Zo houd jij je voornemens wél vol!

voornemens tips doelen

“En…? Heb jij nog goede voornemens?”

Je collega leunt nonchalant tegen de koffiemachine aan, nipt aan zijn verse koffie en kijkt je aan, terwijl jij voor de honderdste keer moet nadenken over die vraag. Best gek, eigenlijk. Je vraagt het ook niet midden in het jaar. Of vlak voor de zomervakantie: “Wat zou je meer of juist minder willen doen?”

En toch is het er bij iedereen in geslopen. Goede voornemens. Je hoort het bij praatprogramma’s, het gesprekje op straat tussen twee buren en ja, ook van je collega’s.

Ik snap eerlijk gezegd wel waarom. Een nieuw jaar betekent een schone lei. Een nieuw canvas waar je je levenswerk van kunt maken. Een leeg boek waarbij je elke pagina vult. Een nieuw deel van je levensmuseum waarbij je de wanden opvult met mooie herinneringen.

Maar goed, even terug naar de voornemens. Want bijna iedereen heeft ze wel. Is het niet dat je de verwarming regelmatig wat lager moet zetten vanwege de het financiële ijsmonster, dan wel dat je misschien wat kilootjes kwijt wilt of misschien ga je nog wat verder en wil je een slechte gewoonte zoals roken of drinken de das om doen. Welk voornemen je ook hebt, wij hebben er tips voor. Lees snel verder hoe jij je goede voornemens tóch langer behoudt dan die twee gewoonlijke weken. 🙂

1. Zorg voor de motivatie

Er moet een reden zijn waarom je iets wilt. Dus niet: “Ik wil afvallen, want dan ben ik slanker.” Maar meer in de trant van: “Ik wil weer energiek met mijn kinderen activiteiten doen, ik wil mooiere kleding aan of ik wil niet iedere keer buitenadem zijn wanneer ik mijn veters strik.” Schrijf het op. En blijf niet bij één motivatie, maar schrijf alles op wat in je op komt.

2. Wat heb je nodig zodat het gaat lukken?

Zal ik je eens een geheimpje vertellen? We zijn hier met een paar miljard mensen op deze aardbol. Dat betekent dat er altijd wel iemand is die je kan helpen. Natuurlijk ken je niet iedereen, maar door social media worden alle grenzen vervaagd. Een oproepje dat viraal gaat, is fantastisch! Dus ga bij jezelf na wat je nodig hebt om je voornemens permanent te maken: wil je geld besparen? Zorg dan dat je een potje hebt voor je huishouden, een leuke-dingen-potje en een spaarpotje. Zo ben je minder snel geneigd om geld uit te geven aan ‘nutteloze’ dingen. Wil je liever afvallen, stoppen met roken of minder alcohol drinken? Zorg ervoor dat je mensen om je heen inlicht en vraag hen je te motiveren om je doelen te bereiken. Heb je geld nodig voor je voornemens? Bijvoorbeeld omdat je een reis wilt maken? Deel dit ook met je omgeving, wanneer je dan jarig bent, kun je geld vragen.

3. Plan het in

Wil je graag iets doén? Zoals een reis, een verbouwing, aanschaf van een huisdier, noem maar op, plan het dan in. Prik een datum, bereid het voor en doe het. Wanneer je iets doet (of juist ergens mee stopt) als goed voornemen, kun je ook gaan plannen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt afvallen: plan je sportactiviteiten in, maak een voedingsplan (of laat ‘m maken) en start met je goede voornemen. Wanneer je wilt stoppen met roken of drinken, plan je iets anders ter vervanging. Bijvoorbeeld een zoutig knabbeltje wanneer je normaal een rookpauze zou hebben of een glas lekker frisdrank in plaats van wijn.

4. Houd het minimaal 90 dagen vol

Wist je dat je hersenen relatief traag werken? Ze nemen pas iets in het ‘automatische piloot’-gedeelte op, na 90 dagen. Daarvóór is het allemaal nog spannend, on-eigen en nog wat onwennig. Daarom is het extra belangrijk dat je je voornemens minimaal 90 dagen volhoudt. Op die manier wordt het alleen maar makkelijker. Dus zo ergens rond begin april. 🙂

5. Beloon jezelf & maak mooie museummomenten

Zoals in het eerste punt staat, zorg voor een mooie motivatie. Dat maakt je reis mooier. Maak ook mooie museummomenten, zorg voor de juiste mensen om je heen. En heb je een keer een dag er tussenzitten waarbij het even allemaal niet lukt? Geeft niets! Als je een haas en een schildpad een wedstrijd laat rennen, wint de haas waarschijnlijk. Maar wanneer je hen vraagt hoe de route eruit zag, kan de schildpad je er veel meer over vertellen. De keuze is aan jou wat je het belangrijkste vindt.

 

Geniet van 2023 in alle gezondheid, groei en liefde. Maak mooie museummomenten!

 

Toch weleens moeite met het behalen van je doelen? Heb je behoefte aan de juiste inzichten in jezelf en direct toepasbare tips om af te rekenen met bedreigingen zoals geldtekort, tijdtekort of de mening van anderen?
Start dan gelijk met de online training de Experience!

 

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK