Slim je december-aankopen doen!

Iedereen heeft een andere relatie met geld. Waar de één gewoon boodschappen doet bij de supermarkt in de buurt, maakt de ander een structureel lijstje met welke producten waar het goedkoopst zijn. En ik zal de laatste persoon op aarde zijn die gaat vertellen wat goed of fout is, maar ik deel wel graag wat tips met je om ook de decembermaand zo voordelig mogelijk te door te komen.

De decembermaand staat voor de deur en voor de meesten betekent dat een maand vol december-aankopen zoals cadeautjes, etentjes, uitjes of andere dingen die – jawel – geld kosten. In sommige gevallen val je zelfs dusdanig in de prijzen dat je ook nog wat verjaardagen tussendoor hebt. Maar dat niet alleen. Want nog altijd gaan de gasprijzen het dak en dat maakt het er niet warmer op. Hoe ga je dan financieel toch slim om met je geld?

1. Doe goede research online naar jouw december-aankopen

Ja, echt waar. Als voorbeeldje: met oud en nieuw vieren wij met de vriendengroep feest. Het wordt een volle boel met zestien mensen, maar iedereen heeft er super veel zin in. Hoe dan ook. We hebben een thema bedacht: iedereen gaat verkleed als iets met zijn beginletter van de voornaam. Ik ga dus als indiaan. Na wat uurtjes online zoeken, kwam ik erachter dat er zo’n 13 (!) verschillende websites zijn die preciés hetzelfde indianen-pakje aanbieden. Ik geloofde mijn ogen niet. Er werd zelfs overal dezelfde foto gebruikt met dezelfde dame met dat bewuste indianen-pakje. En als het nu een eurootje of twee scheelde, maar soms was het verschil gewoon dubbele cijfers! Kortom: ook bij het kopen van december-aankopen is het slim om goede research te doen voordat je impulsief je winkelmandje volgooit.

2. Bespaar geld door geld te verdienen

Say whaaaaat? Iedereen vindt het leuk om geld te verdienen, dus deze tip is altijd eentje om in je zak te steken. Of portemonnee, wat je maar wilt. Maar ga in je hoofd even je huis door. Wat staat daar allemaal? En wat staat er allemaal op zolder? Mooie beeldjes? Schilderijen? Oud speelgoed van je kinderen wat in principe prima nog een ronde meegaat? Servies? Maak gemakkelijk een marktplaats-account aan en verkoop oude spulletjes. Verkoop-tippie: zet erbij dat het ‘vintage’ is. Dat is zo’n hippe term waar veel mensen helemaal wild van worden. Kanttekening: dan moet het wel echt vintage zijn, dus niet je oude iPhone van drie jaar geleden, zeg maar. 🙂 Wist je trouwens dat je kleding heel gemakkelijk via Vinted kunt verkopen? Allemaal mogelijkheden! Van dat geld kun je weer december-aankopen doen. Win-win!

3. December-aankopen in de aanbieding

Het is een kleine moeite, maar betaalt zich prima uit: even de folders openslaan en kijken waar de aanbiedingen in zitten. Het kan per (online) winkel enorm verschillen, kijk maar naar mijn indianen-pakje! 😉 Dat geldt overigens ook voor supermarkten. Ook daarin kun je een keuze maken: ga je met Kerst uiteten of maak je thuis iets lekkers? Het internet staat bomvol lekkere recepten en als je googelt op ‘goedkope recepten kerst’ kun je helemaal losgaan.

4. Delen is altijd leuk en goedkoper

Vier je Kerst of oud en nieuw met meerdere mensen? Dan is het leuk om allemaal kleine hapjes mee te nemen. De één maakt een lekkere pan soep, de ander zorgt voor kleine wrapjes, iemand anders maakt een salade met toast, weer een ander maakt kleine toetjes en zo kun je eindeloos variëren. Iedereen doet z’n best om een bijdrage te leveren en je hebt in mum van tijd de tafel vol staan met lekkere, feestelijke hapjes. Het scheelt iedereen qua december-aankopen én iedereen geeft een lekkere persoonlijke ‘touch’ aan de decembermaand. Tippie: overleg wel wie wat maakt, het zou wat gek zijn als je vier man voor je deur hebt staan met allemaal een pan soep. 🙂

5. Zie geld uitgeven niet als iets vervelends

Het kan je helpen om geld uitgeven niet als iets vervelends te zien. Oké, december-aankopen komen soms niet altijd even lekker uit, maar je verbetert je relatie met geld door je te realiseren hoeveel gelukkige momenten je ermee terug krijgt. Hoe je dat precies doet, wordt beschreven in het fantastische boek How To Be Rich And Happy. Dat is een Nederlandstalig boek van John Strelecky – die ook The Big Five for Life en The Why Café heeft geschreven – en heeft al duizenden mensen geholpen om een betere relatie met geld te krijgen. En om je meteen even blij te maken met korting: dit boek is op dit moment te koop voor slechts 12,45! Da’s echt een schijntje als je kijkt naar wat het je oplevert. Doe er daarom je enorme voordeel mee 🙂

december-aankopen

PS. Wist je trouwens dat je een persoonlijk budget hebt bij je werkgever? In veel gevallen betekent dit dat je niet eens zelf een training of workshop hoeft te betalen. Hoe lekker is dat, met de december-aankopen in het verschiet?! 😉 Check hier alles over jouw persoonlijk budget.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK