Wat zeg je tegen iemand die geen ‘Fijne Feestdagen’ heeft?

Wat zeg je tegen iemand die geen fijne feestdagen heeft? We versturen bijna allemaal kerstkaarten. We versturen met z’n allen namelijk zo’n 50 miljoen kerstkaarten per jaar. We sturen ze naar familie, vrienden, kennissen, de buren, collega’s, noem maar op. We wensen iedereen fijne feestdagen.

Maar niet iedereen heeft fijne feestdagen. Misschien zijn mensen in je omgeving ziek of hebben ze het afgelopen jaar iemand verloren. Maar ook iemand die net gescheiden is, kan een groot gemis voelen. December leent zich er altijd perfect voor om even terug te blikken op het jaar. Maar als je weet dat het voor iemand een veelbewogen jaar is geweest, waar de nodige tranen overheen zijn gegaan, wat zet je dan op zo’n kerstkaart?

Benoem de pijn

Het beste wat je kunt doen, volgens rouwdeskundige Daan Westerink, is om het te benoemen. “Vertel dat je aan diegene denkt in deze moeilijke periode en dat je mee hoopt op betere tijden, ondanks dat je weet dat hij of zij geen fijne feestdagen heeft. Als het gaat om een overlijden, wordt het vaak als dankbaar ervaren als er op de kerstkaart een mooie herinnering staat van die persoon. Nabestaanden willen deze persoon namelijk ook zo lang mogelijk blijven herinneren en jouw aandeel kun je kwijt op de kerstkaart.”

Digitaal aan tafel

Naast een kerstkaart kun je natuurlijk ook je kerstgedachte vormgeven door diegene uit te nodigen aan je digitale tafel. Vanwege corona kun je niet teveel mensen aan je kersttafel hebben zitten, maar je kunt er wél voor kiezen iemand niet alleen te laten zijn tijdens deze dagen. Dit doe je door afleiding te bieden. Het is wellicht voor jou een kleine moeite, maar voor diegene een fantastisch groot gebaar voor mensen die geen fijne feestdagen hebben.

Hoe gaat het eigenlijk écht met je?

Een stukje nazorg is overigens ook niet verkeerd. Want na Kerst staat Oud & Nieuw voor de deur. Dit betekent dat we mensen vaak een gelukkig nieuwjaar wensen. In principe logisch, want het wordt ook van ons verwacht. Maar ook in dit geval geldt: stel je voor dat je weet dat diegene een zwaar jaar tegemoet gaat. Dan kun je diegene altijd bijstaan. Even bellen en vragen hoe het gaat. Even iets van je laten horen en diegene laten voelen dat hij of zij niet alleen is en niet klakkeloos ‘fijne feestdagen’ op de kaart zetten.

Want zeg eens eerlijk: van wie weet je écht hoe het met hem of haar gaat?

Iemand echt verrassen met een inspirerend cadeau? Bestel hier The Why Café en The Big Five for Life voor TIJDELIJKE actieprijzen! Je geeft hiermee een handreiking die jouw dierbare nooit meer zal vergeten.

 

Ook interessant voor het nieuwe jaar:

 

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

candles_960x350_scaled_cropp

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK