In vijf stappen van droom tot doelen stellen

Wat is je levensdoel?

Dat is een vraag die je jezelf eens kunt stellen. Wat is mijn levensdoel? Wat is mijn Reden van Bestaan? Deze vragen worden als eerste beantwoord in de vorm van een droom. Een idee in je hoofd dat tot een doelstelling kan leiden. In deze blog geef ik een stappenplan over hoe jij je droom in een haalbare doelstelling transformeert.

Stilstaan is geen optie meer. Alles is constant in beweging. Werk, familie, vrienden, hobby’s, noem het maar op. Alles kost tijd. Hoe weet je nou zeker of je ergens naartoe werkt? Heb je een doelstelling in je leven? Waarom zijn dingen niet zoals jij zou willen?
Het is belangrijk om een keer stil te staan. Zorg dat je een doelwit hebt om op te kunnen schieten. Dat begint in je eigen hoofd, met een Droom. Hier geef ik 5 stappen die van die Droom in je hoofd een duidelijke Doelstelling op papier maken.

  1. Definieer je Droom, schrijf hem uit
  2. Maak een Stappenplan
  3. Begin met een Kleine Doelstelling
  4. Start vandaag, uitstellen is niet haalbaar
  5. Kijk terug en reflecteer op jezelf

 

1. Definieer je Droom, schrijf hem uit

Om te weten waar je naartoe wilt is de eerste stap het vastzetten van je droom. Van idee in je hoofd naar een haalbaar doel. Pak een stuk papier, open een Word bestand of schrijf het op je hand en stel deze vraag:

“Waar word ik gelukkig van?”

Deze vraag biedt de eerste richting. Schrijf alles op wat in je opkomt. Niks is fout. We zijn nog bezig met een gedachtenexperiment dus een fout antwoord bestaat niet.
Kies vervolgens uit deze lijst een doel dat je wilt bereiken. Zo heb je de eerste stap uitgevoerd.

 

2. Maak een Stappenplan

Het doelwit is er, een levensdoel waar je op kan richten, nu heb je nog een pijl en een boog nodig om erop te kunnen schieten. Je moet jezelf de vraag stellen: Welke stappen moet ik zetten om dit doel te bereiken?

Je hebt niet in één keer een pijl en een boog. Je moet eerst het juiste soort hout vinden, het gereedschap hebben om de vorm te maken en de boog te spannen. Breek je doel in stukken, welk stuk gereedschap heb je nodig om daar te komen? Zit je op de goede plek qua werk? Focus je op de juiste klanten? Word je gestimuleerd in je relaties?

Schrijf deze stappen onder je doel, maak het tastbaar. Weet waar je naartoe wilt werken. En begin klein.

Wil je een concreter plan dat hulp biedt bij het maken van jouw stappenplan? Download het gratis E-book.

3. Begin met een Kleine Doelstelling

Je schiet niet direct in de roos, maar dat is waar je voor kan trainen. Sporters trainen ook elke dag om steeds een stukje beter te worden. Als je elke week 1% beter wordt, ben je in topvorm binnen 2 jaar. Als je het elke dag doet is het 3 maanden. Mensen kijken vaak naar het resultaat, maar zien niet de tijd die erachter zit. Het is vallen en opstaan voordat je je succes hebt gevonden.

Dat is hoe je je stappenplan moet aanpakken. Begin met kleine dingen die haalbaar en simpel zijn. Ga een week op tijd naar bed, durf de vraag te stellen aan je leidinggevende of ga er eens op uit.

Kleine beetjes helpen. Je kan je hele leven niet plotseling overhoopgooien, dat werkt niet, maar kleine veranderingen zorgen voor grote impact over de tijd heen.

Zo schiet je naar je doelwit en garandeer je de grootste kans op succes. De vraag is alleen wanneer je moet beginnen.

4. Start vandaag, uitstellen is niet haalbaar

Uitstellen is iets menselijks. Mañana mañana, op z’n Spaans. Morgen komt het wel, maar als je er over nadenkt, wanneer komt die morgen dan? Je buurman gaat je niet pushen om door te zetten, je baas ook niet, die zijn te druk met hun eigen Doelstellingen. De verantwoordelijkheid ligt bij jou.

Je stappen zijn duidelijk, je hebt een doel waar je naartoe wilt en het is haalbaar. Waarom zou je het dan uitstellen? Denken is één ding, het doen is iets anders.

Pak je verantwoordelijkheid, neem het risico en durf te dromen. Je hebt maar één leven, waarom niet werken naar een betere toekomst?

5. Kijk terug en reflecteer op jezelf

Na een week, een maand of zelfs een jaar moet je maar eens terugkijken. Die plek waar je toen zat en waarderen waar je nu zit. Waar je vandaan bent gekomen. Dat je toen toch die stap hebt gezet om te beginnen.

Toen heb je de actie ondernomen. De actie die je op het pad heeft geleid waar je nu bent. Het doel is nog niet behaald, maar je bent al een stuk dichter bij dan toen. Dat punt toen je niet wist waar het pad was, of er überhaupt een pas was. Het punt waar nog geen doelwit was om op te schieten. Het punt waarin je het voortouw nam in je eigen leven.

Reflecteer en doorloop het proces nog eens. Is het doel veranderd? Wil je ergens anders heen? Zijn de stappen nu anders? Formuleer een nieuw plan of herschrijf het oude. Het leven is niet statisch, net als je eigen doelstelling. Wie weet wil je over een jaar weer iets anders. Alles is constant in beweging, dingen veranderen en doelen moeten bijgesteld worden. Zolang je er zelf bewust van bent heb jij de controle.

Weet waar je naartoe schiet. Weet waar je naartoe wilt. Weet waar je staat. Dat is de eerste stap van een Droom in je hoofd naar een Doel op papier.

Waar sta je nu?

Zelf weten is een lastig onderdeel. Hoe weet je nou waar je nu staat? Hoe kan je een doel stellen als je niet weet waar je moet beginnen? Welk levensdoel heb je op dit moment?

Om daarmee te helpen heb ik een gratis tool die aan de hand van wat ja- en nee-stellingen dat eerste inzicht biedt. Binnen 2 minuten heb je de eerste stap gezet.

Leer jezelf kennen. Doe de quickscan.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK