Waarom complimenten geven en krijgen zo belangrijk is

Wanneer heb jij voor het laatst iemand een complimentje gegeven?

Wanneer iemand jou een complimentje geeft over je nieuwe broek, antwoord je dan vaak met: ‘Van de H&M, kostte maar twee tientjes!’ Of wanneer je collega roept dat je haar vandaag fantastisch zit, voel je je ongemakkelijk en weet je niet goed wat je terug moet zeggen. Je antwoordt uiteindelijk maar met: ‘Ach, stelt toch niks voor’.
Tuurlijk weet je dat je ‘dankjewel’ kan zeggen en het compliment gewoon moet aannemen, maar dat is toch best lastig.

Compliment

Laat iemand blozen

En wanneer ik jou vraag: ‘wat is het beste compliment dat je ooit hebt gekregen?’ Ga dan eens terug naar dat moment. Wat was dit compliment? En hoe voelde je je toen? Misschien voelde je je wel ongemakkelijk, of was je in shock, of misschien voelde je een heleboel onzekerheid door je lichaam gieren. Maar eigenlijk ben je stiekem toch echt heel dankbaar voor het gekregen compliment. Je vergeet het ook nooit meer, de persoon niet, de omgeving niet, het gevoel niet en al helemaal de lieve woorden niet.

Wanneer heb jij iemand een welverdiend compliment gegeven? Iemand overspoeld met lieve woorden dat diegene ervan bloost?

Een geliefd compliment doet veel met een mens.

Elke zaterdag

Je kan je partner vertellen hoe fijn het is dat hij elke zaterdag jouw lievelingsgerecht voor je kookt. Of je beste vriendin vertellen hoe erg je het waardeert dat zij altijd bij je paardrijwedstrijden komt kijken, terwijl zij doodsbang is voor al die grote paarden. Of misschien is het wel een uitstekend idee om die vriendelijke caissière in de plaatselijke supermarkt eens te zeggen hoe blij je wordt van haar aardige woorden.
Dat is namelijk het leuke aan complimenten. Er zijn genoeg om uit de kiezen! Ze kunnen groot, maar ook klein zijn. Je hoeft er niet lang over na te denken, ze zijn er al. Je hoeft ze alleen maar uit te spreken.

Het is erg leuk om complimenten te ontvangen, maar net zo leuk om te geven. Het is bewezen dat complimenten geven èn krijgen leidt tot meer dopamine-aanmaak in je hersenen. Meer gelukshormomen dus! Ook zijn complimenten een mega boost voor je zelfvertrouwen. Het leert je de goede dingen in jezelf te zien. En wat aandacht geeft groeit en bloeit. Laat jij regelmatig complimentjes los aan de mensen om je heen? Dan krijg je die waardering ook terug.

Desalniettemin

Dus complimentjes geven is zeker iets wat wij vaker mogen doen. Desalniettemin mogen we onszelf niet vergeten. Volgende keer als jij een compliment krijgt over die leuke broek die je in de aanbieding hebt gescoord, zeg je: ‘Wat fijn om te horen, dankjewel.’ Meer niet. Je mag het compliment ontvangen, je bent het waard om een blijk van waardering niet meteen af te wimpelen en gewoon het compliment aan te nemen.

 

Wil jij leren weer van jezelf te houden? Ontdekken hoe jij meer tijd en aandacht vrij maakt voor de mensen van wie je houdt? Dan is de online cursus de Experience écht iets voor jou! Je ontdekt hoe je gelukkiger wordt, tijd inplant voor jezelf en jouw unieke waarden en anti-waarden. Klik hier voor alle informatie over de Experience en start direct met de beste versie van jezelf!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK