Kleinigheidjes die jou gelukkiger maken

Gelukkig zijn is iets heel fijns, maar soms heb je een periode in je leven waarin het moeite kost om even een glimlach op je gezicht te krijgen. Nu is ons brein dan ook ‘geprogrammeerd’ om slecht nieuws sneller te onthouden, dan goed nieuws. Dit is een lichamelijke bescherming, een oergevoel van onze voorouders waardoor zij gevaar konden herkennen. Dat dit nog steeds in ons brein vastgeroest zit, is dus helemaal niet zo gek. Wel kan het vervelend zijn, omdat je gewoonweg wilt genieten van het leven. Daarom hebben we een kort lijstje samengesteld voor je, met kleinigheidjes die jou gelukkiger maken.

Gelukkiger worden

1. Mindset

Dat lichaam en geest één zijn, dat hoeft niemand je vast te vertellen. En juist dát kun je prima inzetten als hulpmiddel om je gelukkiger te voelen. Denk bijvoorbeeld eens aan iets moois, iets wat je afgelopen week hebt gedaan waardoor jij je gelukkiger voelde. De kans dat je hetzelfde geluksgevoel weer oproept, is heel groot. Dit werkt andersom precies zo: denk je aan een treurige gebeurtenis, dan voel je dat zelf van binnen.

Geef de mooie herinnering handen en voeten: maak een gedicht, schrijf een verhaal of teken iets waaruit blijkt dat het een mooie herinnering is en dat je hem graag zo behoudt. Niet alles hoeft met een smartphone vastgelegd te worden.

2. Dankbaarheid

Het kopje koffie, de warme douche, je avondeten… Alles lijkt soms vanzelfsprekend. Het helpt je geluksgevoel een boost te geven, als je stilstaat bij deze dingen. Even een momentje voor jezelf waarin je beseft hoeveel geluk je hebt gehad in dit leven. Liefde die je hebt ontvangen van de mensen die dicht bij je staan. De arm om je heen die je soms nodig hebt. De glimlach die je ontving nadat je iemand een compliment gaf. Het kopje koffie in de ochtend.

Het zijn kleine dingen, maar als je je realiseert hoeveel het waard is en wat het voor jou betekent, kun je er meer van genieten. En zo vergroot je je geluksgevoel, met kleinigheidjes.

3. Nieuwsdieet

Wat we al eerder in dit verhaal aangaven, is ons brein ingesteld op negatief nieuws. Het achtuurjournaal bevat dan ook weinig positiviteit. Je hoort eigenlijk nooit: “Wat fijn dat er vandaag geen ongelukken zijn gebeurd op de snelweg, dat iedereen veilig is thuisgekomen bij hun familie of vrienden.” Gek, eigenlijk.

Het kan je daarom helpen om op een zogeheten ‘nieuwsdieet’ te gaan. Even niet op Facebook, Twitter of websites het nieuws volgen. Of in ieder geval een stuk minder. Sinds de opkomst van social media, zijn we namelijk overgeleverd aan non-stop informatie, want we zuigen alles in ons op, terwijl dit lang niet allemaal zulke leuke of positieve berichten zijn. Spreek met jezelf af dat je het nieuws alleen nog ‘checkt’ op televisie. Het voordeel hiervan is dat je niet kunt doorkijken of doorklikken, of de reacties van anderen kunt lezen. Wanneer het af is gelopen, is het gewoon afgelopen.

4. Doe iets liefs

Onderzoek heeft uitgewezen dat je je aanzienlijk gelukkiger voelt wanneer je iemand verrast of iets liefs voor diegene doet. Het geluk van een ander staat namelijk hoog in ons vaandel en bovendien bezorg je diegene een glimlach, wat jou weer een goed gevoel geeft.

Aan welke dingen kun je dan denken? Wat kun je bijvoorbeeld doen als je boodschappen doet? Nou…

  • Laat iemand voor je in de rij;
  • Wens de caissière een fijne werkdag;
  • Geef iemand een compliment.

En als je thuiskomt en je de boodschappen hebt opgeruimd, haal je even een bos bloemen voor die ene speciale persoon in je leven. Je denkt meteen aan iemand, hè?

Of nog beter: ga meteen even langs bij diegene. Wat je nog meer kunt doen voor iemand? Leg je telefoon weg. Helemaal weg, in de tas en laat de tas in de gang staan. We zijn echt niet zo afhankelijk van dat ding, als we soms denken.

Tot slot… om even in de offline-modus te blijven… schrijf een brief. Een geschreven brief is namelijk iets unieks, omdat we het tegenwoordig niet meer zien. Het kan een brief zijn voor je moeder, vader of een ander speciaal persoon die je bewondert. Het voordeel van schrijven is dat je het niet per se hoeft te vertellen aan diegene, maar je laat het wel aan hem of haar weten. Vertellen dat je iemand bewondert, kan namelijk een grote stap zijn. Het opschrijven verlaagt die drempel.

Of doe het eens helemaal anders. Schrijf een brief en laat deze achter op openbare plekken, zoals een restaurant, bus of trein. “Beste lezer… ik wens je vandaag een fantastische dag toe…” enzovoorts. Alleen de gedachte geeft je al een glimlach, toch?

Is het voor jou lastig om te genieten van kleine dingen? Dan is de online cursus de Experience écht iets voor jou! Je ontdekt hoe je gelukkiger wordt van de keuzes die jij zelf maakt. Klik hier voor alle informatie over de Experience en start met LEVEN. 

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK