Niet ‘hoe’, maar ‘wie’ lost jouw problemen op?

Een probleem oplossen is niet voor iedereen gesneden koek. Loslaten idem dito. Het betekent voor veel mensen: negeren, er niet meer aan denken en ergens diep onder het zand verstoppen. Echter, niets is minder waar.

Wij mensen kunnen van nature niet goed loslaten. Helemaal als het gaat om een probleem oplossen. Ik weet niet of je bekend bent met de Profile Dynamics? Maar in het drijfveren programma Profile Dynamics wordt aan de hand van een persoonlijkheidstest een kleurenpalet voor je bepaald. Iedere kleur beschikt over een aantal eigenschappen die je, volgens de test, hebt. Het is een betrouwbare test, een eye-opener en er vallen dingen op z’n plaats. Waarom je reageert, zoals je reageert bijvoorbeeld.

Waarom we niet loslaten

Nederland heeft over het algemeen de kleur ‘groen’ in haar Profile Dynamics palet. Groen betekent: loyaal, dienstbaar, hoog cohesiegehalte (het wij-gevoel) en graag in harmonie willen leven met anderen. Als ons iets overkomt, zoeken we het daarom altijd eerst bij onszelf. Wat had ik beter kunnen doen om dit te voorkomen? Als we erachter komen dat het niet onze schuld is, houden onze hersenen het toch vast, omdat het ons wil beschermen tegen ‘dezelfde fout’.

Maar hoe kan ik dan toch loslaten?

Als je me een beetje kent door m’n blogs, weet je inmiddels dat ik niet goed kan loslaten. Volgens de Profile Dynamics ben ik knalgroen gemixt met paars (de paarse kleur staat voor traditioneel: ‘we hebben het altijd zo gedaan, dus blijven het zo doen’). Ook kan ik me soms vreselijk druk maken om dingen die niet eens wat met mij te maken hebben. Nooit. Het blijft bijzonder. Hoe ik dan toch loslaat? Ik zeg iets tegen mezelf. Bijvoorbeeld als ik zie dat een moeder het toelaat dat haar kind snoeppapiertjes op de grond gooit. Ik zie het, voel dat ik me eraan kan ergeren en dan zeg ik tegen mezelf: niet jouw kind, niet jouw snoeppapiertjes, niet jouw probleem.

Sindsdien voel ik een stuk meer rust. Fiets er iemand zonder licht ‘s avonds laat? Niet mijn bekeuring, niet mijn probleem. Oké, het wordt lastiger wanneer je iets te maken hebt met de fietser, maar vaak is dit helemaal niet zo.

Maar wat nou als het wel mijn probleem is?

Mijn oma zei vroeger altijd tegen me: nooit en altijd duren maar drie dagen. Ook problemen gaan voorbij, al lijkt dat misschien in het begin niet zo. Natuurlijk zijn er verschillen tussen kleine problemen, die je sneller loslaat, en grote probleem die iets meer investering vergen. Vergeet dan nooit je ‘Wie’. Als je niet meer weet ‘hoe’ je een probleem oplost, kijk dan naar ‘wie’ jou kan helpen. Je bent vast niet de eerste persoon in de geschiedenis van altijd, die dit probleem heeft. Oké, ik geef toe, dat heb ik ook weleens gedacht. Soms zit je zo verstrikt in je web van het probleem, dat er geen uitweg meer lijkt. Maar ook in dat geval geldt: er is altijd wel iemand die jou kan helpen.

Kortom: bij loslaten vraag je jezelf af: is het mijn probleem wel? En als het inderdaad jouw probleem is, vraag je jezelf af: wie kan mij daarbij helpen?

Dit en veel meer leer je tijdens de online training de Experience. Wanneer je jezelf herkent in deze blog, is de Experience echt iets voor jou. Je zult weer genieten van kleine dingen! Tijdelijk met 50% korting!

probleem

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK