Winterdip en wat je er tegen kunt doen

Winterdip en wat je er tegen kunt doen

Winterdip

Ik heb altijd last gehad van een winterdip. Bah die kou. Vooral de maanden vlak na de zomer, vind ik het ergst. Het begint meer te regenen, wordt met de week kouder en vooral donkerder. En ik ben niet de enige. Bijna elk jaar ervaren 1 op de 3 mensen klachten van een winterdip in Nederland. En bij een half miljoen mensen groeit de winterdip zelfs uit tot een winterdepressie.
Maar wat kunnen we er aan doen?

Aangezien ik geboren en getogen ben op een tropisch eiland heeft mijn immuunsysteem tijdens mijn jongere jaren niet veel hoeven vechten tegen al die verkoudheidsjes en hoefde mijn lichaam zich al helemaal niet aan te passen aan de kou.
Maar toch, de scholen in Nederland waren beter en het gemis naar de familie werd te groot. Samen met mijn ouders verhuisde ik terug naar ons koude kikkerlandje. Tot mijn 18de was ik de hele winter verkouden en was een keelontsteking de normaalste zaak van de wereld geworden. Dit alles leidde tot een operatie aan mijn neus, omdat door alle neusspray, deze chronisch verstopt was geraakt. Dit is voor mij één van de hoofredenen geweest tot het krijgen van een winterdip. Want ook al vond mijn opa dat echte Friezen altijd verkouden horen te zijn, ik was er niet content mee.

Naast verkoudheid bestaat een winterdip uit uiteenlopende klachten. Extreme vermoeidheid, meer of minder zin in eten, weinig concentratie, passiviteit, prikkelbaar en weinig energie tot het uitvoeren van sociale activiteiten. Ik checkte vooral altijd het vakje ‘vermoeidheid’ af.

Maar waar komt die winterdip dan vandaan? Volgens onderzoek leidt het hebben van minder zonuren tot sombere gevoelens. Of het nu een strenge of een milde winter is, maakt geen verschil. De zonuren zijn cruciaal voor veel mensen. En wordt er niks aan gedaan, dan wordt de dip vaak erger.

Een toverpilletje is er helaas niet. Maar zolang we de oorzaak weten, kennen we ook de oplossing. Zon!
Nu kunnen we onze warme vuurbal er niet zomaar bij roepen, maar er zijn wel andere wegen. Naast het tijd door brengen in de buitenlucht, kunnen we vitamine D bij slikken. Veel groente, zaden en noten eten schijnt ook goed te helpen tegen de winterdip.
Voor degene waarbij de winterdip alleen maar erger wordt, bestaat er lichttherapie. Hierbij wordt je in het ziekenhuis over een bepaalde periode, dagelijks blootgesteld aan kunstzon. Of dit een soort gelijk idee is als de zonnebank is niet duidelijk, maar ook dit op z’n tijd doet wonderen. Niet te vaak natuurlijk.

Deskundigen geven aan dat naast bovenste tips het ook erg belangrijk is om elke nacht goede rust te pakken. Dit omdat vermoeidheid ons gevoel van welzijn niet verbeterd en zelfs kan verslechteren. Goed voor onszelf zorgen dus!

Na al die jaren van verkoudheid en dips achter de rug ben ik nog steeds niet het zonnetje in huis in de winter. Maar, zolang we maar blijven proberen er iets van te maken en goed voor onszelf te zorgen, kunnen we al heel wat voorkomen. En een tip van mij; schroom niet om hulp te zoeken als het te zwaar wordt. Deskundigen op dit gebied kunnen je enorm helpen.
En misschien nog wel belangrijker, één ding is zeker, de zon zal altijd weer schijnen.

Ook interessant:

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK