Werkgeluk het hoogst in Nederland

Uit recent internationaal onderzoek van Effectory blijkt dat Nederlandse medewerkers goed in hun vel zitten op hun werk. Nederland scoort op werkgeluk hoger dan gemiddeld in balans tussen werk en privé, vrijheid op je werk en motiverend leiderschap.

Effectory voert jaarlijks de ‘Global Employee Engagement Index’ uit in 54 landen wereldwijd. Er zijn verscheidene factoren belangrijk voor werkgeluk. De opgelegde taken goed aankunnen, prettige omgang met collega’s, een leidinggevende die motiveert, vrijheid op het werk en balans tussen privé en werk zijn belangrijke factoren om de werknemer na een dag werken een voldaan gevoel te geven.

Werkgeluk Big Five for Life

Hoogste scores

Hoe scoort Nederland op deze onderwerpen? Qua scores zitten wij Nederlanders goed. Vooral in vergelijking tot Europa. Toen Nederlanders werden gevraagd of ze blij waren met hun werk, resulteerde dit in een score van 7,5. Europa haalde een gemiddelde van 7,3. Ook bij andere vragen scoorde Nederland hoger dan het gemiddelde binnen Europa.

Zo scoort Nederland  hoog (7,4) op vrijheid op het werk. Europa scoort hier gemiddeld een 6,9 op. Ook kunnen we ons werk emotioneel goed aan (7,5 ten opzichte van een 7,2 gemiddeld in Europa). De open en gelijkwaardige sfeer die veel Nederlandse bedrijven toepassen draagt hier in hoge mate aan bij.

De leidinggevende wordt in Europa en in Nederland over het algemeen minder gewaardeerd. Zo geven Nederlanders hun leidinggevende een 6,2. Europa geeft de leidinggevende gemiddeld een 6,1 als cijfer. Over onze collega’s zijn wij meer te spreken. Maar in heel Europa zijn werknemers tevreden over hun collega’s. Nederland en Europa geven hun collega’s score van 7,0.

Wanneer we kijken naar de balans tussen privé en werk, dan zien we dat Nederland weer boven gemiddeld ( 6,9 ten opzichte van 6,6) scoort. Dit komt deels door flexibele werkuren, parttime banen en ouderschapsverlof.
Nederlanders ervaren hoogste werkgeluk van europa

 

Werkgeluk is beïnvloedbaar

Wij kunnen als Nederlanders concluderen dat we het prima doen en dat wij ons prima voelen op de werkvloer. Maar hoe is het geluk van werknemers te verhogen bij jou in het bedrijf? Waar worden werknemers eigenlijk gelukkig van?

Uit onderzoek van Moodindicator blijkt dat medewerkers dat hoge salarissen en bonussen niet hoofdzaak zijn voor werknemersgeluk. In tegenstelling tot wat veel werkgevers denken. Werknemers worden gelukkig wanneer ze serieus genomen worden, Wanneer ze inspraak mogen doen binnen het bedrijf en wanneer het bedrijf laat zien dat de werknemer waarderen. Maar hetgeen waar werknemers het meest behoefte aan hebben is dat er naar hen geluisterd wordt. Wanneer bedrijven luisteren naar de werknemers en kijken naar de ‘hartslag’ van hun bedrijf, wordt er echt geïnvesteerd in werknemersgeluk.

Het e-book ‘Winst van Werknemersgeluk’ geeft een goed voorbeeld van wat werknemers echt willen en waar zij gelukkig van worden. Het e-book is gratis te downloaden.

Deel dit bericht op
10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK