Relatieproblemen door corona crisis | Big Five for Life

Sinds corona ons land heeft bestormd, zitten we hoofdzakelijk thuis met onze partners en familie. Dat is niets nieuws. We leren onszelf steeds meer een ritme aan en al met al gaat dat best wel heel goed. We mogen trots op onszelf zijn. Toch gaat het in veel gevallen juist niet goed. Veel stellen kampen met relatieproblemen door corona. En niet alleen partners zijn de klos…

“Ik word he-le-maal gek van hem!” Ik spreek een kennis die – net als zo’n beetje de rest van Nederland – sinds de coronacrisis thuiszit met haar partner en kindje. Zelf werkt ze in de horeca en kan dus nog geen kant op. Haar man is adviseur bij een grote verzekeringsmaatschappij, werkt normaliter op kantoor en kan dus prima thuiswerken. Boven hebben ze een aparte kamer ingericht met bureau waar hij aan de slag kan. “In het begin vond ik het gezellig. Mijn man is altijd vrolijk, komt blij thuis van het werk, speelt enthousiast met ons zoontje van drie en samen wandelen we veel ‘s avonds. We zouden elkaar dus veel meer zien als hij thuis aan de slag ging. Geen reistijden, samen lunchen, het leek me ideaal. Totdat hij thuis is gaan werken.”

“Hij kan toch gewoon met ons lunchen?”

“Sinds hij door corona thuiszit, is van die gezellige man niets meer over. Hij is geïrriteerd, de werkdruk ligt hoog en hij wordt boos als ons zoontje begint te huilen. Ook vindt hij het niet nodig om samen met ons te lunchen. Hij werkt het liefst gewoon door. Heel af en toe vang ik gesprekken op hoe hij met collega’s omgaat en dan klopt het hart me in de keel. Niets geen lieve, gezellige man. Hij is als collega enorm dominant! Ik begin erg te twijfelen of ik nog wel gelukkig kan zijn met een man die zo hard in het leven staat.”

Verwachtingspatroon

Het gesprek krijgt ineens een hele andere lading. Want hoewel het in eerste instantie leek te gaan over de relatieproblemen die ineens in het daglicht verschenen, vermoed ik dat het hoofdzakelijk te maken heeft met het verwachtingspatroon. Zij verwachtte namelijk gezelligheid, samen lunchen en elkaar vaker zien. Hij verwachtte rust, een goede werkplek en meer tijd om zijn werk te doen. Die twee staan letterlijk lijnrecht tegenover elkaar.

‘Thuis’ betekent niet ‘vrij’

Een ander voorbeeld is de moeder van een vriendin van mij. Zij werkt óók thuis, maar woont in principe alleen. Haar kinderen zijn allemaal al het huis uit, dus je zou denken dat ze rust vindt in haar nieuwe werkplek. Niets is minder waar. Sinds ze thuis werkt, bestookt haar moeder haar met telefoontjes, staat plotseling voor de deur voor koffie en vindt het reuzegezellig dat haar dochter nu zo vaak thuis is. Ze woont om de hoek, dus een bezoekje is zo gepiept. Ze begrijpt alleen niet dat haar dochter niet thuiszit voor de gezelligheid, maar om te werken. Inmiddels zit dochterlief er flink doorheen. De werkdruk is hoog, ze maakt veel overuren en de waarheid zeggen tegen haar moeder, vindt ze ook moeilijk. Ze is bang voor de confrontatie. Maar misschien is juist dát wat hier ontbreekt.

Het zijn spannende tijden: praat met elkaar

Juist omdat we nu met de coronacrisis zo op elkaars lip zitten, is het belangrijk om met elkaar te (blijven) praten.

 • Wat houdt je bezig?
 • Waar ben je bang voor?
 • Waar heb je zin in als alles weer achter de rug is?
 • Waar kijk naar uit?
 • Waar kijk je juist tegenop?
 • Heb je tijd nodig voor jezelf?
 • Is er een manier om toch vrijheid te creëren?

Relatieproblemen – in wat voor soort relatie dan ook – ontstaan niet vanzelf. Ze zeggen niet voor niets dat liefde een werkwoord is. Werk eraan, het komt goed!

relatieproblemen coronacrisis Big five for Life

Laat elkaar vrij

Hoe gek het ook klinkt: juist als je elkaar zoveel ziet, is het tijd om elkaar vrijer te laten. Geef elkaar de ruimte om weer ‘thuis’ te komen. Ga alleen een eind fietsen of wandelen. Wees even niet op die plek. We mogen steeds meer, krijgen meer vrijheden van de overheid, dus maak gebruik van die vrijheid. Wel op gepaste afstand, natuurlijk 😉

Vraag hulp, schaam je niet

Lukt het echt niet om er samen uit te komen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Je kunt hierbij denken aan de coronacrisis-telefoonlijn, maar ook een relatietherapeut kan uitkomst bieden. Onthoud dat jullie niet de enige zijn. Zo schrijft ook het Parool over relatieproblemen in de coronacrisis.

Heb je zelf twijfels, ben je onzeker, heb je relatieproblemen of ervaar je veel stress in deze periode? Wij staan voor je klaar!

 • Twijfel je over je baan(zekerheid)? Vraag hier een VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan met een van onze loopbaancoaches.
 • Ervaar je stress? Lees dan dit GRATIS e-book.
 • Heb je nu zeeën van tijd in de coronacrisis en heb je geen idee wat je daarmee kunt doen? Volg NU de Experience, in verband met corona is deze met 50% KORTING perfect voor antwoord op jouw vragen.
 • Wil jij net als miljoenen anderen je Big Five for Life ontdekken? We hebben nog een paar plekjes in de tweedaagse live workshop Life Safari!
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK