Door het coronavirus zitten velen van ons met vooral veel onzekerheid thuis. “Positief blijven”, “kop niet in het zand steken”, “gezamenlijk sterk zijn” – dat is nu het devies. Maar wie vertel ik dat eigenlijk? Mijn dierbaren? Mezelf? “Practice what you preach” zeggen we dan… In deze blog een inkijkje in mijn ‘gereedschapskist’.
De coronacrisis zet ons leven op z’n kop – voor sommigen wat meer dan voor anderen. Als ik met de mensen om mij heen (digitaal) communiceer en voel dat ze onzeker, angstig of pessimistisch zijn, dan probeer ik hen tips te geven en zeg dingen als “blijf positief” of “kop op”. Maar ik moet ook toegeven dat het voor mij ook niet altijd even makkelijk is om mijn eigen adviezen en die van anderen te volgen. Uit eigen ervaring weet ik echter dat het wel de moeite waard is het te blijven proberen.
Misschien heb je mijn laatste blog gelezen waarin ik mijn gedachtes en gevoelens over de klimaatcrisis deelde. Kort daarna begon een ander tijdperk, zo lijkt het nu. In de afgelopen weken bekruipen me gevoelens die ik herken uit de klimaatcontext: de tweestrijd tussen hoop en wanhoop, tussen dankbaarheid en angst…
Hoe ga ik met deze oplaaiende (crisis)gevoelens om? Hier vind je enkele inzichten en methodes die ik nu ook zelf weer wat bewuster toepas. Ze helpen om dicht bij jezelf te blijven en kunnen je positieve energie geven.
Museummomentjes en dankbaarheid
Schrijf elke avond op, wat het mooiste is dat je vandaag hebt meegemaakt – dat kan ook iets kleins zijn. Een fijn gesprek, een mooie wandeling misschien? Een bakje koffie in de zon? Wat was jouw museummomentje? (Kijk ter inspiratie ook dit filmpje)
Misschien werkt een net iets andere benadering beter voor je: waarvoor ben je dankbaar? Schrijf elke dag iets op of zoek een rustig moment om jezelf deze vraag te stellen en te zien wat er in je opkomt.
Visualiseer
“Hoe ziet de wereld er in 2050 uit?” Het stellen van zo’n vraag zet aan tot visualiseren. Dit gebruik ik bijvoorbeeld bij het thema klimaat en duurzaamheid.
John Strelecky gaf de tip dat visualiseren ook goed kan werken in de huidige lockdown situatie. Hij gaf het voorbeeld van topsporters, bijv. skiërs die in hun hoofd de pistes, voorafgaand aan de wedstrijd, zo gedetailleerd mogelijk visualiseren. Je hersenen maken blijkbaar geen onderscheid tussen visualisatie en realisatie. Je activeert je hersenen en bereid jezelf voor. Zo weet je welke stappen je straks kunt gaan zetten, zodra het kan. Ga dus je plannen alvast visualiseren zolang je ze nog niet kunt uitvoeren!
Maak afspraken met jezelf
Plan tijd in om iets voor jezelf te doen – reserveer tijd in je agenda. Ga iets doen dat energie geeft, iets dat past bij jouw Big Five for Life. Zo kun je er voor zorgen dat je regelmatig je tijd gebruikt om je eigen passies en interesses te blijven voeden en blijf je in balans.
Zorg ook dat je een lijstje hebt met dingen die je al lang een keer wil doen of gewoon altijd leukt vindt (kijk ook naar je museummomentjes). Zo is er altijd iets dat je kunt doen. Het moeilijkste blijkt vaak toch bedenken wát en om te beginnen.
Nobody is Perfect
Wees lief voor jezelf. Veranderen kost tijd en soms zijn er momenten dat het uitdagend is om aan een bepaald doel te werken – zelfs als het om je Big Five for Life gaat.
En ook die verleidelijke “guilty pleasures” mogen er soms zijn. Persoonlijk voorbeeld van de week: met yoga geef ik invulling aan één van mijn Big Five for Life, dus wilde ik de tijd nu gebruiken om bewust mijn “yoga home practice“ tot routine te maken. Afgelopen week stond ik twee keer in de keuken koekjes of taart te bakken in plaats van op mijn yogamatje. Ook dat doe ik graag en ook dat mag er zijn!
Misschien een cliché, maar ik zie het zo: we kunnen gesterkt uit een (persoonlijke) crisis komen en het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Want hoe vitaler en hoe meer je zelf in balans bent, hoe beter je ook anderen kunt steunen op het moment dat zij de grond onder hun voeten verliezen. Een ding weet ik zeker: het leven zal altijd weer nieuwe uitdagingen op ons pad brengen, grote en kleine.