Waarom de zoektocht naar geluk veel mensen ongelukkig maakt

Geluk

Wanhopig zoeken we naar geluk. Vaak in luxe vakanties, dure meubels, in succes en de meest passionele liefde. Was het maar zo makkelijk dat je een potje geluk in de winkel kunt kopen. Juist de zoektocht naar geluk maakt veel mensen angstig en depressief. De druk om áltijd maar gelukkig te zijn, maakt ongelukkig.

We gaan drie van de meest voorkomende mythes over geluk ontkrachten:

1. Geluk is de afwezigheid van negatieve emoties
Dit is een van de grootste struikelblokken als het gaat om gelukkig worden. Je hoeft niet 24 uur per dag met een grote glimlach rond te lopen. Ook negatieve emoties zijn nuttig. Loop er dus niet voor weg. Ze wijzen je op dingen die niet goed gaan of waar je ontevreden over bent en zorgen ervoor dat je actie onderneemt. Zo zijn negatieve emoties als het ware een innerlijk kompas.

2. Succes maakt gelukkig
De samenleving is nog nooit zo geobsedeerd geweest door succes als tegenwoordig, maar uit talloze onderzoeken blijkt dat dit helemaal niet gelukkig maakt. Ja, als je heel veel geld hebt of beroemd bent, ben je korte tijd heel blij, maar daarna word je weer precies even gelukkig als voor je succes. Focus in plaats daarvan liever op je fysieke en psychische welzijn. Vermijd veel stress, zorg goed voor je lichaam en doe wat je wilt doen (niet wat je moet doen) voor een betekenisvol leven.

3. Er is één succesformule voor geluk
Veel mensen denken dat we allemaal hetzelfde willen in het leven, maar niets is minder waar. Iedereen wordt gelukkig van verschillende dingen. Soms is dat inderdaad veel geld verdienen, soms is dat voor je kinderen zorgen, een marathon lopen of een nacht lang Netflix kijken. Stel jezelf regelmatig deze twee vragen: Wat geeft je hedonistisch geluk (kortstondig plezier en genot)? En wat brengt je zingeving (een gevoel van betekenis, nut of ontwikkeling)? Zorg dat die twee in balans zijn.

 

Wat maakt wel gelukkig?

Geluk betekent voor iedereen iets anders. De één wordt gelukkig van reizen, de ander van zoveel mogelijk tijd spenderen met familie. Het belangrijkste is om je hart te volgen. Soms is het lastig om naar je hart te luisteren, omdat er zoveel andere emoties meespelen in je beslissing. Daarom is het belangrijk om te weten waar je de meeste energie van krijgt en je daarop te focussen.

Wil jij weten wat de vijf belangrijkste dingen in jouw leven zijn?

 

 

 

Bron: Psychology Today

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK
X
X
X