Een opgejaagd gevoel: vijf tips om dit te minderen
Iedereen weet hoe een opgejaagd gevoel voelt. Dit kan van korte duur zijn, bijvoorbeeld als je een trein moet halen of je in een ongemakkelijk gesprek bevindt. Maar soms ervaar je deze stress non-stop. Dan is het tijd om aan de bel te trekken.
Ik lig onrustig in bed. Het is inmiddels twintig voor 2 ‘s nachts en ik kán het mis hebben, maar ik geloof dat ik het wereldrecord plafond-staren inmiddels ruimschoots verbroken heb. Voor de zoveelste keer draai ik me weer onrustig om en al mijn gedachten – en dat waren er nog al wat – schieten opgejaagd van hot naar her. Oude gesprekken, miljoenen scenario’s en een koninkrijk aan gedachten. Het wordt erger. Ik voel me misselijk, krijg hartkloppingen en het zweet breekt me uit. Ik voel dat ik iéts moet doen. Dan maar uit bed en een glas water drinken…
Opgejaagd
Ik voel me opgejaagd. En niet zo’n beetje ook. Ergens hoop ik dat het hierbij ophoudt, maar helaas. De daaropvolgende nachten voel ik me net zo opgejaagd en het gevoel mindert niet. Ik slaap slecht. Zit laag in mijn energie en blijf maar malen over onnozele dingen – in mijn ogen dan. Wat kan ik doen aan dat opgejaagde gevoel?
1. Rust in je hoofd
Eerder al schreven we een blog over rust in je hoofd vinden. Vaak is dat namelijk de oorzaak van het opgejaagde gevoel. De continue drang om door te denderen, als een trein zonder tussenstations. Je voet plat op de gaspedaal, zonder ook maar een moment na te denken over remmen. En toch juist dat zo belangrijk.
Wat kun je doen:
Schrijf op wat je op een dag doet en plan vooral je ontspanningsmomentjes in. Zorg ervoor dat je weer rust in je hoofd krijgt en het opgejaagde gevoel van je af laat glijden.
2. Vind de oorzaak
Waar denk je aan? Het opgejaagde gevoel komt ongetwijfeld ergens vandaan. Als het niet is omdat je tien koppen koffie hebt gedronken of jezelf hebt voorzien van een suikerrijk toetje, dan wordt het tijd om de oorzaak te ontdekken. Zijn er zaken waar je je nu heel erg mee bezig houdt? Wordt er meer van je verwacht dan je zelf aankunt? Loop je jezelf voorbij? Wees eerlijk tegenover jezelf.
Wat kun je doen:
Beantwoord de volgende vragen:
- Weet ik waar mijn opgejaagde gevoel vandaan komt?
- Kan ik daar iets aan veranderen?
- Is er iets in die situatie waardoor ik me kan ontspannen?
- Zijn er zaken die afhangen van mijn keuzes? Zo ja, hoe belangrijk zijn die?
- Ben ik eerlijk tegen mezelf als ik zeg dat ik voldoende rust neem?
- Heb ik vandaag voldoende bewogen?
3. Je telefoon is een energiezuiger
Denk je er weleens over na dat wanneer je je telefoon oplaadt, je jezelf eigenlijk ook op zou moeten laden? Onze telefoons zijn tegenwoordig eerder mini-zakcomputers die we overal mee naartoe nemen. Wanneer we iets willen opzoeken, hebben we onze digitale encyclopedie bij de hand. Als we willen afspreken met een vriend of vriendin, kunnen we die zo bereiken. Maar toch zit er ook een keerzijde aan die altijd-maar-bereikbaar-kunnen-zijn-luxe. Namelijk: waar is de rust?
Wat kun je doen:
Ervaring leert dat het niet altijd helpt om je telefoon weg te leggen. Iedere melding of trilling hoor je en onderzoek heeft uitgewezen dat je zelfs in het uiterste geval je telefoon hoort ‘trillen’ als dit helemaal niet eens het geval is. Je kunt dus:
- je telefoon helemaal uitzetten;
- een vast moment inplannen voor je telefoon;
- je telefoon op ‘niet-storen’ zetten, zodat je even echt niet gestoord wordt;
4. Neem je rust
Zet op tijd je trein stil. Als je lichaam een opgejaagd gevoel aangeeft, is het vaak al te laat. Tijd om te reflecteren op jezelf: heb je de afgelopen tijd wel rustig(er) aan gedaan? Heb je je ontspanning en rust genomen? Deze ligt in het verlengde van het eerste punt. Rust in je hoofd betekent namelijk ook rust in je lijf. Je kunt voor die ontspanning bepaalde oefeningen doen:
Wat kun je doen:
- Je kunt een heerlijk stuk gaan wandelen. Wandelen heeft verschillende positieve effecten, waardoor je het gejaagde gevoel de das om doet;
- Speel, zoals je als kind ook speelde. ‘Maar ik ben toch geen kind meer? Zie je mij al tikkertje doen?’ Veel volwassenen denken dat spelen bij kind-zijn hoort. Maar let maar eens op: als een groep volwassenen een spel speelt, samen danst of op het werk een energizer doet, verschijnt er vaak een glimlach op hun gezicht. Dat is niet voor niets. Spelen is een vorm van ontspanning. Je kunt het ook kleiner aanpakken: een gezellig bordspel, potje voetballen of samen koken. Say what? Jazeker, koken (of iets lekkers bakken) kan super gezellig en ontspannend zijn. Natuurlijk ervaar je optimale ontspanning als je niets laat aanbranden 😉
5. Doe niks
De grootste tegenpool van het gejaagde gevoel is niets doen. En dat klinkt misschien alsof het averechts gaat werken, omdat je niet voldoet aan de drang om iets te gaan doen, maar juist dan is het van belang om het niets doen te ervaren. Want eerlijk is eerlijk: de wereld blijft écht doordraaien, ook als jij even niets doet.
Wat kun je doen:
- Neem een douche of bad. Neem vooral de tijd voor jezelf. Let even niet op de wijzers van de klok. Wees jezelf bewust van je lijf en behandel het als iets kostbaars. Maak jezelf lekker schoon, scrub waar nodig de oude huidcelletjes weg en spoel het opgejaagde gevoel van je lichaam af;
- Trek vervolgens fijne kleding aan. Je lijft voelt zich prettig wanneer het gehuld is in prettige kleding. Je hersenen maken een verbinding tussen bepaalde dingen: wanneer je een nette jurk of strak pak draagt naar je werk – en je werk voelt allesbehalve ontspannend – dan zul je je opgejaagde gevoel in die kleding nooit kwijtraken. Trek liever een fijne pyjama, zachte badjas of badstoffen sokken aan. Zolang jij je maar prettig voelt;
- Neem een ontspannend kopje kamillethee en doe verder niets. Je hebt je lichaam en je hoofd inmiddels de rust gegund die het verdient en daarmee ben je al een flinke stap dichterbij rust in je hoofd. Stapje voor stapje neem je afscheid van het gejaagde gevoel, simpelweg door rustig de tijd te nemen voor simpele dingen als douchen, aankleden en thee drinken.
Heb je nog steeds het gevoel dat je snel-snel-snel moet? Plan dan meer ademruimte voor jezelf in:
- Zet je wekker iets eerder;
- Maak de avond ervoor al je ontbijt/lunch klaar;
- Geniet van rust-momentjes zoals een boek lezen, spelletje doen of thee drinken;
- Zeg wat vaker ‘nee’ tegen andere (onbelangrijkere) dingen en vaker ‘ja’ tegen jezelf.