Het jaar afsluiten | Big Five for Life

Menigeen die ik spreek afgelopen week, zegt het. “Wat is dit jaar snel gegaan!” en ik kan niet anders dan het beamen. Het lijkt alsof ieder jaar sneller voorbij gaat. Juist daarom is het belangrijk om het jaar af te sluiten op een goede manier. Zodat je 2019 met een schone lei begint.

Dat het jaar zo snel voorbij vloog, heeft mede te maken met dat we vaak ver vooruit denken. Niets mis mee, want dat betekent dat we onszelf voorbereiden op wat komen gaat. Maar omdat we daardoor in de ‘toekomst leven’, leven we niet in het nu. Je bent gauw geneigd om verder vooruit te denken (doelen stellen, voornemens, noem maar op), maar in deze blog zul je ontdekken hoe je het jaar kunt afsluiten, zodat je 2019 met een schone lei kunt beginnen.

Sluit het jaar af door te schrijven

Niet iedereen voelt schrijven als een uitlaatklep of is grammaticaal feilloos aangelegd. Dat is helemaal niet erg. Door het jaar af te sluiten door te schrijven, ontdek je wat je allemaal hebt meegemaakt het afgelopen jaar. Kijk nog niet vooruit. Ga uit van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018. We hangen er voor het gemak de naam ‘museumboekje 2018’ aan. Vraag jezelf de volgende dingen af:

  • Wat ging ontzettend goed?
  • Op welke momenten voelde ik me oprecht gelukkig?
  • Aan wie heb ik deze museummomenten te danken en wat heb ik zelf allemaal bereikt?
  • Hoe heb ik dat gedaan?

Door op jezelf te reflecteren, heb je een stok achter de deur om erover na te denken hoe je het in 2019 kunt doen. Ofwel op precies dezelfde manier, omdat het je gewoonweg ontzettend blij maakte, ofwel door het roer om te gooien en te starten met leven zoals jíj dat wilt.

Schrijf ook je nare momenten op

Hoewel we liever niet terug kijken op vervelende momenten, is het wel goed om deze te benoemen. Wees eerlijk tegenover jezelf wanneer je het jaar gaat afsluiten:

  • Zijn er dingen die je hebt verknoeid?
  • Heb je niet alles gedaan wat je graag wilde doen, afgelopen jaar?
  • Hoe kwam het dat je het niet hebt gedaan?
  • Miste je doorzettingsvermogen, moed of had je last van uitstelgedrag?

Dat je hier liever niet over nadenkt, begrijpen we volkomen. Maar het is zo ontzettend waardevol om in te zien wáárom iets niet gelukt is. Dit geeft je namelijk handvaten voor 2019 (zie je, spieken we toch eventjes verder dan 31 december). Het geeft jezelf inzichten in hoe je je nieuwe doelen kunt behalen en tenslotte kun je het jaar afsluiten voor jezelf. Opgeschreven betekent namelijk dat het tastbaar wordt en niet langer als een warboel in je hoofd kriebelt.

Het jaar afsluiten

Geef jezelf een cadeautje

Door het jaar af te sluiten, behoort 2018 binnenkort tot het verleden. Confronterend want: het jaar was toch net begonnen? Je hebt ongetwijfeld veel gedaan en daar mag je jezelf flink voor belonen. Of dat nou een nieuwe baan is, extra me-time dat je hebt ingepland of meer tijd met je familie of vrienden hebt gespendeerd, het zijn museummomentjes die 2018 jouw jaar hebben gemaakt. Beloon jezelf door een brief naar jezelf te schrijven. Ik hoor je denken: waarom zou ik dat doen? Heel simpel. We sturen met Kerst onze geliefden, buren, kennissen en anderen kerstkaarten. We wensen hen het allerbeste en exact een jaar later doen we precies hetzelfde. Maar waarom zou je jezelf dat niet wensen?

Koop voor jezelf een mooie kaart. Gewoon eentje die jíj mooi vindt, tenslotte hoeft niemand anders hem te zien. Eenmaal thuis schrijf je daar je wensen voor jezelf op voor 2019, maar benoem vooral ook de terugblik van 2018. Wat maakte dit jaar zo mooi? Daar kun je natuurlijk de input voor gebruiken die je eerder hebt opgeschreven. Wat wens je jezelf? Wat hoop je dat het jaar jou gaat brengen of wat je zelf gaat doen? Staat er bijvoorbeeld een bijzondere reis op de planning? Gaat er iemand trouwen of wordt er een kindje verwacht? Schrijf deze mooie momenten op en ‘stuur hem op’.

In de kerstdoos

Je stuurt ‘m niet letterlijk op. Want dan zou je een dag later de brievenbus horen klepperen en je eigen kaartje vinden. Het is leuker om jezelf te verrassen. Verras jezelf door het kaartje op te ruimen, tegelijk met de kerstspullen. Stop ‘m tussen de lichtjes of in de doos met kerstballen. Zo word je niet verleid om het kaartje eerder te vinden en te lezen. Want eerlijk is eerlijk: er zijn weinig mensen die midden in de zomer de kerstspullen van zolder plukken. Wanneer jij dus in 2019 lekker je ding aan het doen bent, wacht jouw kaartje braaf tot je de kerstdoos weer opent. Eind 2019 vind je je kaartje weer en denk je weer terug aan dit jaar. Schroom vooral niet om hetzelfde te doen voor 2020.

Kun je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Download dan hier ons gratis e-book van John P. Strelecky: “Tien tips om het leven van je dromen te leiden”

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK