Te bang om nieuwe dingen te doen? 3 tips & redenen om het wél te doen!

Iedereen die ooit voor een spannende keuze heeft gestaan, weet hoe het voelt: klamme handjes, je omgeving vragen of je het juiste wel doet en er misschien zelfs ‘s nachts van wakker liggen. Hoe ga je om met grote keuzes en hoe voorkom je dat je blijft hangen binnen je comfortzone?

Terwijl ik dit schrijf, denk ik terug aan de grootste keuze die ik (tot nu toe!) in mijn leven heb gemaakt: mijn eerste huis gekocht en direct samenwonen met mijn vriend. Oké, ‘direct’ is een beetje overreacted. We waren drieënhalf jaar samen. Maar toch, het zijn beslissingen waar je je leven lang plezier (of last!) van kunt hebben. Omdat ik weet dat mensen vaak tegen grote keuzes aanlopen, besloot ik om er een blog over te schrijven.

1. Wat is het ergste wat kan gebeuren?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: wat is het ergste wat er kan gebeuren als je de keuze maakt om het wél te doen? Wat je keuze ook is: een nieuw huis kopen, een nieuwe relatie aangaan of een nieuwe baan nemen. Kijk eens naar wat het ergste is wat er kan gebeuren. Neem het grootste doemscenario in gedachte en schrijf het eens voor jezelf op. Vervolgens kijk je naar wat je hebt opgeschreven en bedenk je je: hoe realistisch is dit beeld? En zijn er daarnaast nog oplossingen voor deze doemscenario’s? Natuurlijk! Dat is het mooiste van problemen: alles heeft zijn oplossing en als dat nu even niet zo lijkt, is er nog iets mooiers. Namelijk: de keuze waar jij nu voor staat, is vast niet de eerste keer dat die keuze iemands pad kruist. Zoek daarom een Wie: iemand die jou kan helpen met je keuze. In het kort:

  • Schrijf op wat het ergste is wat er kan gebeuren;
  • Zoek vervolgens daarvoor een oplossing;
  • Vind een Wie, iemand die voor dezelfde (soort) keuze heeft gestaan als jij;

2. Heeft je keuze te maken met de mening van anderen?

Ah, dat is een punt waar super veel mensen tegenaan lopen. “Wat vindt mijn partner ervan?”, “Mijn (schoon)ouders zijn het niet eens met deze keuze”, “Ik twijfel of ik het mijn familie moet vertellen, omdat zij niet zo denken zoals ik.” De mening van anderen vind je (helaas) overal. Dit betekent niet dat het jou ervan moet weerhouden om keuzes te maken waar jíj je goed bij voelt. Niet iedereen zal jouw keuzes begrijpen en dat is oké. Je maakt ze ook niet voor hen. Houd dat in gedachten en vind mensen die jou wél steunen in je keuze. In het kort:

  • Iedereen heeft een mening, maar je hoeft niet naar iedereen te luisteren;
  • Vind mensen die jou wél steunen in je keuze;

3. Valt of staat je keuze met je financiële situatie?

Gaat jouw keuze over het verdienen van geld (een nieuwe baan) of het investeren van geld (een nieuw huis)? Dan is het goed om een plan te maken. Niemand bepaalt voor jou of jij wel of niet geld moet uitgeven. Jij bent daarin de enige. Daarom is het goed om te kijken wat het je oplevert als je besluit om het wél te doen. Ga je er financieel technisch op vooruit? Hartstikke goed! Dan kijk je vervolgens of het je ook daadwerkelijk gelukkig maakt. Bijvoorbeeld: een nieuwe baan als postzegel-plakker waarbij je drieduizend euro per maand verdient? Het is en blijft je eigen keuze. Zolang je maar in gedachten houdt: maakt het mij gelukkig? In het kort:

  • Ga je er geld mee verdienen? Kijk dan naar of het je gelukkig maakt op de lange termijn. Die dagen, maanden en misschien jaren, krijg je in tijd nooit meer terug. Dus zolang je die gelukskriebel in je buik krijgt, dan zit je gebakken!
  • Wordt het een investering? Schrijf dan eens op wat het je oplevert als je besluit om het wél te doen. Een mooie reis, een bijzondere ervaring. Een nieuw huis, een prachtige plek waar je thuis bent;
  • Laat je op financieel vlak vooral adviseren door onafhankelijke partijen. Uiteindelijk willen ze allemaal je geld wel hebben en kan (schoon)familie een ongezouten mening geven waardoor je uit balans kan raken. Gun jezelf daarom die zekerheid.

Bonustip: Heel cliché, maar luister naar je hart

I know, I know. Dit is de fijnste cliché-line die ik je kan geven, maar het is zó waar. Het feit dat je al nadenkt over de keuze, betekent dat er ergens een zaadje in je hart is gepland over datgene waar je over twijfelt. Je wilt het dus ergens wel heel graag. En je weet wat ze zeggen, hè? Waar een wil is… You got this!

Hulp nodig? We got you! Onder alle downloaders van het gratis e-book ‘Tien Tips om het Leven van je Dromen te leiden’ verloten we maandelijks 1 Skype-sessie met een ervaren lifecoach. Download snel en gemakkelijk het gratis e-book, daar staat precies in hoe je kans maakt!

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK