Rectangle 9 Rectangle 9

Stress is voor sukkels – tips tegen stress

Author avatar

Auteur: John

4 minuten leestijd

Hoofdstuk 29 uit het boek How to be Rich and Happy: Stress is voor sukkels (inclusief 8 tips tegen stress)

De meeste mensen beschouwen stress als een noodzakelijk onderdeel van het leven. Toch is dit absoluut niet waar. Stress hoort helemaal niet bij het leven. In deze blog vertel ik je exact wat je kunt doen zodat je stress aanzienlijk kunt reduceren en hoe je er controle over kunt hebben, in plaats van andersom.

Dat veel mensen denken dat stress bij het leven hoort, is niet heel gek. Sterker nog, het woord ‘stress’ gaat nog sneller rond dan een fles wodka op een Russisch feest. Je vindt hier daarom 8 tips!

Interpretatie

Denk eens aan een situatie waarin jij gestrest was of misschien bent. Zou er iemand op de wereld zijn – in precies dezelfde situatie – die juist niet gestrest raakt? Natuurlijk! Stress is dus niet gekoppeld aan een situatie, maar aan de interpretatie die jij eraan geeft.

Stress bij ontslag

Een voorbeeld: wanneer je van je baas te horen krijgt dat hij je eind van deze week zal ontslaan, schieten alle alarmbellen van links naar rechts. Maar… wanneer je op weg naar huis een lot koopt en de volgende dag tien miljoen hebt gewonnen, lijkt alles van je af te vallen. Sterker nog: misschien neem je nog wel eerder ontslag ook. Het gaat dus niet om de situatie, maar om de interpretatie die je eraan geeft.

Plaatjes en praatjes

Als je in het bovenstaande voorbeeld in je hoofd voor je zag hoe je thuis zou komen te zitten, zonder inkomen, opstapelende rekeningen en ruzie met je partner, dan zorgt dit inderdaad voor stress. Dat noemen we de ‘plaatjes’, het zijn de beelden die je voor je ziet. En dan hebben we nog de ‘praatjes’. Dit is het gesprek wat je met jezelf voert over de situatie. Deze innerlijke dialoog benadrukt nog eens extra hoe treurig de situatie is en hoe belachelijk je hebt gehandeld.

Controle

Hiermee toon je aan dat in potentie stressvolle situatie weliswaar bij het leven horen, maar pas daadwerkelijk stressvol worden – of niet – door hoe jij erop reageert. Een van de weinige dingen in je leven waar je de volledige controle over hebt, is je houding ten opzichte van de buitenwereld. Niemand kan dat vermogen ooit vakje afnemen. Jij bent de enige die dat vermogen uit handen kan geven, of opgeven. Om precies te zijn: eigenlijk komt een situatie juist stressvol over door het gevoel dat je er geen controle over hebt.

Het lot in eigen handen

Mensen die minder stress ervaren, zijn mensen die weten dat ze hun lot in eigen hand hebben. Ze laten hun emoties en stress niet afhangen van hun partner, hun baas, de regering, illegale immigranten of de puppy die over het nieuwe vloerkleed heeft overgegeven. Ze zien zichzelf niet als slachtoffer en weigeren dit te doen.

Angst

Heb je je in de afgelopen twee maanden gestrest gevoeld? En heb je in de afgelopen twee maanden angst gevoeld? Vaak is het zo dat mensen wel accepteren dat ze stress hebben, maar angst is toch echt nog een taboe. Immers, niemand wil continu in angst leven. Dat laten we niet toe. Toch is de onderliggende drijfveer van stress, angst. Let maar eens op: ik heb stress op het werk. Eigenlijk wil je daarmee zeggen: ik ben bang dat ik mijn werk niet goed doe doordat ik teveel hooi op m’n vork neem en overspannen raak, dat ik hiermee thuis kom te zitten. En dat ik geen inkomsten meer heb en mijn huis niet kan betalen. Of deze: ik heb stress omdat ik een lezing moet geven. Nee, je bent bang dat je het verknalt en mensen je zullen uitlachen.

Verander stress in angst

Het klinkt gek, maar verander het woordje ‘stress’ eens in ‘doodsbenauwd’. Waarom helpt dit je om stress te reduceren? Omdat we, zoals ik eerder aangaf, stress zijn gaan accepteren bij iets wat bij het leven hoort. Daarentegen vinden we het absoluut niet oké om continu in angst te leven. Het draait dus voornamelijk om het ankeren van je mindset, het aanpassen van de gevolgen van je situatie en je eigen kijk erop. Hierna volgen nog enkele tips tegen stress die je gemakkelijk kunt implementeren.

  1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  2. Blijf rustig ademhalen
  3. Meer lachen
  4. Zeg Ahhh… (alsof je diep zucht, maar dan extra)
  5. Doe rustig aan en wees in het hier-en-nu
  6. Ontspan je lichaam
  7. Ontspan je geest
  8. Wees tegenwoordig

Al deze tips en info staan in het Nederlandstalige boek ‘ How to be Rich and Happy‘. De 8 tips worden hier specifiek toegelicht door John Strelecky en co-auteur Tim Brownson.

Dit vind je misschien ook interessant: Met buikpijn naar je werk: wat kun je er tegen doen?