Onze coaches | Johanniek Knibbeler in de spotlight

Vijfvooruit

Johanniek Knibbeler

Coaches Big Five for Life

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wat mensen beweegt om de dingen te doen die ze doen en wat hierbij hun intrinsieke motivatie is”.

In de serie ‘coach in de spotlight’ gaan wij in gesprek met onze Big Five for Life coaches. Samen dragen zij bij aan meer (werk)geluk, focus, plezier en minder stress. Elk met een uniek verhaal waarom zij zo intrinsiek gemotiveerd zijn om mensen en organisaties in hun kracht te zetten.

Vandaag gaan wij in gesprek met Johanniek Knibbeler.

Kun je wat over jezelf vertellen?

“Ik ben opgegroeid in het mooie Zuid-Limburg in de buurt van Geleen, in het kleine dorp Spaubeek. Ik ben getrouwd met Astrid en samen hebben wij twee prachtige dochters Caroline en Kyra.

Na de middelbare school studeerde ik geologie in Utrecht. Een fantastische studie waar je vaak naar het buitenland gaat en natuurstudie kan verrichten naar gesteenten en aardstructuren.”

Omzwervingen

“Na mijn studie kon ik gelijk aan de slag als geoloog bij een oliemaatschappij. Best bijzonder, want ook in de jaren ’80 was het niet makkelijk om als geoloog aan de bak te komen. Twee jaar heb ik als exploratiegeoloog gewerkt, totdat de oliemarkt instortte. Dit was mijn eerste reorganisatie.

Hierbij verloor ik gelijk mijn baan. Dit was een uitdagende tijd, omdat ik geen nieuwe baan in een soortgelijke branche kon vinden.

Via een aantal omzwervingen startte ik een nieuwe carrière en kwam ik in de financiële dienstverlening in de IT terecht. Inmiddels werk ik al ruim 25 jaar met veel plezier als project- en programmamanager.”

Carrièrebeurs

“In 2017 ben ik via de Carrièrebeurs in Amsterdam in aanraking gekomen met het Big Five for Life concept. De inspiratieworkshop van Baukje pakte mij enorm en ik ben mij verder gaan verdiepen. Direct daarna verdiepte ik me in de boeken van John Strelecky. De knop ging om: dit is wat ik wil zijn! Een succesvolle coach die anderen helpt met vragen waar ik zelf ooit mee heb geworsteld. Inmiddels ben ik al 3 jaar gecertificeerd als Big Five for Life coach en ben ik mij gaan richten op het coachen van medewerkers”.

“Het Big Five for Life concept is door zijn laagdrempelige opzet verreweg de mooiste methodiek die ik ooit gezien heb”

Wat is jouw Big Five en hoe leef jij hiernaar?

“Mijn Big Five for Life is: Sport, één van mijn grootste passies.

  • S port doen en beleven
  • P raktijk voor coaching opzetten
  • O rganiseren en verbinden
  • R eizen met mijn gezin binnen en buiten Europa
  • T erschelling: genieten en ontspannen op dit prachtige eiland.

Ik leef mijn Big Five for Life volop. Ondanks corona ben ik elke dag met sport bezig. Zo ben ik veel aan het wandelen en golfen.

Mijn eigen praktijk genaamd ‘Vijfvooruit’ is inmiddels goed vormgegeven. Vanwege corona geef ik mijn trainingen nu ook online. Veel mensen vinden dit fijn, maar toch hoop ik snel weer fysieke trainingen te kunnen geven.”

Bruggen bouwen

“Organiseren en verbinden komen mooi terug in mijn werk als programmamanager, waarbij ik bruggen bouw tussen verschillende afdelingen (business en IT) om zo gezamenlijke software te maken en deze te implementeren. Ook het coachen van de medewerkers in de projecten hoort daarbij. En op die manier is de cirkel weer rond.”

Van USA tot Terschelling

“Ik ben daarnaast gek op reizen. Onze volgende reis naar de USA in 2022 zijn we al druk aan het voorbereiden. Vooral de voorpret ervan is zo leuk! Dat zet ik als coach ook continu in: het ijkpunt – dat stipje op de horizon – waar je naartoe wilt werken. Ik ben ook zo dankbaar voor ons huisje op Terschelling. Het is voor mij een plek waar ik me met het gezin terug kan trekken uit de hectiek van het leven.

Ik geef mijn trainingen (Life Safari) overigens ook op Terschelling. Een fantastische en inspirerende omgeving om je Big Five for Life vorm te geven.”

Waarom ben jij Big Five for Life coach geworden?

“Door de Big Five for Life ontdekte ik een oude en verborgen passie. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wat mensen beweegt om de dingen te doen die ze doen en wat hun intrinsieke motivatie is.

Ik voelde meer en meer een drive om daar verdere invulling aan te geven. Dit kan ik nu kwijt in mijn coachingspraktijk Vijfvooruit. Hier help ik medewerkers die wat anders willen of geraakt worden door een reorganisatie. Ik bied ze een nieuw perspectief en zorg ervoor dat ze weer met plezier naar hun werk gaan.

Het Big Five for Life concept is door zijn laagdrempelige opzet verreweg de mooiste methodiek die ik gezien heb.”

Coaches Big Five for Life

Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van”

Wat is jouw niche en kun je hier wat meer over vertellen?

“Ik ben er primair voor medewerkers uit de financiële dienstverlening. Medewerkers in mijn branche krijgen namelijk steeds vaker te maken met veranderingen en reorganisaties. De ene reorganisatie is nog niet voltooid of de volgende is alweer aangekondigd.

Als medewerker kan je al die veranderingen niet tegenhouden. De ontwikkelingen gaan steeds sneller en de veranderingen volgen elkaar dus ook sneller op. Ik krijg er energie van als ik die mensen kan helpen, hen richting kan geven en coachen is voor mij de droombaan.”

Richting geven bij alternatieven

“Met mijn ervaringen uit het bedrijfsleven en met het Big Five for Life concept kan ik medewerkers zeer goed helpen weer richting te geven bij het ontwikkelen van een alternatief. Ook als het toch misgaat bij de huidige werkgever. Ik help hen met het maken van een plan B zodat je een alternatief hebt mocht het misgaan. Een alternatief dat wellicht beter is dan je plan A.

Maar ook mensen die minder stress willen ervaren in hun huidige baan, meer focus willen krijgen, verlangen naar iets anders of het plezier terug willen vinden in hun huidige werk kan ik erg goed helpen.”

Wie is jouw grootste inspirator?

“Zonder enige twijfel Johan Cruijff. Mijn acroniem is ‘sport’ en vandaar dus ook een inspirator in deze hoek.
De nummer 14 is in mijn optiek één van de grootste. Niet alleen als voetballer, maar ook als trainer en coach. Cruijff is veel meer dan een voetbalgrootheid, hij is een mythe die wereldwijd mensen inspireert en energie geeft.

Daarnaast was hij uniek in het volgen van zijn eigen pad, kende hij geen angst om tegen de huidige stroom in te gaan en uit zijn comfortzone te treden, om daarmee enorme veranderingen door te voeren in de sport en daarbuiten.

Zijn uitspraken en tegeltjeswijsheden worden nog steeds door velen gebruikt binnen en buiten het voetbal.”

Contactgegevens

Email: info@vijfvooruit.nl

Facebook: Vijfvooruit – Startpagina | Facebook

Website: www.vijfvooruit.nl

 

Ook interessant:

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK