Onze coaches | Lena Hillenga in de spotlight

Coach in de spotlight

Coach Persoonlijke ontwikkeling, LevensLoopReis en rondom kanker

Lena Hillenga

Thuis coach

In de serie ‘coach in de spotlight’ gaan wij in gesprek met onze Big Five for Life coaches. Samen dragen zij bij aan meer (werk)geluk, focus, plezier en minder stress. Elk met een uniek verhaal waarom zij zo intrinsiek gemotiveerd zijn om mensen en organisaties in hun kracht te zetten.

Vandaag gaan wij in gesprek met Lena Hillenga.

“Ik heb met vallen en opstaan geleerd om mijn hart te volgen, te doen waar mijn passie ligt. Ik ben blijven geloven in mijzelf.”

Kun je wat over jezelf vertellen?

“Ik ben geboren in Woldendorp, een klein dorpje in Groningen en heb daarna in Appingedam gewoond met mijn ouders en broer. Mijn HBO-verpleegkundige opleiding heb ik in Groningen gedaan en ben daar ook gaan wonen. Een heerlijke tijd en een prachtig beroep.

Na mijn opleiding heb ik in een ziekenhuis gewerkt, De ouderenzorg heeft echter mijn hart gestolen. Ik heb een aantal jaren in de verpleeghuissector gewerkt. Daarna heb ik 15 jaar voor een landelijke cliëntenorganisatie gewerkt met als dossiers (mede)zeggenschap en kwaliteit van leven.

Wat voor mij belangrijk is om mensen in welke omstandigheden dan ook een ‘thuis’ te geven. Hoe wil je leven? Wat is voor jou belangrijk? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe kan ik daaraan bijdragen?
Levensgeluk kun je op veel manieren invullen.

Soms gebeurt echter iets in je leven waardoor alles op zijn kop komt te staan. Je verliest je baan, je gaat alleen verder, je krijgt kanker, dierbaren krijgen kanker. Alle zekerheden die je had vallen weg. Je veilige ‘thuis’ is er niet meer. Ik heb met vallen en opstaan geleerd om mijn hart te volgen, te doen waar mijn passie ligt. Ik ben blijven geloven in mijzelf.

Wat ik ook geleerd heb is dat ik andere mensen nodig heb. Het samenzijn, het samenwerken en het samendoen is voor mij essentieel. Het gaat om vertrouwen, delen en elkaar helpen om het beste uit jezelf en de ander te halen. Dat iedereen verschillend is, maakt dat je samen meer voor elkaar kunt krijgen dan alleen.”

Wat is jouw Big Five en hoe leef jij hiernaar?

“Mijn Big Five for Life is “Rouge”, rouge staat voor mij voor kleur, kleur geven aan je leven.

Reizen:

Dit is voor mij zowel een fysieke reis als een innerlijke reis.

Ondernemen:

Staat voor mij voor het maken van stappen in het ondernemerschap en mijn hart volgen in de dingen die ik doe.

Ubuntu: 

In je eentje ben je nergens, of beter: je bent mens, dankzij anderen. Dat is de essentie van de Afrikaanse filosofie ubuntu. Deze levensleer vindt zijn oorsprong in Zuidelijk Afrika.

Een mooie uitspraak van Annette Nobuntu Mul is: “Je bent geen deelnemer maar deelgever”.

Thuis coach

Gezondheid:

Ik heb ondervonden hoe kwetsbaar je kunt zijn en hoe belangrijk gezondheid is.

Evenwicht:

Het vinden van balans tussen mijn werk en privé, het focussen en communiceren vanuit je hart. Maar ook mijzelf blijven ontwikkelen.”

Thuis coach

“Dat iedereen verschillend is, maakt dat je samen meer voor elkaar kunt krijgen dan alleen.”

Waarom ben jij Big Five for Life coach geworden?

“Ik ben voor het eerst met Big Five for Life in aanraking gekomen toen ik het boek Life Safari kreeg van de zoon van een vriendin. Hij had gezegd “geef dit maar aan Lena, het gaat over Afrika”.

Een geweldig boek, zeker als je een passie voor Afrika hebt.
Daarna heb ik contact gezocht met Sijbe en Baukje. Het bleek dat Sijbe en ik in het verleden samen hebben gewerkt aan het concept Gastvrijheidszorg met sterren. Toeval bestaat niet.

Het concept spreekt mij enorm aan en sluit aan bij hoe ik graag wil werken.”

Wat is jouw niche en kun je hier wat meer over vertellen?

“We kennen bijna allemaal mensen die kanker hebben, kanker hebben gehad of erbij betrokken zijn. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 116.000 mensen kanker.

Mijn focus ligt niet op de medische kant maar op wat je nodig hebt om je leven te kunnen leven. Het is een ontdekkingsreis waarbij er veel vragen op je pad komen. Wat wil ik (nog) doen? Wat is voor mij kwaliteit van leven? Hoe ga ik om met mijn partner, familie en vrienden? Wat betekent dit voor mijn werk? Wat kan je werkgever doen?

Naast Big Five for Life heb ik verschillende aanvullende opleidingen gevolgd. Zoals de opleiding, remissiecoach, coach werkgeluk, MapsTell, Sqribox, Ubuntu en leiderschap. In november start ik met de opleiding rouw- en verliescoach.

Ik zie mijzelf als reisbegeleider en deelgever bij het ondersteunen, trainen en coachen van mensen om hun reisroute te bepalen en hun ‘thuis’ te vinden.”

Wie is jouw grootste inspirator?

“Ik heb veel mensen die mij inspireren. Dit kunnen bekende mensen zijn zoals Wangari Maathai.
Maar ook mensen uit mijn directe omgeving. Een voorbeeld voor mij is Inge van Ommen. Zij heeft haar hart gevolgd en heeft 5 jaar in Johannesburg gewoond en gewerkt. Ondanks het failliet gaan van het bedrijf waar ze werkte is ze doorgegaan en is ze haar eigen bedrijf gestart. Na 5 jaar Zuid-Afrika is ze weer terug in Nederland.

Ook wil ik mijn collega Nicolette Misran van Keulen noemen. Ze volgt haar dromen: haar eigen inspiratiecafé in Groningen. Door corona heeft ze het café moeten sluiten. Ik heb bewondering voor haar doorzettingsvermogen, dat ondanks deze enorme tegenslag, ze doorgaat met al haar creativiteit en passie. Ik verheug me op onze ‘ontdekkingsreis’. We organiseren een 9-daagse coaching reis naar Zuid-Afrika in september 2022.”

Heb je interesse? Stuur een mailtje naar jouwontdekkingsreis@gmail.com

Voor mij zijn dit voorbeelden dat je je hart moet volgen en moet doen wat je gelukkig maakt.”

Contactgegevens

info@lenahillenga.nl

www.lenahillenga.nl

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK