Volg jij je hart of je verstand?

Volg jij je hart of je verstand? 

Volg jij je hart of je verstand?

Daniëlle kwam voor de keuze te staan: je hart of je verstand volgen? Ze ging in eerste instantie voor haar verstand. Totdat haar hart haar terugwierp op zichzelf. 

Keuzestress

Eind zomer 2020 ging ik op een speurtocht naar een stageplek. Al snel kreeg ik een fantastische vacature onder mijn neus gedrukt. Ik ging in gesprek, woog alle mogelijkheden tegen elkaar af en kroop in de pen voor een sterke motivatiebrief. En ik was ook nog eens aangenomen! Maar al snel werd ik overladen met keuzestress. Ik kon namelijk niet alleen stage lopen bij een bedrijf die erg goed bij mij past, maar ik was ook nog eens aangenomen bij een organisatie die op loopafstand van mijn huis is en waar ik meer kon verdienen.

Wat moest ik nu? Mijn hart volgen en kiezen voor een stageplek die echt bij mij past of mijn verstand achterna en kiezen voor een stageplek met zekerheid en minder reistijd?

Brood bij de bakker

Vaak lijkt het leven te gaan over keuzes. Elke dag weer. Niet van elke keuze ben jij je bewust, want sommige keuzes zijn zo klein, zoals het kiezen van een soort brood bij de bakker, dat je er niet dagenlang over dubt.
Maar soms zijn er keuzes in je leven die meer aandacht nodig hebben en kun je een enorme tweestrijd ervaren tussen je verstand en je hart. 

Denken met je verstand betekent het continu afwegen van voor- en nadelen. Je gevoel zegt heel duidelijk dat je iets anders wilt, maar toch schuif je dit voor je uit, omdat je verstand het toch niet zo’n goed idee vindt. Want je voelt je toch verantwoordelijk voor de mensen om je heen, wat zullen zij wel niet van mij denken? En hoe financier ik alles?

Het is dus een kunst om te luisteren naar je hart. Hij vertelt je wat je echt wilt, waar jij gelukkig van wordt. 

Omgaan met de tweestrijd tussen hart en verstand

Maar hoe kun je dan het beste omgaan met deze tweestrijd als je een belangrijke keuze moet maken? 

Maak tijd vrij om zowel je verstand als je hart te laten spreken. En vaak schreeuwt het verstand harder dan het gevoel. Dan is het verstandig om stilte op te zoeken. 

  • Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen. De natuur geeft je de rust en ruimte om deze stilte te vinden. 
  • Ga mediteren, wees echt even stil. Telefoon uit, geen muziek of een boek, alleen jij. En als je dan gaat mediteren is het ook echt niet erg om hulp in te schakelen van een meditatiefilmpje op YouTube of door één van de vele apps die je kunnen begeleiden. 
  • Wellicht helpt sporten voor jou om deze stilte op te zoeken. Even goed bewegen heeft tot gevolg dat stresshormonen afgevoerd worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de antwoorden die je zoekt. 

Accepteer de gedachtes, zorgen, voor- en nadelen die je verstand je geven. En kies in plaats van de ‘veilige weg’, dan om je gevoel te volgen. Deze weet waar jij gelukkig van wordt.
Het uiteindelijke doel is niet om je verstand te negeren, maar om haar voor je te laten werken. Om zo uiteindelijk je verstand en je hart te leren samenwerken. 

Zo ben ik ook tot mijn keus gekomen. Na veel twijfel en stress heb ik mijn hart gevolgd.
Een risico, vertelde mijn verstand, maar ik weet dat ik op de goede plek zit. Een grote stap buiten mijn comfortzone, maar wel een hele leuke. Ik zie nu de kansen en niet de obstakels.

Tip: Heb je ons gratis e-book met 10 tips om het leven van je dromen te leiden al gelezen?

Ook interessant: 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK