Leren je energie te verdelen
Na een lange dag duik jij moe in bed. Voordat je in slaap valt neem je de dag nog even door. Je weegt de leuke en de minder leuke dingen af en je overgebleven taken van je to-do lijst razen nog even door je hoofd. Je neemt je voor om de volgende dag eerder op te staan om nog even te wandelen, tijdens het douchen heb je vast ook nog de tijd om het doucheputje eens schoon te maken en morgen ga je na je werkdag nog opzoek bij een vriendin die je lang niet hebt gezien.
Met dit voornemen van een productieve dag en hopelijk eindelijk al je taken af te krijgen val je in slaap.
Zodra de wekker weer gaat de volgende ochtend ben je helemaal niet zo fit als dat je je vooraf voorgenomen had. Je bent moe, het regent en het wandelen stel je maar even uit. Aan het einde van de dag zijn je gemaakte doelen niet allemaal afgevinkt. Uitgepuft plof je op de bank en ben je niet zo tevreden met de dag. Je had nog zoveel meer willen doen, maar steeds kwamen er dingen tussen en je had er de energie gewoonweg niet voor.
Sociale activiteit of boek lezen?
Bovenstaande situatie is herkenbaar voor zovelen. Er is simpelweg niet genoeg tijd en energie om alles te kunnen doen wat je graag wilt doen.
Zo zie je maar weer dat alles in het leven draait om energie. Dingen, mensen en taken kunnen energie kosten, maar ook energie geven. Dit wordt ook wel energienemers of energievreters genoemd. Wanneer je bewust bent van jouw eigen energiehuishouding en daarbij ook de dingen in het leven die je energie kosten, kun je hier voordelen uit halen. De energiehuishouding is voor elke persoon anders. De ene krijgt energie van sociale activiteiten, terwijl de ander juist beter een boek kan lezen.
Er moet een juiste balans ontstaan tussen jou, je energie en de omgeving. Is je dag volgepland met activiteiten die energie kosten, maar heb je tussendoor geen oplaat momentjes? Dan ben je ervan verzekerd dat je de dag extreem moe eindigt en wellicht niet alle gestelde doelen en taken behaald. En misschien nog wel belangrijker, kan je dan ook aan elke taak de juiste hoeveelheid energie geven?
Energie en punten
Dus inzicht krijgen in je energiehuishouding leidt tot betere balans, fitter voelen en meer plezier uit het leven kunnen halen. Maar hoe doe je dat dan?
Ik heb ooit een vriend gehad, die in zijn tienertijd lang heeft moeten revalideren na een val op zijn hoofd. Lang heeft hij alleen maar op bed kunnen liggen, maar hij versterkte met de dag. Elke dag werd hem gevraagd om zijn energie over de dag te verdelen. Hiervoor kreeg hij 10 punten. De activiteiten, oefeningen en dagelijkse bezigheden kostte hem energie en deze gaf hij het aantal passende punten. ’s Avonds een spelletje doen, kostte hem 1.5 punt. Zo werkte hij de hele dag uit. En meer dan 10 energiepunten had hij niet en daar moest hij het mee doen.
Op deze manier eindigde hij nooit de dag teleurgesteld, omdat hij van te voren inzicht had in zijn eigen mogelijkheden, om zo uitgerust wakker te worden.
Een simpele, maar goede oefening om zelf eens uit te proberen. Wat neemt energie van jou? En waarvan krijg je energie? En hoeveel energie heb jij überhaupt op een dag? Dit kan ook zeker per dag verschillen.
Voortaan als jij een planning van de dag maakt, schrijf je erbij hoeveel energie je dit gaat kosten. Maak de balans op, om juist dan meer balans te ervaren. Zodat jij je optimaal voelt en meer uit het leven kan halen.
En om nog even terug te komen op mijn vriend. Met hem gaat alles perfect en nog steeds elke dag maakt hij een planning van zijn energie.