10 fantastische tips voor iedere coach | Big Five for Life
In dit artikel vind je fantastische tips voor coaching / coaches. De tips zijn zorgvuldig samengesteld door het team experts en ervaringsdeskundigen dat al geruime tijd in het vak zit.
1. Ontdek de talenten
Het is belangrijk dat je de talenten ontdekt van degene die je coacht of wilt coachen. Diegene is bij je gekomen met een probleem, een onzekerheid of een behoefte. Voordat je je daarop focust, focus je op wat diegene allemaal wél goed doet, zeker over is en houvast geeft. Dit versterkt direct een band. En daarmee komen we meteen op punt 2.
2. Vertrouwen verdienen
Het proces van coaching is een uitdaging als je geen klik voelt met je deelnemer. Win daarom vertrouwen door vast te leggen dat alles wat besproken wordt, tussen deze vier muren blijft. Onthoud goed dat je door coaching gevoelige snaren raakt. Iemand vertelt over wat hij voelt, ervaart en wat hem misschien emotioneert.
3. Het is een veelzijdig beroep
Zoals je ongetwijfeld inmiddels weet, is coaching een veelzijdig beroep. Je moet kunnen luisteren, samenvatten, doorvragen, analyseren, verschillende invalshoeken bedenken en vervolgens in actie komen mét de deelnemer. Wanneer je vermoedt dat je een van deze eigenschappen onvoldoende beheerst, is het raadzaam om hier trainingen of cursussen in te doen. Er zijn talloze opleidingen die deze aanbieden. Bovendien leer je daarmee om te gaan met verschillende ‘soorten’ mensen: dominante, afstandelijke, verlegen, boze of extreem sociale mensen.
4. Het gaat door
Coaching is een proces van weken, al dan niet maanden. Je bouwt een band op, ziet je deelnemer groeien en hebt regelmatig tussenstops. Tijdens zo’n tussenstop sta je even stil met de deelnemer bij de afgelopen periode. Je bespreekt weer even de zaken, de afspraken en de doelen. Opnieuw maak je een plan en daarmee gaan jullie een nieuwe periode in. Het is belangrijk dat je dit goed coacht en afstemt op elkaar. Zo krijg je het beste resultaat samen.
5. Structuur in je gesprekken
Structuur is erg fijn voor coaches. Houd je er echter niet te krampachtig aan. Zie het als een leidraad. Gebruik voor de structuur de GROW-methode. GROW staat voor Goal, Realities, Options, Will. Je kijkt dus eerst naar het doel van de coaching en naar de actuele situatie. Daarna ga je kijken wat de opties zijn en op basis daarvan trek je een conclusie. De persoon die wordt gecoacht speelt hierbij een belangrijke rol: hij reflecteert, toont inzicht, maakt keuzes en gaat aan de slag.
6. Gebruik LSD
Nee, geen drugs… (ik hoorde je denken!). De LSD-formule staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. De kracht van de coach is dat mensen niet vertelt wat ze moeten doen, maar dat hij ze ondersteunt zodat ze zelf antwoorden kunnen vinden. Dit doet een coach door heel veel vragen te stellen en vooral door goed dóór te vragen. Luisteren (laat de deelnemer zo veel mogelijk zelf vertellen), Samenvatten (controleer of je alles goed hebt begrepen) en Doorvragen (stel op basis van wat je hebt ontdekt je volgende vraag).
7. Wat heb je bereikt?
Het belangrijkste bij coaching is het doel: wat is het effect op de dagelijkse praktijk? Coaching is dus het middel om een doel te bereiken. Evalueer daarom regelmatig of dit doel wordt bereikt of dat het coachingstraject moet worden bijgesteld.
8. Coaching hoort bij managen
Als manager ben je verantwoordelijk voor de prestaties van je medewerkers en voor de verbetering daarvan. De meest effectieve manier om dit te doen is coaching: samen op zoek gaan naar mogelijkheden voor verbetering en hierover afspraken maken.
9. De juiste match
Bij coaching gebruik je geen draaiboek of checklists. Iedere coach is anders en dat geldt ook voor medewerkers en hun specifieke situaties. Omdat coaching heel persoonlijk is, moeten coach en coachee goed met elkaar overweg kunnen. Is er geen match? Dan is het verstandig om een andere coach te zoeken, want als beide partijen elkaar niet aanvoelen, zal de coaching geen resultaat hebben.
10. Coachen is te leren
Sommige mensen hebben van nature het talent om het beste in mensen naar boven te brengen. Voor de rest is er goed nieuws: coachen kun je leren. Natuurlijk zijn je persoonlijke eigenschappen heel belangrijk, maar veel principes en vaardigheden kun je door te oefenen leren toepassen. Denk je eens in hoeveel jijzelf en de mensen om je heen daaraan kunnen hebben!
Coaching iets voor jou? Meld je aan voor de online informatiebijeenkomst!