Pubers van Middelbare leeftijd

Mocht je ergens na je 20e gedacht hebben dat je de roerigste jaren van je leven voor wat betreft persoonlijke ontwikkeling achter de rug hebt, dan kom je er verderop in je leven achter dat het anders zit. De woelige periode van de puberteit, waarin we vooral op zoek zijn naar identiteit, doorlopen we verderop in ons leven in een andere context nogmaals: de midlife. De heftigheid van de midlife doet vaak niet onder voor de puberteit. Er is echter een groot verschil. De puberteit met de daarbij behorende turbulentie wordt erkend als ontwikkelingsfase en kan daarom op begrip rekenen. Met de midlife ligt dat toch wat anders.

Sterker nog, het onderwerp is eigenlijk een beetje taboe. En als er wel over gesproken wordt dan gaat het over de clichés: mannen in leren broek op de motor, een nieuwe relatie met jonge vriendin of vrouwen die zich zelf kwijtraken wanneer de kinderen zelfstandiger worden. Een ongenuanceerd beeld dat de worsteling die veel mensen in de midlife ervaren tekort doet.

De mate en heftigheid hoe ‘gedoe’ in de midlife ervaren wordt verschilt enorm; van probleemloos er doorheen fietsen tot crisis op alle vlakken zoals werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Het is jammer dat er zo weinig en makkelijk over gesproken wordt. Ik snap het wel, je hebt het er niet snel over bij de koffie op het werk of op een verjaardagsfeestje. “Joh, heb jij dat nou ook? Het idee dat je jezelf een beetje kwijt bent?” En dat betekent dat veel mensen zelf aan het worstelen en ploeteren zijn en onbekend zijn met de ervaringen van anderen.

Ik zou dat graag anders zien en wil daarom informatie delen.

Over wat het kan betekenen om in de midlifefase beland te zijn. Ik wil laten zien dat het niet vreemd is om je ergens halverwege je leven onzeker te voelen, jezelf (even) kwijt te zijn en je richting niet meer scherp te hebben. De midlifefase kan grote impact hebben op het leven van mensen. Het is daarom goed als we er meer over weten en het er meer over hebben. Kortom, tijd voor erkenning voor #pubersvanmiddelbareleeftijd

Voor wie nog meer wilt lezen, hieronder een artikel uit het NRC van afgelopen maand:

De midlifecrisis is echt, maar het hoeft niet per se een crisis te zijn

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK