijk: nee. Mensen zijn in die zin een beetje bang voor verandering. Er komt dan snel een gevoel boven waarbij mensen denken: moet ik dan ook zonder alcohol doorgaan? Wordt er iets van mij verwacht? Waarom doet ze dit ineens? Allemaal vragen waar ze zelf mee worstelen en dus niet gericht is op jou als persoon. Geef ze een beetje tijd. De kritiek is dus een vorm van onzekerheid.

3. Moet ik er iets mee?

Ook deze vraag kan ik met ‘nee’ beantwoorden. Uiteindelijk ligt het bij degene die kritiek geeft. Diegene worstelt met vragen, ik niet. Wel zou ik diegene wat meer begrip kunnen tonen, door aan te geven dat het inderdaad als een verrassing kan komen. Vooral als ik het doel vertel, dan kunnen mensen eigenlijk niet anders dan het aanmoedigen. Maar daarvoor is even tijd nodig. Laat het even landen bij ze, het komt goed.

4. Kan ik dit positief opvatten?

Natuurlijk! In zekere zin voelen ze zich betrokken bij mijn reis en ze willen niet dat ik me buitengesloten voel. Ze geven om me, net zoals ik om hen geef. Kritiek kan ook positief zijn, al heeft het niet zo’n positieve naam. Het gaat natuurlijk altijd om de essentie en de context van een bepaalde situatie, maar probeer ook in dit geval het positief te bekijken. En lukt dat niet, dan maar niet. Daar is niks mis mee.

5. Zit er iets achter?

Ja, vaak wel. Wat ik eerder vertelde bij punt 2: vaak is het een vorm van angst en onzekerheid. Ze weten niet goed waar ze aan toe zijn: moeten ze met je meegaan of juist niet? En als ze meegaan, wat heeft dit dan voor invloed? Maar stel, ze gaan niet mee: laten ze jou dan achter? Vaak is het zo dat de mensen die kritiek hebben op keuzes die je maakt, zelf een bepaalde overtuiging hebben. Of angst.

Wat kun je nog meer doen om beter om te gaan met kritiek?

  • Probeer te achterhalen wat de ander drijft om jou van kritiek te voorzien. Is het iets waar hij/zij (een nare) ervaring mee heeft gehad? Is er een onderliggende angst?
  • Leg goed uit wat het voor jou betekent om je doel te halen. Dat je tips krijgen prima vindt, maar dat je je niet prettig voelt als je een vragenvuur krijgt en je het gevoel krijgt dat je je moet verantwoorden.
  • Blijf lief en eerlijk aan jezelf: je weet in je hart waarom je bepaalde keuzes maakt. Sommige mensen zullen dat niet begrijpen. En dat is prima. Je maakt ze niet voor hen.

 

omgaan met kritiek

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK