Maar liefst 3% van de mensen heeft last van een winterdepressie. Wat is het en hoe kun je er het beste mee omgaan? Wij verzamelden 5 tips!
Wat is een winterdepressie?
Een winterdepressie of winterdip is een neerslachtig gevoel zodra de herfst zich aandient. Volgens het UMCG is een grote veroorzaker van een winterdepressie de invallende duisternis. ‘s Morgens vroeg is het nog donker, terwijl het al vlug rond een uurtje of vijf ook alweer donker wordt. Klachten kunnen zijn:
- Moe zijn
- Erg somber zijn (depressief)
- Veel (willen) slapen
- Veel (willen) eten, voornamelijk ongezonde dingen met veel suikers en vet
- Aankomen in gewicht
- Minder of geen zin hebben in activiteiten
- Minder of geen zin hebben in sociaal contact
Merk je dat je meerdere klachten van deze lijst hebt? Lees dan snel verder hoe je op een fijne manier omgaat met je winterdepressie.
1. Zorg voor voldoende licht
Een grote speler in het hele verhaal rondom de winterdip of winterdepressie is het ontbreken van licht. Zorg er daarom voor dat je een goed verlicht huis hebt. Maak er desnoods een uitje van: ga lekker naar de woonboulevard en haal wat gezellige sfeerlampjes in huis. Hoe meer, hoe beter! Hoewel. Er is een grens. Het moet niet zo zijn dat wanneer je Google Maps opent, je een lichtbol ziet op de plek waar jouw huis staat. Oh! En denk erom vlak voor je gaat slapen. Bouw het dan gedurende de avond af, zodat je niet met ‘overbelichte’ ogen naar bed gaat. Dat doet je winterdip namelijk niet goed. En dat brengt ons bij het tweede punt!
2. Gun jezelf rust, maar vooral energie tijdens je winterdepressie
Bij een winterdepressie (of winterdip) is het verleidelijker om wat in de bank te hangen met een kleedje, maar ook dan is het goed om een frisse neus te halen. Ga minimaal twee keer per dag naar buiten. Zuurstof happen. Inademen. Je longen vullen met de koele buitenlucht. Het zal je lijf goed doen. Bovendien: wandelen heeft een super goed effect op je gemoedstoestand en mentale veerkracht. Hoe dat precies zit, lees je hier.
3. Plan leuke dingen voor jezelf
Draait er binnenkort een leuke film? Heb je dat nieuwe restaurant nog niet bezocht? Of wat dacht je van lekker thuis me-time inlassen, met bijvoorbeeld een puzzelboekje, leuke film of lekker gerecht waar je van kunt genieten. Probeer van alle dagen een feestje te maken. Want heel kort door de bocht verlies je dagen zodra je elke dag weggooit. Dagen die je niet meer terugkrijgt. Dus plan dingen in waar je energie van krijgt. Doe die winterdepressie de das om!
4. Probeer rationeel te blijven denken: deze winterdepressie is niet chronisch
Het “voordeel” van een winterdepressie is, is dat deze niet chronisch is. Zodra in maart of april de eerste vogels weer beginnen met zingen en de zon al weer wat meer uurtjes maakt, kun je je alweer een stuk lekkerder voelen. Desalniettemin is dat voor sommigen nog een flinke uitdaging. Want hoe kun je positief denken wanneer alles negatief voelt? Schrijf het voor jezelf op. Schrijf van jezelf af wat deze winterdepressie met je doet, hoe je je voelt, wat je graag anders zou willen zien en wat je daarvoor nodig hebt. Mocht je er zelf niet uitkomen, check dan vooral de webpagina met onze coaches. Zij staan voor je klaar.
5. Bel de huisarts als het niet meer gaat
Merk je aan jezelf dat je helemaal niet meer jezelf bent? Ben je huilerig, enorm zelf-kritisch, nerveus en zenuwachtig, snel prikkelbaar en heb je echt dat intense overspannen gevoel? Schroom dan niet langer en bel de huisarts. Je komt dan waarschijnlijk in aanmerking voor lichttherapie of je krijgt de tools om je winterdepressie beter de handelen.
Mocht je behoefte hebben aan een gesprek met een coach? Stuur ons vooral een berichtje via info@bigfiveforlife.nl. Dan gaan we samen kijken naar een oplossing.