Het vastleggen van museummomenten: zo doe je dat

Een dag, maand en jaar vliegt voorbij. Iedereen om je heen voelt hoe snel de tijd langs je heen vliegt.

Soms gaat het echter zo snel, dat je het gevoel hebt dat alle mooie momenten aan je voorbijgaan. Laat dat niet gebeuren! Alle mooie momenten – we noemen ze ook wel museummomenten – zijn belangrijk voor je. Leg ze daarom vast op de manier die voor jou goed voelt.

Museummomenten

De Snoeppot vol zoete museummomenten

Bijna iedereen kent ze wel: de glazen weckpotten waar snoepjes in zitten. Deze potten lenen zich uitstekend voor de volgende manier om jouw museummomenten te bewaren. Iedere avond vraag je jezelf af wat er goed ging deze dag, waar je van genoot of wat jou liet glimlachen. Het kunnen grote dingen zijn, maar focus je vooral ook op de kleine momentjes. Deze zijn ontzettend waardevol, maar kun je gemakkelijk vergeten. Door ze op een kleine kleurrijke briefjes te schrijven, heb je aan het eind van het jaar een prachtige, kleurrijke snoeppot vol museummomenten die je misschien anders was vergeten.

Benodigdheden:

  • (Gekleurd) papier
  • Weckpot (of andere glazen pot die je mooi vindt)
  • Pen

Het Museumboekje met alleen maar mooie woorden

Misschien hield je als kind wel een dagboek bij. Vooral meisjes deden dit vaak. Een roze dagboek, het liefst inclusief goed versleuteld slot, lag trouw op het nachtkastje of onder het hoofdkussen. Op een gegeven moment stop je ermee. Er zijn maar weinig volwassenen die een dagboek bijhouden en trouw in de pen klimmen om hun dag te evalueren. Toch kun je dit heel gemakkelijk weer oppakken. Het is gezond voor je geest en het maakt je hoofd leeg vlak voordat je gaat slapen. Bovendien leer je je focussen op wat belangrijk voor je is. Het zijn museummomenten die je herbeleeft door ze op te schrijven. Schrijf vooral voor jezelf op hoe je je voelde: trots, moedig, noem maar op. Het museumboekje is alleen voor jouw ogen en hart bestemd.

Benodigdheden:

  • Notitieboekje/schrift
  • Pen

Museummomenten vastleggen op de ‘ouderwetse’ manier

Ik hoor je denken: ouderwets? Zeker, helemaal tegenwoordig. De kans is namelijk heel groot dat je een smartphone hebt, inclusief flitsende camera met allerlei hippe functies zoals filters, mogelijkheden tot bewerken enzovoorts. Wat dat betreft ben ik van mening dat het vroeger wel beter was. Begrijp me niet verkeerd, het is ontzettend handig zo’n camera continu bij me te dragen. Maar dat evenaart nooit het gevoel van vroeger wanneer het mapje met ontwikkelde foto’s terugkwam. Afgelopen zomer heb ik veel mooie museummomenten meegemaakt. Het was een bewuste keuze om deze vast te leggen met een wegwerpcamera. Niet alleen voor het nostalgische gevoel, maar vooral vanwege de focus die je voor jezelf bewaart. Je fotografeert namelijk niet ‘wild in het rond’, maar beleeft het moment en bewust en maakt daarom de keuze om het vast te leggen of niet. Vooral omdat een fysieke camera maar een beperkt aantal foto’s kan maken.

Wanneer de foto’s zijn ontwikkeld, kun je ervoor kiezen op welke manier je ze wilt bewaren. Zo kun je ze in het museumboekje plakken, maar je kunt er ook voor kiezen de foto’s aan een waslijn door je slaapkamer te hangen. Mooi, want dan word je wakker met de museummomenten om je heen en je gaat ermee naar bed.

Benodigdheden:

  • Wegwerp- of polaroidcamera (geen smartphone!)
  • Museumboekje (optioneel)
  • Waslijn + kleine knijpers (optioneel)

Veel succes met het vastleggen van jouw museummomenten!

PS. Kun je wel een duwtje in de rug gebruiken als het gaat om focus en inzicht krijgen? Heb jij soms het is-dit-het-nou-gevoel? Je bent niet de enige! Onze nieuwste online training De Experience stroomt al vanaf februari wekelijks vol. Het is een 5-weekse online training die je zelf volgt wanneer je wilt. Iedere week krijg je van ons een nieuwe les toegestuurd met handvaten waarmee jij thuis of op je werk aan de slag kunt. Heb je even te weinig tijd? Dan pak je de Experience gewoon weer op wanneer het jou past. Geen druk, geen strakke tijdsplanning en je doet het zelf waar en wanneer jij wilt. Lees hier alles over de Experience. 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK